Zita Vervoort
Zita Vervoort Love & Life 8 dec 2019

Lessen die we kunnen leren van de twaalfjarige ASMR-Youtuber Nanou Philips

ASMR wordt gezien als iets met veel potentie. Volgens Brits onderzoek zou een ASMR-video zelfs meer ontspannen zijn dan uur een mindfulness. Mits je de ‘tingels’ voelt natuurlijk. Want waar het bij de één zorgt voor een golf tintelingen door het lichaam en uitmondt in een rozig gevoel, is het voor de ander eerder tenenkrommend.

YouTube ontploft inmiddels van ASMR-video’s. Zogeheten ASMR-artists fluisteren de kijkers zachtjes in slaap tijdens het maken van hypnotiserende geluiden.

Nanou Philips

Zo ook de West-Vlaamse Nanou Philips (twaalf). Ze heeft ondertussen al een heuse fanbase opgebouwd (haar filmpjes worden tienduizenden keren bekeken), maar doet ook nog heel wat wenkbrauwen fronsen. Zo’n filmpje ziet er op het eerste oog natuurlijk ook wat vreemd uit. “Sommigen sturen mij berichtjes dat ze niet weten wat hen overkomt wanneer ze voor de eerste keer op één van mijn video’s stuiten”, vertelt Nanou.

Instagram post by N A N O U P H I L I P S * Oct 9, 2019 at 5:44pm UTC

3,484 Likes, 101 Comments – N A N O U P H I L I P S (@nanouphilips) on Instagram

Tintelingen door je lichaam

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is een gevoel dat kan ontstaan als bijvoorbeeld iemand over je rug kriebelt of je haren borstelt. Maar sommigen ervaren deze sensatie ook door bepaalde geluiden of door naar iets te kijken. Daar springen de ASMR-artists in: ze maken video’s waarin ze deze geluiden maken en voor ‘tingles’ zorgen bij de kijkers.

Een tingle is een tintelend gevoel dat begint bij de kruin en via het ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt. Het is niet duidelijk hoeveel procent van de bevolking hier gevoelig voor is, maar het wordt geschat op zo’n 10 tot 20 procent.

Wereldwijde trend

De YouTuber ontdekte het, zoals de meesten die er gevoelig voor zijn, al op jonge leeftijd. Dat deed haar beslissen om ook zelf ASMR-video’s te maken.

Ze tikt daarin met nepnagels op voorwerpen als schriften en pennen, strijkt met een kwast over een stuk boomschors of fluistert de kijkers ‘trigger words’ toe.

Taal is niet belangrijk

Haar populariteit stopt daarbij niet enkel in het binnenland. Want de taal waarin gefluisterd wordt, maakt volgens Nanou niet zo veel uit. “Er zijn ook veel mensen uit het buitenland die naar mijn Nederlandstalige video’s kijken en zeggen dat ze daar meer tingles van krijgen dan video’s in hun eigen taal. Ze verstaan het niet, maar de klanken en geluiden zorgen voor de tintelingen.”

Band met de artist

Daarnaast is het van persoon tot persoon verschillend welke YouTubers voor tingles zorgen. “Ik heb het ook maar bij sommige YouTubers. Eerst kreeg ik het niet, maar toen ik verder zocht kreeg ik het bij anderen ineens wel. Je moet dus echt zoeken naar je favoriete personen.”

Na een rondje speuren op het internet is dit volgens onderzoek inderdaad het geval: de persoon draagt bij aan de gehele ervaring. Je moet het zien als een soort band die je samen opbouwt. Het gevoel van persoonlijke aandacht wekt de triggers op.

https://www.youtube.com/watch?v=swcFlW3AL0w

Rolepay-filmpjes

Om die persoonlijke aandacht te benadrukken, bestaan er heel wat bijzondere roleplay-filmpjes op het internet. Zo kun je opgetuigd worden als kerstboom (waarna je op het einde bijna gelooft dat je écht een kerstboom bent), worden je ogen eens grondig geïnspecteerd door de opticien of waarbij je een slaapverwekkende haarknipbeurt krijgt terwijl er ondertussen een monotoon geluid van de schaar klinkt.

De artiest van de video spreekt je ondertussen toe met een vriendelijke, zachte stem en stelt je zo veel mogelijk op je gemak.

De gezondheidsvoordelen van ASMR

Fluisteren en nail tapping op boeken en houten voorwerpen is volgens Nanou het meest in trek. “Het helpt mensen vooral om beter in slaap te komen en te concentreren tijdens het studeren.”

Mensen worden rustig en de hartslag gaat aanzienlijk omlaag. Het zou preventief kunnen helpen tegen spanningen of een ondersteunende rol kunnen krijgen bij therapieën. Bijvoorbeeld bij mensen met een depressie, een burn-out of angstklachten.

Twee kampen

Niet iedereen kan van dit heerlijke gevoel genieten. Uit een studie in het blad Social Neuroscience blijkt dat bij mensen met een gevoeligheid voor ASMR bepaalde netwerken in de hersenen anders lopen dan bij mensen zonder die gevoeligheid.

Volgens Nanou moet je niet zomaar opgeven: “Zoals ik zei, is het zoeken naar jouw favoriete personen belangrijk. Daarnaast kun je het best jezelf terugtrekken op een rustige plek waar je alleen bent, en de video’s bekijken met oortjes in of een koptelefoon op. Hierdoor wisselen de geluiden in de oren af en ook dit wekt het gevoel eerder op.”

Het proberen waard, niet?

Dit gastartikel is geschreven door Daphne Dorgelo. Ze komt uit Nederland, maar woont nu in Antwerpen waar ze een master journalistiek doet. Ze schrijft daarnaast als freelance copywriter over lifestyle en gezondheid en verdiept zich graag in mode. Het liefst eindigt ze haar dag met seminars schrijven en een meditatiesessie incluis etherische oliën.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.nl

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Bedrock

Reageer op artikel:
Lessen die we kunnen leren van de twaalfjarige ASMR-Youtuber Nanou Philips
Sluiten