AHA – Je ziet er écht uit zoals je naam en dit is waarom

Soms loop je door de stad en zie je iemand waarvan je denkt ‘dat is nou een typische Iris.’. Bij bepaalde namen zien we vaak een type persoon voor ons, maar waar komt dit toch vandaan? Alsof mensen eruitzien zoals hun naam.

Eh.. ja, blijkbaar wel dus. Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology, zegt de naam die je ouders kozen echt iets over jou. Tot op een zekere hoogte in ieder geval.

Het onderzoek

Het onderzoek werd gedaan door een groep Israëlische, Franse en Amerikaanse wetenschappers. De onderzoekers deden maar liefst acht verschillende experimenten, maar behaalde bij veel experimenten precies dezelfde resultaten. Hieruit blijkt dus dat we verdacht goed zijn in het raden van de naam van een vreemdeling.

Zo was een opdracht dat mensen vijf verschillende namen moesten matchen aan vijf verschillende gezichten. Dat betekent dat de kans maar twintig procent was dat deze mensen toevallig de juiste naam kozen. Toch bleek dit niet zo te zijn, en hadden ze het in 35 procent van de gevallen bij het goede eind.

Cultuurgebonden

Het blijkt uit het onderzoek dat dit resultaat cultuurgebonden was. Israëlische mensen hadden namelijk vaak de juiste namen bij Israëlische gezichten gematched en de Fransen deden dit goed bij andere Fransen. Zodra ze de namen moesten raden van mensen uit een ander land, gingen ze de mist in.

Israëliërs konden zich bijvoorbeeld geen voorstelling maken bij hoe een Pierre eruit zou zien. Dat betekent dat wij daarom makkelijker een Iris aanwijzen, maar we zouden misschien ook meer moeite hebben met de naam Pierre.

Machine learning

In het onderzoek werd ook veel gebruik gemaakt van machine learning oftewel kunstmatige intelligentie. Hierbij werden algoritmen voorgeschoteld met maar liefst 58.000 foto’s van een Frans business networking platform. Dankzij de datastromen lukte het de computer om erachter te komen welke naam bij welk gezicht zou moeten horen. Hoe ziek is dat?

Waarom klopt het zo vaak?

Waarom we er vaak uitzien zoals onze naam is lastig te zeggen. De onderzoekers linken dit vooral aan ons gedrag, dat vaak gestuurd zou worden door self fulfilling prophecy. Wat dit inhoudt, is dat je verwachtingen vaak uitkomen. Hoe meer je denkt dat iemand een Iris is, hoe groter de kans wordt dat deze persoon daadwerkelijk een Iris is? Hmm, dat lijkt ons stug, maar wie weet.

Reageer op artikel:
AHA – Je ziet er écht uit zoals je naam en dit is waarom
Sluiten