Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Money 2 dec 2020

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Lynn, bij wie het sparen niet echt wil lukken

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Lynn*, die soms best moeite heeft met sparen en ook eens een realistisch beeld wil geven.

inkomsten en uitgaven van Lynn

Waarom vond je het zo belangrijk om mee te doen?

“Ik kwam de rubriek meerdere keren tegen en schrok toch wel van de inkomsten die sommige vrouwen hadden. Ik gun het ze van harte hoor, maar ging me wel even afvragen of mijn inkomen normaal was. Misschien zullen meerdere vrouwen dit hebben, dus ik vond het belangrijk om ook een ander geluid te laten horen.”

Hoeveel probeer je elke maand te sparen?

“Ik probeer elke maand tweehonderd euro opzij te zetten als ik mijn salaris gestort heb gekregen. Maar ik merk wel dat ik af en toe een excuusje voor mezelf verzin, waarom ik het deze maand niet hoef te doen. Bijvoorbeeld als ik een vakantie heb, of nu december eraan komt en ik cadeaus moet kopen. Eigenlijk is het in die maanden natuurlijk juist belangrijk dat je ook spaart.”

Probeer jij bewust te zijn van wat je allemaal uitgeeft?

“Een stuk meer dan vroeger in mijn tienerjaren. Dan keek ik gewoon niet op mijn bankrekening en gaf ik geld uit als water. Kan me nog zo goed herinneren dat ik een keer mijn rekening helemaal had leeg getrokken tijdens een dag shoppen. Stond ik daar met al mijn tasjes van kledingwinkels in de Starbucks, had ik niet genoeg geld op mijn rekening om zo’n absurd dure koffie te kopen… Ik had me nog nooit in mijn leven zo erg geschaamd.

“Hoe ouder je wordt, hoe bewuster je omgaat met je geld, denk ik.”

Je krijgt ook doelen die veel geld kosten. Ooit wil ik wel een huis kopen, bijvoorbeeld.”

Wat zijn dingen waar je minder geld aan bent gaan uitgeven?

“Sowieso aan kleding en accessoires en zo. Vroeger ging ik vaak shoppen bij van die fast fashion-ketens. Nu koop ik liever alleen wat als ik het écht nodig heb en dan het liefst bij een duurzaam merk. Inmiddels heb ik ook wel geleerd dat die kleding misschien in eerste instantie duurder lijkt, maar dat het veel langer meegaat. Dat ik daarbij ook het milieu een handje help, speelt ook zeker mee.”

Probeer je geld te besparen op boodschappen?

“Niet genoeg. Ik weet ook wel dat ik geld zou kunnen besparen op de boodschappen. Ik pak een aanbieding alleen mee als ik ‘m toevallig zie liggen, stap elke dag wel een keer de supermarkt binnen en ga naar de supermarkt die het meest dichtbij ligt, omdat dat gewoon makkelijker is.

Rationeel gezien weet ik dat ik weekboodschappen zou moeten doen, boodschappenlijstjes zou moeten maken op basis van de aanbiedingen en misschien ook eens een goedkopere supermarkt zou moeten opzoeken.

“Maar ja, iets weten en iets ook daadwerkelijk doen, zijn twee verschillende dingen.”

Hetzelfde geldt voor sparen. Daar kom ik ook wel eens tips voor tegen. ‘Oh, dat moet ik doen!’, denk ik dan enthousiast, maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Ik vind het wel een mooi goed voornemen. Ik wil in januari de budget app Grip downloaden en dan hoop ik er wat serieuzer mee aan de slag te gaan.”

Denk je wel eens na over meerdere inkomstenbronnen?

“Ik vind het echt knap als mensen er naast hun baan nog een side hustle bij hebben. Zelf heb ik amper de tijd voor alles wat ik wil doen, laat staan als ik er nog een side hustle bij had. Ik ben een introvert, dus heb echt wel twee avonden per week alleen nodig om op te laden. Verder wil ik naast mijn fulltime baan nog sporten, mijn vriend zien, afspreken met vrienden en familie… Voor ik het weet is de week vol.

Tijdens de avonden alleen vind ik het heerlijk om onderuit gezakt op de bank een slechte vrouwenserie of film te kijken. Of ik ga tekenen. Daar hoef ik niet per se iets mee te verdienen. Ten eerste ben ik volgens mij niet goed genoeg. Ten tweede vind ik dat niet alles geld hoeft op te leveren. Het leven draait om meer dan dat. Voor mij is tekenen nu een uitlaatklep, en dat laat ik graag zo.”

* De echte naam van Lynn is op de redactie bekend.

Bekijk ook de Money Talks met budget blogger Nicolespaarder Priscillacoach Isabelle en Marike, die een high class escortservice runt. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Lynn, bij wie het sparen niet echt wil lukken
Sluiten