Money Talks met Isabelle, die nu in een maand omzet wat ze in loondienst in een jaar verdiende

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de nieuwe rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Isabelle Feteris (25), die nu in een maand ongeveer omzet wat ze in loondienst in een jaar verdiende.

Na gediagnosticeerd te zijn met anorexia, wist Isabelle haar mindset volledig te veranderen. Die werd zelfs zo sterk dat ze een gouden medaille wist te winnen bij het Europees en Wereldkampioenschap powerliften. Als mindset coach helpt ze nu anderen ook een topsportmentaliteit te creëren.

Waar bestaan je overige uitgaven uit?

“Ik ben door de jaren heen beter geworden in geld uitgeven, maar een miskoop zie je mij niet snel doen. Liever investeer ik in mijn bedrijf of andere bedrijven. Mijn overige uitgaven bestaan daarom ook uit:

  • Boekhouder (€75)
  • Personal Assistent (€1.700)
  • Designer (€1.700)
  • Marketing en sales (€3.500)
  • Technische assistentie (€500)
  • Systemen (€100)”

Hoeveel spaar je elke maand?

“Per maand spaar ik minimaal 5.000 euro. Dit bedrag zet ik apart op een spaarrekening, koop ik aandelen van en geef ik uit aan eigen coaching.”

Wat doe je als mindset coach?

“Ik help anderen met het creëren van een topsportmentaliteit, zodat ze hun doelen bereiken en het maximale uit zichzelf halen. Zelf heb ik vroeger een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ik hoopte dat ik uniek was in het lelijk doen tegen mezelf, maar helaas komt het vaker voor dan ik dacht. Ik kwam erachter dat veel van de overtuigingen en angsten die ik had en ben overkomen, heel veel mensen belemmert om de dingen te doen die ze écht willen.”

“We zijn onze eigen grootste blokkade als het gaat om het maximale uit het leven te halen.”

Wat voor ontwikkeling heb je zelf doorgemaakt?

“Op 16-jarige leeftijd ben ik in een half jaar tijd 30 kilo afgevallen. Ik had ernstig ondergewicht en veel gezondheidsklachten. Het kwam zelfs zo ver dat ik bijna in het ziekenhuis werd opgenomen. Als ik zo zou doorgaan, zou ik niet oud worden. Ik kreeg de diagnose Anorexia Nervosa. Ik wilde dolgraag veranderen, maar de negatieve stemmen in mijn hoofd hadden de overhand. Uiteindelijk wist ik op gezond gewicht te komen. De power die ik had om mezelf kapot te maken, zette ik nu in om mezelf beter te maken.

Op dat moment had ik enorme stappen gezet met mijn mindset, maar ik zou het nog steeds een 5,5 noemen. Ik liep nog tegen genoeg problemen aan, van mijn uitstelgedrag tot genoegen nemen met minder. Tijdens mijn studie Psychologie deed ik een traject met een mindset coach.

Na een traject van zes maanden had ik een enorm krachtige mindset ontwikkeld. Ik droomde ervan om bij de sterkste vrouwen van de wereld te horen. Iets meer dan een jaar na de coaching stond ik op het Europees en Wereldkampioenschap powerliften. Daar won ik in totaal vijf medailles waarvan zelfs één gouden medaille. De mindset die ik gebruikte voor de sport, gebruik ik nu voor mijn bedrijf en leer ik anderen, zodat zij ook zo’n ontwikkeling kunnen doormaken.”

Wat houdt een topsportmentaliteit in en hoe ziet dat eruit op het gebied van geld?

“Een topsportmentaliteit betekent voor mij dat ik all in ga. Dat betekent niet dat ik al mijn geld over de balk smijt. Maar dat als ik een investering doe, ik er vervolgens niet meer over ga piekeren. ‘Nou, dit had ik ervoor kunnen kopen, is dit wel een goede keuze geweest?’ Nee. Ik twijfel dan niet en doe het gewoon. Ik maak snel beslissingen. Aan mijn intuïtie voel ik of ik het wel of niet moet doen.

Bij topsport is dat ook vaak zo. Een voetballer moet in een fractie van een seconde vaak beslissen of hij bijvoorbeeld in de linkerhoek gaat trappen of nog een keer naar zijn medespeler speelt. Als hij eerst even gaat nadenken, dan is de bal bij de tegenstander. Zo werkt het ook bij investeren in jezelf. Je voelt wel welke keuzes je moet maken, intuïtief.

Dat betekent bij mij dat ik nu op maandelijkse basis investeringen voor mijn bedrijf doe. Investeringen die veel anderen niet maken omdat het om veel geld gaat, alleen zo moet je het niet zien.

“Geld is energie en als je ergens energie instopt, dan gaat het groeien.”

En als je het op die manier ziet, dan wordt het opeens heel leuk om in jezelf te investeren. Dan kan je niet meer wachten om er meer in te stoppen!

Het moeten uiteraard wel goede investeringen zijn. Hetzelfde als in topsport; als jij een ‘slechte’ coach neemt, dan ga je alleen maar meer achteruit. Uiteraard heb ik ook minder handige investeringen gedaan. Daar moet je ook naar leren kijken, durven kijken. Leren van je fouten. Met jezelf afspraken maken op het gebied van geld; wat doe ik wel en wat doe ik niet?

Net zoals ik op het gebied van trainen, mijn trainingen in een schema bijhoud, houd ik ook mijn financiële schema bij. Wat gaat erin, wat gaat eruit – nu en in de toekomst? Zo creëer ik discipline en financiële planning.”

Hoe belangrijk is investeren in je bedrijf en jezelf volgens jou?

“Super belangrijk. Vaak hebben mensen de gedachte bij online ondernemen: ‘je hebt een laptop nodig en je kan ondernemen’. Maar dit klopt natuurlijk niet. Vroeger als je een bakkerszaak wilde openen, had je ook gewoon dingen nodig. Huur van je pand, personeel, ovens, middelen. Zo zie ik een online business ook. Het is niet zo dat je alleen je laptop nodig hebt.

“Dan ben je misschien aan het ondernemen, maar dan ben je geen bedrijf aan het bouwen.”

Als je een bedrijf wil bouwen, moet je investeren. In coaching, in een team opbouwen, in je marketing, in scholing.”

Hoe heb je zelf het geld gehad om een coachingstraject te volgen en naar seminars te gaan?

“Ik heb altijd al gespaard. Ik wilde als puber bijvoorbeeld een scooter, maar mijn ouders vonden dat niet goed. Ze vonden dat gevaarlijk. Het geld voor de scooter – zo’n 2.000 euro – heb ik toen zelf snel bij elkaar gekregen. Toen dat doel eenmaal weggevallen was, realiseerde ik me hoe relaxt het was om te sparen.

Ik heb ook altijd bijbaantjes gehad. Dat geld had ik niet per se ‘nodig’, want wat heb je nou ‘nodig’ als je bij je ouders woont? Ik kocht dus niet zo heel veel en ik werkte wel, dus ik spaarde altijd door. Dus toen ik voor het eerst in mijn mindset ging investeren, had ik dat geld al.

Mijn eerste investering in coaching, bij Janne Schuijn, was 4.200 euro. Daar hebben mijn ouders ook aan bijgedragen, omdat ze graag wilde dat ik nooit meer terug zou vallen. Daarna ben ik ook business coaching gaan doen. Dat had ik dus ook al bij elkaar gespaard.

Als ik daarna naar business seminars ging, zorgde ik gewoon dat ik de stappen zette die nodig waren om het geld uit mijn bedrijf te kunnen halen.”

Heeft ‘meer verdienen’ een rol gespeeld in jouw keuze om te gaan ondernemen?

“Niet zo zeer meer verdienen. Geld is voor mij geen doel, maar een middel. Een middel om mensen beter te kunnen helpen. Doordat ik minder uren hoef te werken kan ik die uren veel beter inzetten. De uren die ik niet 1-op-1 met klanten werk, kan ik besteden aan meer impact maken door podcasts te maken, video’s op te nemen, teksten te schrijven en mezelf te ontwikkelen.

Geld is bijvoorbeeld ook een middel om te investeren in marketing, zodat je weer meer mensen kan bereiken en kan helpen. Dus het is een soort van hulpmiddel. Je kan het vergelijken als doping bij topsport – dat heb ik zelf uiteraard niet gedaan – maar het zorgt ervoor dat je sneller iets bereikt.

Dat betekent overigens niet dat je er niet hard voor hoeft te werken. Dat wordt vaak onderschat.”

Benieuwd naar Isabelle’s coaching? Via haar website kan je een gratis doorbraaksessie boeken.

Bekijk ook de Money Talks met digital nomad Agnèsbudget blogger Nicolespaarder Priscilla en freelancer Renée. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Reageer op artikel:
Money Talks met Isabelle, die nu in een maand omzet wat ze in loondienst in een jaar verdiende
Sluiten