Tessa Ham
Tessa Ham Money 8 dec 2020

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Saskia (26), die net een huis heeft gekocht met haar vriend

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de nieuwe rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuice aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: de 26-jarige Saskia*, die een half jaar geleden een huis heeft gekocht met haar vriend.

Hoe heeft ze gespaard voor deze grote aankoop? En heeft ze tips voor anderen die ook op zoek zijn naar een koophuis?

Hoe lang duurde het voordat jullie je huis hadden gevonden?

“Het duurde best een tijdje voordat we hét huis hadden gevonden. Volgens mij waren we een jaar echt actief op zoek. Ik was best jaloers als collega’s bijvoorbeeld al binnen een aantal maanden een huis hadden gevonden. Misschien waren we ook verwend en hadden we hoge eisen hoor.

Wij hoefden niet per se uit ons huurhuis, dus we wilden liever langer doorzoeken dan bij het eerste de beste huis ‘ja’ zeggen.”

Waarom duurde het zo lang?

“Zoals ik al zei hadden wij best hoge eisen. We wilden bijvoorbeeld sowieso twee slaapkamers, geen ieniemienie keuken zoals we in ons huurhuis hadden en het liefst ook nog een buiten. Aan het begin van de zoektocht wilden we per se een huis in de stad waar we opgroeiden, een tuin en drie slaapkamers, dus we hebben onze eisen best al naar beneden geschroefd.

Maar in deze markt waren al die eisen echt niet te doen. De huizen zijn duur, er wordt zelfs overboden (wij konden niet opeens 30.000 euro overbieden) en ze gaan enorm snel. Soms stond een huis er ‘sinds vandaag’ op, belde je voor een bezichtiging en hadden ze al een stop, omdat er zoveel aanvragen waren. Dat was af en toe best frustrerend, kan ik je vertellen.”

Heb je een tip voor mensen die nu op zoek zijn naar een huis?

“Je hebt natuurlijk van die rekentools op internet die je vertellen hoeveel je kunt lenen, maar ga zo snel mogelijk naar een hypotheekadviseur. Wij hadden dat best lang voor ons uitgeschoven, omdat we bang waren dat hij of zij dan zei: ‘Jullie? Een huis kopen? Ben je mal, dat is helemaal niet mogelijk’ of ‘Oké, je kunt je een krot veroorloven’. We wilden dan nog liever even doordromen.

Maar uiteindelijk bleken we juist meer te kunnen lenen dan we dachten. En onze hypotheekadviseur werd onze rots in de branding. Er komen zoveel termen bij kijken waar je geen kaas van hebt gegeten, dat je het echt begint te duizelen. Geen enkele vraag was bij haar te dom. Bovendien konden we haar altijd bellen als we bijvoorbeeld een bod wilden doen.

Oh, en nog een tip: verkijk je niet op hoeveel spaargeld je nodig hebt.”

Hadden jullie je hier op verkeken?

“Op zich hadden we wel lekker gespaard, maar toch kostte het allemaal meer geld dan ik dacht. Die hypotheekadviseur alleen al kostte bijvoorbeeld meer dan 2.000 euro en dan heb je nog de taxatie, bouwtechnische keuring, overdrachtsbelasting, kosten voor de NHG, ga zo maar door. En dan heb je nog niet eens je huis ingericht.

Misschien neem je wel wat meubels mee uit je huurhuis, maar niet alles past net zo goed in je nieuwe huis, of misschien ben je wel op dingen uitgekeken. Ook aan verf en behang ben je binnen mum van tijd een vermogen kwijt, haha. Houd er gewoon rekening mee dat al je spaargeld waarschijnlijk naar je huis gaat – op je spaarbuffer na – en dat je misschien een tijdje ‘minder luxe’ zal leven.”

Hoeveel geld hadden jullie gespaard?

“Wij hadden samen 30.000 euro gespaard. Mijn vriend verdient minder dan ik, dus we hebben sparen wel even de prioriteit gegeven om dit bedrag te kunnen sparen. Gelukkig begrepen onze vrienden het als we liever bij iemand thuis afspraken dan in de kroeg.

Vroeger gingen we ook wel naar Curacao en Kaapstad op vakantie, maar de afgelopen tijd zochten we het dichterbij huis. De Ardennen zijn bijvoorbeeld ook heel mooi en je hebt geweldige bergen in Duitsland. Helemaal op het laatst werd het door quarantaine natuurlijk nog makkelijker om te sparen.”

Lees ook: 5 tekenen die aangeven dat je een huis kunt kopen

Op wat voor manier spaarden jullie voor het huis?

“We deden beiden een automatische afschrijving zodra ons salaris was gestort. Ook hadden we hele budgetten opgesteld voor de boodschappen, etentjes en uitjes en als we aan het einde van de maand geld over hadden, maakten we dat ook nog over. Het geeft zo’n voldoening als je dan het bedrag op je spaarrekening ziet groeien.

Het hielp wel heel erg dat we een doel hadden. We praatten er natuurlijk veel over, waren huizen aan het bezichtigen waar dan nog veel moest gebeuren en ik was op Pinterest lekker mijn droomhuis aan het pinnen. Kijk bijvoorbeeld ook eens hoe duur de meubels zijn die je graag wil. Wij wilden in het nieuwe huis bijvoorbeeld graag een nieuwe bank. Als jij één keer rondkijkt hoe duur die krengen wel niet zijn, dan was je weer gelijk met je neus op de feiten gedrukt dat we moesten sparen.”

* De echte naam van Saskia is op de redactie bekend.

Bekijk ook de Money Talks met budget blogger Nicolespaarder Priscillacoach Isabelle en Marike, die een high class escortservice runt. Ook (anoniem) meedoen met Money Talks? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Saskia (26), die net een huis heeft gekocht met haar vriend
Sluiten