4 redenen waarom multitasken hartstikke slecht is voor je productiviteit

Als er op een dag eindeloos veel dingen te doen zijn, is multitasken ons nieuwe norm. Het geeft ons het gevoel alsof we druk zijn en veel gedaan krijgen. Maar voor het geval je het nog niet hebt gehoord, het is echt niet de meest efficiënte manier om je werk gedaan te krijgen. Wij leggen uit waarom multitasken hartstikke slecht is voor je productiviteit.

Want we maken ons allemaal hier wel eens schuldig aan.

Multitasken is hartstikke slecht voor je productiviteit

Bij multitasken is je stressniveau zo hoog, dat je eerder fouten maakt. Dat kost je dus eigenlijk alleen maar méér tijd. Je doet bovendien veel langer over een taak als je tegelijkertijd ook andere taken van je to-dolijst probeert af te vinken. Wij delen vier redenen waarom multitasken een no-go is.

1. Multitasken maakt je minder productief

We weten inmiddels al dat multitasken slecht is voor je productiviteit. Hoe kan het zijn dat je door twee dingen tegelijk te doen, je eigenlijk minder productief wordt? Nou, om te beginnen doe je eigenlijk niet twee dingen tegelijkertijd. Wetenschappers zeggen dat het bijna onmogelijk is voor mensen om te multitasken. In plaats van meer werk af te krijgen, schakel je eigenlijk steeds tussen twee taken.

Je richt je focus van de ene taak op de andere taak. En die constante verstoringen brengen behoorlijk hoge kosten met zich mee. Onderzoek toont aan dat het gemiddeld 23 minuten en 15 seconden duurt om opnieuw te focussen op de oorspronkelijke taak die werd onderbroken. Hartstikke zonde, toch?

2. Het belemmert je geheugen

Uit onderzoek van de University of California San Francisco is gebleken dat multitasking een negatief effect heeft op ons kortetermijngeheugen , ook wel ons “werkgeheugen” genoemd. Dankzij je werkgeheugen kun je een belangrijke deadline herinneren die iemand je zojuist heeft verteld of andere belangrijke taken.

Dus als je merkt dat je je lunch in de koelkast vergeet nadat je acht keer tegen jezelf hebt gezegd dat je het moet pakken of als je het telefoonnummer van een vriend niet kunt onthouden, kun je het de schuld geven aan je multitasking-gewoonte.

3. Multitasken leidt tot slecht werk

Multitasken vergroot de kans op fouten, zoals belangrijke informatie missen waar je mee bezig bent op het moment. En dat is eigenlijk hartstikke logisch. Het is veel waarschijnlijker dat je een typefout maakt in een belangrijke e-mail ,wanneer je tegelijkertijd ook tv aan het kijken bent. Hoewel het verleidelijk is om snel van taken te wisselen, leidt het waarschijnlijk juist tot werk van mindere kwaliteit dan wat je werkelijk kunt produceren.

4. Je voelt je uitgeput

Het constant heen en weer te springen tussen verschillende e-mails en opdrachten kan een uitputtend gevoel geven. Aan het einde van de dag heb je uiteindelijk het het gevoel  dat je niets gedaan hebt. Volgens David Meyer,  professor psychologie aan de Universiteit van Michigan, is het bewezen dat multitasking je stressniveau verhoogt. Wanneer je een aantal taken probeert uit te voeren tegelijkertijd, reageren je hersenen door een heleboel adrenaline en andere stresshormonen uit te pompen.

Dat betekent dat multitasking je niet alleen slecht is voor je mentale gezondheid, maar het kan ook je lichaam in de war brengen. Deze dwang om zoveel mogelijk taken in één tijdslot te proppen, heeft niet veel voordelen.

Reageer op artikel:
4 redenen waarom multitasken hartstikke slecht is voor je productiviteit
Sluiten