Redactie
Redactie Love & Life 30 dec 2020
Leestijd: 6 minuten

11 mysterieuze dingen die gebeuren tijdens het slapen en wat ze betekenen

Hoewel het idee van slapen zo ontzettend rustgevend is, is de realiteit soms anders. Sommige mensen maken namelijk nogal mysterieuze dingen mee tijdens het slapen. Maar hoe komt dat nou? Wij gingen op onderzoek uit.

Van slaapverlamming tot het gevoel dat je ineens valt, dit betekenen deze interessante slaapgewoontes.

Raar slapen

Een goede nachtrust zorgt voor een goed begin van de dag. Maar toch blijft slapen iets geks. Gemiddeld ben je zo’n acht uur van de wereld en vaak herinner je je daar niet veel van. Hoewel… Sommige mensen hebben ook andere ervaringen tijdens het slapen. Ze hebben bijvoorbeeld het gevoel alsof ze vallen tijdens hun slaap of ze zien rare schaduwen in hun kamer.

Benieuwd hoe dat komt? Wij leggen elf mysterieuze dingen uit die kunnen gebeuren tijdens je slaap en geven daarbij aan hoe het komt en wat je eraan kunt doen.

1. Een droom in een droom

Hoe het voelt: Je bent aan het dromen, je wordt wakker, maar er blijven gekke dingen gebeuren. Het blijkt dat je alleen maar droomde dat je wakker werd maar eigenlijk nog steeds slaapt. Dit fenomeen wordt besproken in de film Inception. Het bewust zijn dat je droomt wordt ook wel lucide dromen genoemd.
Hoe het komt: Sommigen geloven dat zulke dromen wijzen op aanleg voor spiritualiteit. In de wetenschap is nog niet ontdekt waarom dit gebeurt.
Wat je kunt doen: Veel mensen proberen juist lucide dromen op te wekken. Dit kun je doen door je dromen te herinneren en te analyseren.

2. Slaapverlamming

Hoe het voelt: Je wordt ‘s nachts wakker en kunt niet bewegen. Daarbij heb je ook angstaanjagende hallucinaties en het gevoel dat er iemand in je kamer is. Vroeger werd geloofd dat dit een kwaadaardigheid van boze geesten was.
Hoe het komt: Wanneer je gewoonlijk in slaap valt, ben je in een verlamde staat zodat je bijvoorbeeld niet gaat slaapwandelen. Bij slaapverlamming zijn je spieren nog steeds verlamd terwijl je hersenen wel wakker zijn.
Wat je kunt doen: Ongeveer 7% van de mensen heeft wel eens een vorm van slaapverlamming meegemaakt. Slapen op je rug bevordert slaapverlamming, dus deze houding wordt afgeraden. Blijf rustig en probeer een geluid te maken of lichaamsdeel te bewegen.

3. Hypnagoge hallucinaties

Hoe het voelt: Je zit op het randje van in slaap vallen maar bent nog wakker. Je ziet, voelt en hoort rare dingen in je slaapkamer. Denk hierbij aan schaduwen, vreemde objecten en je hoort stemmen of voetstappen.
Hoe het komt: Deze hallucinaties komen vaak voor bij slaapstoornissen zoals slaapapneu. Ook kun je deze hallucinaties krijgen door zeer stressvolle periodes, drugsgebruik of bepaald medicijngebruik.
Wat je kunt doen: Probeer een arm of been te bewegen. Om te voorkomen dat je direct een nieuwe hallucinatie krijgt, kun je een rondje lopen of een andere slaappositie aannemen.

4. Praten in je slaap

Hoe het voelt: Vaak heb je geen idee dat je praat in je slaapt. Praten in je slaap is natuurlijk absoluut niet gevaarlijk, maar het is natuurlijk minder leuk als je geheimen verraadt in je slaap.
Hoe het komt: Mannen en kinderen zijn gevoeliger voor de conditie en de oorzaak is stress, depressie, slaaptekort of alcoholgebruik.
Wat je kunt doen: Een behandeling is niet nodig, maar je kunt voor een gezond slaapritme zorgen en voldoende slapen.

5. Slaapwandelen

Hoe het voelt: Slaapwandelen is het tegenovergestelde van slaapverlamming: je bewustzijn slaapt, maar je spieren niet. Mensen kunnen tijdens hun slaap wandelen, schoonmaken of zelfs het huis verlaten. De volgende ochtend herinneren ze zich niets.
Hoe het komt: Slaapwandelen komt bij zo’n 4 tot 10% van de mensen voor. De oorzaak is nog steeds onbekend. Wel verergert het bij stress en oververmoeidheid.
Wat je kunt doen: Goed voor jezelf zorgen. Zorg voor zo min mogelijk stress en ga ontspannen naar bed.

6. Exploderend hoofd syndroom

Hoe het voelt: Je wordt wakker van een luide explosie of klap, soms oorverdovend. Het kan gepaard gaan met een lichtflits.
Hoe het komt: De precieze oorzaak is niet bekend. Het kan veroorzaakt worden door posttraumatische stressstoornis. Ook wordt het syndroom gelinkt aan jetlags of slapeloosheid.
Wat je kunt doen: Het is niet gevaarlijk en je moet er niet te lang bij stilstaan. Zorg ervoor dat je veel ontspant.

7. Het gevoel alsof je valt

Hoe het voelt: Het voelt alsof je vanaf hoge afstand op bed valt. Je wordt er wakker van. Voorafgaand droom je vaak dat je vliegt of struikelt.
Hoe het komt: Slaap is gelijk aan doodgaan: je hartslag en adem worden langzamer en je spieren worden slap. Je brein wordt bang en denkt dat je doodgaat. Om te checken of je nog leeft, sturen je hersenen impulsen naar je spieren.
Wat je kunt doen: In principe is er niks aan de hand en hoef je je geen zorgen te maken. Heb je er vaak last van, dan is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken.

8. Terugkerende dromen

Hoe het voelt: Je hebt vreemde terugkerende dromen, die vaak het zelfde plot lijken te hebben.
Hoe het komt: Psychologen zeggen dat ons brein wil dat we aandacht schenken aan iets dat ons zelf niet was opgevallen. De droom zal terugkomen totdat het probleem is opgelost.
Wat je kunt doen: Probeer de betekenis van je droom te identificeren en pak het aangekaarte probleem van je droom aan.

9. Buiten je lichaam treden

Hoe het voelt: Dit is een neuropsychologisch fenomeen waarbij je half wakker en half in slaap bent. Je ziet jezelf vanaf een plek buiten je lichaam.
Hoe het komt: Het is een lastig fenomeen om te bestuderen en er bestaat geen wetenschappelijke verklaring voor. Het gaat vaak gepaard met hallucinaties.
Wat je kunt doen: In principe is deze ervaring niet gevaarlijk. Sommige mensen proberen juist deze ervaring op te wekken.

10. Een eureka moment tijdens je slaap

Hoe het voelt: Soms kun je een lange tijd geen oplossing vinden voor een bepaald probleem en denk je er constant aan. Dan ineens vind je de oplossing in je droom. Het belangrijkste is dan wel om je oplossing te herinneren.
Hoe het komt: Ons onderbewustzijn weet het antwoord al, maar het is nog niet bij ons bewustzijn aangekomen. Tijdens de slaap is je onderbewustzijn actiever en kom je daarom op het antwoord.
Wat je kunt doen: Leg pen en papier naast je bed zodat je de oplossing meteen kunt opschrijven wanneer je wakker wordt.

11. Slaapapneu

Hoe het voelt: Je stopt plotseling met ademen en wordt daar wakker van. Vaak slaap je slecht en krijg je niet genoeg slaap.
Hoe het komt: Je keelholte slaat dicht en dat zorgt voor een blokkade van je luchtwegen. De oorzaak kan liggen bij obesitas, roken of ouder worden.
Wat je kunt doen: Er zijn allerlei behandeling voor slaapapneu. Het schijnt dat je het ook kunt verminderen door de didgeridoo te spelen, een Australisch wind instrument.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.