Tessa Ham
Tessa Ham Money 8 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

4 mythes over geld die je niet meer moet geloven

Als er over één onderwerp veel mythes bestaan, dan is dat wel geld. Dat is jammer, want deze mythes aanzien als de waarheid zorgt er vaak voor dat je armer bent dan nodig is. In dit artikel behandelen we daarom vier veelvoorkomende mythes over geld die je niet meer moet geloven.

Meer verstand van geldzaken krijgen, is namelijk het beste cadeau wat je jezelf kunt geven.

Mythes over geld

Deze veelvoorkomende mythes over geld zijn simpelweg niet waar.

Ik verdien te weinig om te beleggen

Natuurlijk is het belangrijk om eerst je rekeningen te kunnen betalen en een goed gevulde spaarpot te hebben, voordat je begint met beleggen. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je echt geen duizenden euro’s te hebben rondslingeren om te kunnen beleggen. Investeren kan al met een paar tientjes per maand.

En als je het rente-op-rente effect voor je laat werken (het achtste wereldwonder volgens Albert Einstein) groeit je vermogen exponentieel, en kunnen die tientjes per maand over veertig jaar een aardig vermogen opleveren. Meer weten over dit effect? Dat lees je hier bij de voordelen van vroeg beginnen met beleggen.

Sparen en genieten zijn twee tegenovergestelde begrippen

Veel mensen denken dat ze moeten kiezen tussen sparen en genieten, omdat veel dingen waarvan ze genieten geld kosten. Think about it: die heerlijke vakantie, die nieuwe tas of dat wijntje op het terras zijn allemaal niet gratis. Toch kunnen sparen en genieten wel degelijk naast elkaar bestaan.

Het gaat allemaal om balans. Natuurlijk is er niets mis met een etentje hier en daar, maar die etentjes zijn des te leuker als je niet elke dag buiten de deur gaat eten. Ook hoef je minder te besparen op de dingen waar je van geniet, als je bespaart op vaste lasten die je sowieso toch moet betalen.

Meer inkomen betekent meer rijkdom

Op het eerste gezicht lijkt dit geen gekke gedachte. Maar wanneer mensen meer gaan verdienen, gaan ze vaak ook meer uitgeven. Dat betekent dat ze aan het einde van de maand precies hetzelfde overhouden als eerst. Je kunt nog steeds slecht met geld zijn als je een hoog salaris hebt.

De oplossing? Tel elke salarisverhoging op bij het bedrag dat je toch al spaarde. Je had het geld immers hiervoor ook niet nodig. Dat geld kan dus linea recta naar je spaarrekening in plaats van dat je het extra gaat uitgeven. Alleen dan betekent meer inkomen ook meer rijkdom.

Het is onbeleefd of ongemakkelijk om over geld te praten

We praten bijna nog liever over onze sekslevens dan wat er op onze spaarrekening staat. Doodzonde, want het is helemaal niet onbeleefd of ongemakkelijk om over geld te praten – dat hebben we er zelf van gemaakt.

Praten over geld normaliseren heeft tal van voordelen. Met je partner openlijk over geld praten, voorkomt bijvoorbeeld een hoop frustraties en ruzie. En openheid over onze salarissen, zorgt ervoor dat iedereen gewoon betaald krijgt wat hij of zij waard is.

Ten slotte leren we nooit hoe we om moeten gaan met onze financiën. Als we met z’n allen meer praten over sparen, budgetteren, beleggen en onderhandelen, horen we eerder tips en tricks die ons zouden kunnen helpen. Het is dus hoog tijd om afscheid te nemen van deze mythe en alle andere mythes over geld.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.