Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 1 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je niet moet stoppen met de pil

De laatste tijd lijkt het wel een trend geworden om te stoppen met de anticonceptiepil. Het wordt ook wel ‘ontpillen’ genoemd. Toch zijn er genoeg redenen om niet te stoppen met de pil en die lees je hier.

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil lijkt tegenwoordig erg aantrekkelijk, vooral vanwege de vele alternatieven. Bij het slikken van de anticonceptiepil moet je erg consequent zijn, wat bij bijvoorbeeld een spiraaltje niet het geval is. Daarnaast biedt stoppen met de pil voordelen zoals minder last van migraine, een hoger libido en het verliezen van een aantal kilootjes.

Toch zijn er ook redenen om juist niet te stoppen met de pil. Het is namelijk niet voor niets dat de pil nog steeds het meest populaire anticonceptiemiddel is. Er hangen best wat nadelen aan stoppen. Natuurlijk is het voor iedereen heel persoonlijk welk anticonceptiemiddel de voorkeur krijgt. We zijn geen arts en als je overweegt te stoppen met de pil, is het wel zo handig even een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Menstruatieklachten

Veel vrouwen kiezen voor het slikken van de pil omdat het menstruatieklachten vermindert. Bij iedereen is de heftigheid van menstruatieklachten anders, maar in sommige gevallen verga je van de pijn. Je wilt natuurlijk gewoon lekker je ding kunnen doen en de hele dag in foetushouding liggen door de pijn is niet ideaal.

Wanneer je stopt met de anticonceptiepil is de kans aanwezig dat de menstruatieklachten weer terugkomen. Wanneer je de pil slikt, wordt je menstruatie gereguleerd door kunstmatige hormonen. Als je eigen hormonen het werkt weer moeten gaan doen, moet je cyclus zich daarop aanpassen. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon, maar vooral in de eerste zes maanden zal je menstruatie hoogstwaarschijnlijk onregelmatig zijn.

Puistjes

Een andere reden om het anticonceptiemiddel te gebruiken, naast het willen voorkomen van een zwangerschap, is vanwege puistjes. Als je vroeger veel last hebt gehad van die vreselijke puistjes die altijd op een super onhandig moment verschenen, kan het zo zijn dat je daarom ook de pil bent gaan slikken.

Als je gaat stoppen met de pil is de kans groot dat deze puistjes weer terugkomen. Waarschijnlijk is dit tijdelijk, maar dat maakt het niet minder irritant.

Gevoelige borsten

Bij sommige vrouwen is het zo dat de borsten groter en voller zijn geworden door het slikken van de anticonceptiepil. Als je stopt, kan het zijn dat deze fijne bijwerking ook als sneeuw voor de zon verdwijnt. Daarnaast kunnen je borsten en tepels weer gevoeliger worden dan eerst.

Het premenstrueel syndroom (PMS)

Je eigen menstruatiecyclus krijgt weer grip op je lichaam wanneer je stopt met de pil. Dit betekent dat de klachten die hierbij komen kijken ook weer terugkomen. Vervelende klachten die bij elke menstruatie terugkomen vormen het PMS.

Hieronder valt het volgende: meer bloedverlies, buikkrampen, gevoelige borsten, hartkloppingen, duizeligheid, huilbuien, een opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen. Niet bepaald een leuke ontwikkeling, toch? Gelukkig verschillen de klachten per persoon en niet iedereen heeft hier evenveel last van, maar houd er wel rekening mee dat dit kan gebeuren.

Tuurlijk moet je zelf bedenken of de voordelen opwegen tegen de nadelen en misschien heb jij helemaal niet zoveel klachten bij het stoppen met dit anticonceptiemiddel. Er zijn tegenwoordig zoveel opties op gebied van anticonceptie. Genoeg om over na te denken dus.

Wil je meer weten over de pil? Dan vind je dit ook interessant.

Hoe de pil precies werkt

Optimale gezondheidGezondheidsplein

Reageer op artikel:
Dit is waarom je niet moet stoppen met de pil
Sluiten