Redactie
Redactie Bizarre Bekentenis 3 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Myrthe (29): ‘Mijn vriendinnen doen anders tegen me sinds ik aangekomen ben’

Iedere week doet een lezeres bij ons haar verhaal. Dit kan een betekenis zijn, maar ook een zorg óf een gedachte die zij hebben. Van ongemakkelijke dates tot vriendinnen-irritaties, en van geldzorgen tot geheime verlangens. Deze week doet Myrthe* (29) haar verhaal.

Myrthe zit namelijk met een probleem: ze voelt zich ongemakkelijk door het gedrag van haar vriendinnen. Ze doen de laatste maanden anders tegen haar en Myrthe heeft een vermoeden waar die gedragsverandering vandaan komt.

‘Mijn vriendinnen doen anders tegen me, nu ik flink aangekomen ben’

We spreken Myrthe over haar vriendschappen, onzekerheden en struggles.

Hi Myrthe, kan je iets meer vertellen over jouw vriendinnen en de problemen die je nu ervaart?

“Natuurlijk, daarom ben ik hier. Ik kan lastig bedenken waar te beginnen, want ik ben al zo lang bevriend met deze meiden. Nu al zo’n 15 jaar denk ik. We zaten met elkaar op de middelbare school en vormden daar na korte tijd al een hechte groep. Het is stom om over jezelf te zeggen, maar wij waren wel ‘het populaire meidengroepje’ van de school.

Met hoeveel waren jullie?

”Met zeven. Eerst met vijf, maar later zijn er nog twee bijgekomen. Die groepschat is jaren gebleven, zelfs toen we allemaal een andere opleiding gingen doen. Op zich woonden we ook dichtbij elkaar. De hele vriendinnengroep verhuisde na de middelbare school naar Amsterdam, dus zo bleef onze hechte vriendschap in tact.”

Nu nog steeds?

”Nu merk ik dat de vibe verandert. Ik vind dit lastig om te zeggen, maar ik voel me de laatste maanden buitengesloten en ik denk dat dit door mijn gewicht komt. Begrijp me niet verkeerd, we hebben het nog steeds gezellig, maar ik meer wel hoe gefixeerd wij altijd zijn geweest op uiterlijk.

Wij zijn die groep die altijd streng op de lijn lette, modieus gekleed waren en nooit zonder make-up de deur uitgingen. Ik merkte het afgelopen jaar dat ik dit doodvermoeiend vond. En daarbij komt kijken dat ik in de afgelopen negen maanden 14 kilo ben aangekomen. Dat is veel, maar het zij zo. Toch merk ik dat mijn vriendinnen hier moeite mee hebben. ”

Waar merk je dat aan?

”Aan de opmerkingen die ze maken en de uitstapjes waarvoor ik ineens niet meer uitgenodigd wordt. Als het gaat om bikini’s kopen bijvoorbeeld, dan wordt erg duidelijk gemaakt dat ik niet meer in een low-rise broekje kan lopen, terwijl zij dit zelf allemaal wel doen. Ook zijn een paar vriendinnen bevriend met clubeigenaren in Amsterdam, maar de afgelopen maanden word ik niet meer geappt om mee te gaan.

Als we gaan uiteten, word ik gek aangekeken om de hoeveelheden die ik bestel. Dan worden er passief-agressieve dingen gezegd als. “Ah heerlijk, ik zou willen dat ik dat allemaal kon eten zonder dat het me boeide.”

Hoe voel jij je daarbij?

“Ergens onzeker, maar soms ook beter. Dan besef ik me hoe oppervlakkig we waren en dat ik die periode gelukkig ben ontgroeid. Tegelijkertijd baal ik ervan dat mijn vriendinnen me afrekenen op mijn figuur. Dat kwetst me.”

Heb je ze weleens aangesproken op dit gedrag?

”Ja, een enkele keer. Daarna ging het iets beter, maar nu komt het langzaam weer terug. Er zit bij sommige dames gewoon een diepgewortelde mening over overgewicht en die ga ik niet wegkrijgen. Ik accepteer het maar en bouw het contact rustig aan af. ”

 

*Myrthe haar naam is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.