Tessa Ham
Tessa Ham Money 16 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Roos (24), die net is gaan samenwonen met haar vriend

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Roos (24) een Project Support Officer, die in coronatijd is gaan samenwonen met haar vriend en een master is in Excel-sheets maken.

Hoe heb je je financieel voorbereid op het samenwonen?

“Ik had een geweldig huisje gevonden in de stad waar we graag wilden wonen. Het had een dure huurprijs, maar ik wilde het zo graag: het was echt the dream. Met behulp van een Excel-sheet ben ik gaan uitrekenen of we dat zouden redden. Dat bleek zo te zijn, maar dan zouden we niet meer zoveel geld overhebben voor de leuke dingen in het leven, zoals drankjes met vrienden in de kroeg. Uiteindelijk hebben we besloten het daarom niet te doen. We wilden juist zo graag in die stad wonen, omdat veel van onze vrienden daar wonen en het dan makkelijk is om even snel een drankje te doen.

Nu wonen we in een mooi nieuwbouwappartement in een aangrenzende stad. Nog steeds op fietsafstand van die kroeg, maar dan met een lagere huurprijs.”

Had je ook een bedrag gespaard voordat je ging samenwonen?

“Ik had voor mezelf een bepaald doel in mijn hoofd: 10.000 euro op mijn spaarrekening. Dan mocht ik van mezelf een huis gaan huren. Voor veel mensen zal dit onwijs veel geld zijn. Maar op dat moment werkte ik nog in de mediawereld, een branche waar je toch minder zekerheid hebt. Die 10.000 euro gaf me een veilig gevoel. Mocht er iets misgaan, dan zou ik alsnog mijn huur kunnen betalen.”

Heb je die 10.000 euro ook echt nodig gehad?

“Nee, uiteindelijk ben ik pas een huis gaan zoeken toen ik een baan had gevonden waar ik echt op mijn plek zat en daar werk ik nu nog steeds. We hebben ook niet veel geld uitgegeven aan het interieur. Veel hebben we via-via gekregen en tweedehands of op Marktplaats gescoord.

Alleen de nieuwe bank heb ik met mijn eigen geld gekocht. Ik wilde die al heel lang graag hebben en mijn vriend vond hem eigenlijk te duur. Hij mocht wel meebeslissen over de kleur – hij moet er immers toch ook op zitten – maar die bank moest er komen. Het was echt al zo lang een droom: als ik een eigen huisje zou hebben, zou ik deze bank kopen.”

Merk je dat je vriend en jij anders over financiën denken?

“Ja, we leven ook in een ander ritme. Ik heb een vaste baan en hij studeert nog. In het begin twijfelde hij daarom ook of we samen moesten gaan wonen, omdat hij niet zoveel kan inbrengen als ik. Nog steeds vindt hij dat af en toe lastig. We verdelen de vaste lasten op basis van onze inkomsten. Ik betaal daarom 70 procent en hij 30 procent. Voor mijn gevoel is dit eerlijk, omdat we zo ook nog allebei geld hebben om aan eigen dingen uit te geven.

Daarnaast speelt ook mee dat we in twee hele verschillende families zijn opgegroeid. In mijn familie kopen we leuke dingen voor onszelf en genieten we van het leven, ook als dat betekent dat je in een huurhuis woont. Zijn familie is praktischer en moedigt bijvoorbeeld aan om meer te sparen, zodat je kan kopen zodra het kan.

Dat merk je nu ook aan ons: mijn vriend vindt het zonde om geld uit te geven aan dingen die niet praktisch zijn, maar ik houd juist van mooie interieurspullen. Ik vind het ook niet erg om meer uit te geven, omdat ik weet dat ik er heel erg van kan genieten.”

Wat is jouw beste financiële tip?

“Ik ben dol op Excel-sheets. Die zet ik op mijn Google Drive, zodat ik er altijd bij kan, ook via mijn telefoon. Voordat we gingen samenwonen heb ik een Excel-sheet gemaakt, waarin ik had uitgerekend hoeveel we aan elke categorie kunnen besteden. Voor boodschappen heb ik bijvoorbeeld een budget voor 100 euro per week bedacht, zodat we ook nog geld overhouden om leuke dingen te doen.

Ik let er expres op dat ik geen A-merken koop en haal een groot gedeelte van mijn boodschappen bij de Turkse supermarkt in de buurt, omdat het vlees, groente en fruit daar een stuk goedkoper en van goede kwaliteit is.

We hebben ook een budget van 70 euro per week voor leuke dingen. Dat is geld wat we normaal uit zouden geven in de kroeg bijvoorbeeld. Nu we in lockdown zitten gaat dat geld ook naar de boodschappen. Dan halen we lekkere wijn, bier of sterke drank in huis voor een leuke avond thuis.”

Kom je nooit boven je budget uit?

“Aan het begin heb ik een aantal maanden bijgehouden wat we hebben uitgegeven. Op die manier kwam ik erachter dat we soms dure weken hebben, maar dat dat de volgende week wel weer goed komt. Soms heb je namelijk gewoon wat weken ertussen waarin je precies een nieuwe pindakaas, Nutella en pasta of zo moet kopen.

Nu ben ik gestopt met dat bijhouden, want ik had er geen zin meer in en inmiddels vertrouw ik erop dat het goed gaat. Ik probeer twee keer per week boodschappen te doen en als ik de eerste keer rond de dertig euro uitkom, weet ik dat het wel goed komt. Maar als mijn boodschappen aan het begin van de week al 50 euro zijn, wordt het wel wat pittiger om onder die 100 euro uit te komen.”

Heb je nu nog spaardoelen?

“De volgende stap is een koophuis. Op Funda huizen bekijken is echt een hobby geworden. Maar dat komt pas over twee jaar, als mijn vriend klaar is met zijn master. Ik maak gebruik van verschillende potjes, naast het potje voor het huis, heb ik bijvoorbeeld ook een potje voor reizen.”

Hoeveel probeer je elke maand te sparen?

“Toen ik hoorde dat een vriendin veel meer kon sparen, terwijl ze ongeveer even veel huur betaalt en ongeveer hetzelfde salaris binnenkrijgt, heb ik weer een nieuwe Excel-sheet gemaakt. Als ik al mijn vaste lasten van mijn inkomen haal, heb ik uiteindelijk nog 850 euro over. Ik heb met mezelf afgesproken om 50 procent daarvan over te maken naar mijn spaarrekening. Dat vond ik een eerlijk getal.”

Bekijk ook de Money Talks met Dennis en Laura, die hun financiën helemaal samen regelen. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Reageer op artikel:
Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Roos (24), die net is gaan samenwonen met haar vriend
Sluiten