Dit is alles wat je wilt weten over de morning-afterpil

Het is niet slim, maar het kan gebeuren dat je onbeschermde seks hebt gehad en je geen anticonceptiemiddel gebruikt. Ai, wat nu? De huisarts gaat je vertellen dat je de morning-afterpil kan gebruiken, maar wat is deze pil precies? We leggen het je uit.

De morning-afterpil

Het is duidelijk dat de morning-afterpil een mogelijke zwangerschap kan tegenhouden na onveilige seks. Op de een of andere manier kan het werken als een noodpil, maar hoe zit het nu precies met dit wonderpilletje?

Ga na het hebben van onbeschermde seks snel naar de drogist of apotheek, want hier kan je de morning-afterpil zonder recept halen. Geen ongemakkelijke telefoontjes nodig dus. Deze pil werkt het beste binnen 24 uur na de onveilige seks en maximaal binnen 72 uur. Genoeg tijd, maar ga het liefst gewoon zo snel mogelijk.

Details

De pil kost tussen de vijftien en twintig euro en je krijgt één pil. Mocht je nu ‘s avonds of op zondag de morning-afterpil nodig hebben, dan is het iets lastiger. De meeste apotheken en drogisten zijn dan namelijk niet open. Toch zijn er vaak wel speciale apotheken die op deze tijden open zijn. Google is je grootste vriend, maar de kans bestaat dat je iets verder moet reizen.

De werking

De werking van de morning-afterpil is als volgt: het stopt de afgifte van een eicel. Het is niet 100% veilig, want het kan niet voorkomen dat een al bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoeder. Dit is dan ook de reden dat je deze vorm van noodanticonceptie zo snel mogelijk moet nemen.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van het nemen van dit medicijn verschillen per persoon. Misschien heb je geluk en heb je nergens last van, maar misschien voel je je niet helemaal lekker. Onder de bijwerkingen vallen misselijkheid, buikpijn, gevoelige borsten, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, onregelmatig en/of veranderd bloedverlies.

Alternatief morning-afterpil

Als je pillen slikt tegen epilepsie of tuberculose dan werkt de morning-afterpil minder goed. Maar geen paniek, er zijn andere mogelijkheden. Er bestaat namelijk ook een morning-afterspiraal, ook wel koperspiraal genoemd.

De werking

De morning-afterspiraal kan je door een arts laten plaatsen en werkt tot vijf dagen na de onveilige seks. Het spiraaltje werkt dus nog langer dan de morning-afterpil, maar is wel iets meer gedoe. Als je het spiraaltje eenmaal hebt geplaatst, kan je deze minstens vijf jaar laten zitten. Dan voorkom je dus al die tijd een ongewenste zwangerschap.

Bedenk je trouwens ook dat de morning-afterpil je niet beschermt tegen een mogelijke SOA. Om zeker te zijn dat je niks hebt opgelopen, kan een bezoekje aan de GGD daarom geen kwaad. Better safe than sorry.

Dit vind je wellicht ook interessant.

Alles op een rijtje – De verschillende soorten anticonceptiepillen en de bijwerkingen

SenseAnticonceptie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is alles wat je wilt weten over de morning-afterpil
Sluiten