Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Beauty 25 apr 2019

6 Mythes over acne op een rijtje die je nooit moet geloven

Als je last hebt van acne weet je maar al te goed hoe frustrerend dit is. Er zijn zoveel zogenaamde middeltjes en tips om het tegen te gaan of te behandelen, maar lang niet alles werkt. Wat is er nou allemaal gelogen over acne? Deze zes mythes moet je snel vergeten.

Welke producten werken echt tegen acne? Waarom krijg ik acne? Kan ik het voorkomen of behandelen? Het internet lijkt al snel alle antwoorden op je vragen klaar te hebben staan, maar niet alles is waar. De volgende dingen hoef je in ieder geval niet te geloven.

1. Alleen tieners krijgen acne

Er zijn aardig wat mensen die geloven dat acne alleen voorkomt bij tieners, maar dit is helemaal niet waar. Tieners krijgen tijdens de puberteit inderdaad wel vaak last van puistjes, maar acne is een heel ander verhaal. Ook volwassenen kunnen acne krijgen en soms ontstaat dit pas vanaf hun 25ste.

2. Acne is besmettelijk

Nog een mythe over acne is dat het besmettelijk zou zijn. Ook dit is helemaal niet waar. De acne-bacterie speelt wel een grote rol binnen de ontwikkeling van acne zelf, maar het kan in tegenstelling tot andere bacteriële infecties, niet overgedragen worden naar anderen.

3. Door het eten van chocolade krijg je acne

We zijn blij dat ook dit een mythe is want chocolade is life. Toch zijn de meningen van wetenschappers vaak verdeeld wanneer het aankomt op de invloed van chocolade op acne, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat chocolade acne niet per se veroorzaakt.

Wel is het zo dat suiker en melkproducten die ook in chocolade zitten bij kunnen dragen aan de vorming van acne. Dokter Ava Shambaan zegt: “Milk and white chocolate overall have more dairy, sugar and other additives than dark chocolate. For some people, dairy and sugary substances can trigger hormonal changes, which in turn may cause inflammation, especially for acne-prone people.” Als je dus het zekere voor het onzekere wil nemen, stap dan gewoon over op pure chocolade. Net zo lekker, maar minder ongezond.

4. Met acne mag je geen make-up dragen

We snappen waar dit vandaan komt aangezien het nooit bevordelijk is voor je huid om dikke lagen make-up te dragen. Toch hoef je make-up echt niet in zijn geheel te vermijden wanneer je last hebt van acne. Zolang je kiest voor de juiste merken en producten, kan jij gewoon fleeken met je make-up.

Het is belangrijk dat je make-up je poriën niet verstopt en je huid alsnog laat ademen. Zolang je hierop let en je ‘s avonds je gezicht goed reinigt, is er niks aan het handje.

5. Acne is een teken van slechte hygiëne

Dat acne een teken is van slechte hygiëne slaat echt helemaal nergens op. Dit staat hier namelijk helemaal los was. Daarnaast is teveel je gezicht reinigen helemaal niet goed. Als je dit te vaak doet, gaat je huid haar natuurlijke oliën verliezen. Resultaat? Je huid droogt uit en gaat meer olie produceren waardoor je puistjes en acne alleen maar erger worden. Twee keer per dag je huid reinigen met een niet-uitdrogend product is prima.

6. Tandpasta geneest puistjes

Een klassieke tip waar we vroeger allemaal weleens naar hebben geluisterd. Niet doen, want tandpasta helpt echt niet bij de genezing van je puistjes en acne. Tandpasta kan inderdaad je puistje uitdrogen, maar het veroorzaakt vaker irritaties. Je kan beter werken met een exfoliërend product als je van een specifiek puistje af wil.

Acne is en blijft ontzettend vervelend en wij hebben helaas ook niet dé oplossing. Wat we je wel aan kunnen raden is om niet alles wat je op het internet leest voor waarheid aan te nemen. Reinig je huid goed en gebruik de juiste producten, dan komt het vanzelf goed.

Institut Esthétique Flaironline

Reageer op artikel:
6 Mythes over acne op een rijtje die je nooit moet geloven
Sluiten