Tessa Ham
Tessa Ham Career 12 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

3 hardnekkige mythes over de loonkloof onderuitgehaald

De loonkloof roept vaak nogal wat ongeloof op. Het klinkt natuurlijk te bizar voor woorden: dat werkende vrouwen 14 procent minder verdienen dan werkende mannen. Daarom zijn er mensen die ervan overtuigd zijn dat de loonkloof niet bestaat en dat het een mythe zou zijn. Helaas wijst onderzoek uit de loonkloof wel degelijk bestaat…

Goed, die mythe hebben we al uit de weg geruimd. Welke mythes bestaan er nog meer over de loonkloof? En wat is hiervan waar?

Mythe 1: de loonkloof is ontstaan omdat vrouwen in deeltijd werken

Het is inderdaad zo dat vrouwen vaker parttime werken dan mannen, maar dit is meegenomen in de berekening. Wanneer we het hebben over de loonkloof van 14 procent, gaat het over het verschil tussen het bruto uurloon van werkende mannen (in loondienst) en het bruto uurloon van werkende vrouwen. Als je in jouw berekening mee zou nemen dat vrouwen minder werken, kom je zelfs op een loonkloof uit van 37 procent.

Het feit dat Nederlandse vrouwen vaak parttime werken heeft natuurlijk wel indirect invloed op hun bruto uurloon. Wanneer je parttime werkt krijg je bijvoorbeeld minder snel een leidinggevende functie. Of wanneer je even je loopbaan onderbreekt (voor kinderen bijvoorbeeld) is dat ook te zien in je bruto uurloon. Maar de loonkloof is bijvoorbeeld ook te verklaren doordat vrouwen vaak in sectoren werken waarin je minder verdiend.

Als je rekening houdt met al deze redenen in je berekening, houdt je nog steeds een loonkloof over van 6 procent. Dit wordt ook wel de ‘onverklaarbare loonkloof’ genoemd, maar heeft waarschijnlijk alles te maken met (onbewuste) discriminatie.

Mythe 2: Nederlandse vrouwen willen gewoon niet meer werken en zijn daarom zelf schuldig

Oké, indirect heeft het parttime of zelfs helemaal niet werken dus wel invloed op het bruto uurloon. Maar dit is dus zeker niet de grootste factor van de loonkloof, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het feit dat Nederlandse vrouwen meer parttime werken heeft bovendien niets te maken met het feit dat ‘vrouwen lui zijn’ en ‘gewoon niet meer willen werken’.

Natuurlijk zullen er vrouwen zijn die met liefde thuis blijven en voor de kinderen zorgen (en daardoor heel veel onbetaald werk uitvoeren), maar in onze samenleving hebben we ook te maken met hardnekkige rolpatronen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 80 procent van de Nederlanders vindt dat 3 dagen of minder per week het ideale aantal werkdagen voor vrouwen met jonge kinderen is. Ter vergelijking: slechts 35 procent vindt dat voor vaders.

Mythe 3: Vrouwen moeten meer onderhandelen

‘Vrouwen onderhandelen gewoon minder vaak en minder goed’ en ‘tja, je moet er als vrouw wel om vragen’ zijn ook veelgehoorde opmerkingen als het over de loonkloof gaat. Lange tijd werd gedacht dat vrouwen inderdaad minder vaak onderhandelen en tijdens een onderhandeling de harmonie willen bewaren.

Toch blijkt uit onderzoek dat dit helemaal niet altijd het geval is. Vrouwen vragen net zo vaak als mannen om een salarisverhoging, maar krijgen het minder snel. Wat blijkt? In onderhandelingen krijgen mannen die ‘mannelijke eigenschappen’ als lef, risico en assertiviteit tonen een hoger loon. Vertonen vrouwen ditzelfde gedrag? Dan matcht dat niet bij het beeld dat we bij vrouwen hebben, en wordt ze gezien als een koude bitch.

De loonkloof is een complex onderwerp. Meer weten over de loonkloof en de factoren die hierbij meespelen? Kijk dan op de website van Women Inc.

11 badass vrouwen die je misschien nog niet kende maar die dat wel verdienen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.