Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Creative 22 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Nederlandse fotografen vertellen ons wat schoonheid voor hen betekent

Schoonheid. Het is een subjectief begrip dat zoveel verschillende betekenissen heeft. Hoe kijken jonge Nederlandse fotografen naar schoonheid anno 2019? Deze creatievelingen vertellen het ons.

Een nieuwe generatie creatief talent is in opkomst in Nederland. Wij willen aanstormend talent een podium bieden door in te gaan op hun werk en visie. Hoe zien deze creatives de wereld om ons heen? Hoe vertalen zij hun gedachtes en visie in beeld?

De definitie van schoonheid

Het is duidelijk dat bijna iedereen ter wereld andere associaties heeft met het begrip ‘schoonheid’. Het begrip verandert continu en door de jaren heen zijn er talloze verschillende schoonheidsidealen geweest. De een ziet schoonheid in imperfectie, de andere ziet schoonheid in zelfvertrouwen of abstractie.

Hoe wij kijken naar dit soort begrippen kan heel anders zijn dan hoe creatievelingen zoals fotografen en kunstenaars hiernaar kijken. Daarom hebben we een paar jonge Nederlandse fotograferen gevraagd hun visie te delen.

1. Ruby Cruden


“Schoonheid zit voor mij in de dingen die net buiten de boot vallen en zich zo onderscheiden van de massa. Daarom vind ik opvallendheid of bijzonderheid interessantere begrippen. Bovendien denk ik dat veel mensen bij het woord “schoonheid” in eerste instantie denken aan menselijke schoonheid. In mijn foto’s probeer ik ook verder dan dat te zoeken en ben ik gefascineerd door verschillende soorten locaties, texturen, licht en patronen die gevormd worden door natuur.”

2. Tessa Bosma


“Dit beeld is backstage genomen tijdens LA Fashion Week, vòòr de show van Maison The Faux. Het beeld portretteert naar mijn mening de definitie van schoonheid. Het hebben van zelfvertrouwen, en in je kracht staan als persoon vind ik een van de mooiste schoonheden die een individu kan hebben. Door af te wijken van het schoonheidsideaal maakt het je authentieker en daardoor dus ook vaak interessanter, zeker voor mij als fotograaf.”

3. Tobias Groot


“Ik zoek schoonheid op plekken waar je het niet verwachten tegen te komen. Aangezien ik veel met technologie werk, vind ik dat de schoonheid naar boven komt als het net niet helemaal werkt, als het een beetje stuk gaat. Ik vind schoonheid in texturen en kleur, maar combineer dat vaak met klassieke composities.

Ik zoom graag in, breng details naar voren die normaal gesproken niet zichtbaar zijn. Deze abstracte brengt voor mij de schoonheid van het onderwerp naar voren.”

4. Isabel Janssen


“Schoonheid voor mij is te vinden is zoveel verschillende dingen. Als fotograaf ben je altijd bezig met schoonheid opnieuw te ondervinden en een nieuwe definitie ervan te zoeken. Schoonheid voor mij vind je in mensen die zelfverzekerdheid zijn, die stralen wanneer ze lopen. Maar schoonheid vind je juist ook in kwetsbaarheid, in de ogen van mensen die boeken spreken, maar geen woorden durven te zeggen. Of in steden; de verlaten straatjes achter het centrum waar niemand komt, of juist de drukke straten waar mensen lopen met een doel en niet stoppen om hun e-mail af te typen.

Ik denk eigenlijk dat schoonheid in alles te vinden is. En als fotograaf is het de kunst om elke keer weer opnieuw deze schoonheid op te zoeken, en plekken die misschien vergeten worden, of mensen die normaal voorbij gelopen worden op zo een manier vast te leggen dat de kijker zelf nieuwsgierig wordt naar al het moois dat zich in deze wereld bevindt. Want er is zoveel om te zien en om te waarderen.”

Schoonheid is meer dan uiterlijke vertoon en volgens deze fotografen is schoonheid te vinden in anders zijn dan anderen. Wil je meer lezen over Nederlandse fotografen? Dat kan hier.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nederlandse fotografen vertellen ons wat schoonheid voor hen betekent
Sluiten