Zo zeg je vaker ‘nee’ en kies je meer voor jezelf

Ben jij aan het eind van het weekend ook bekaf omdat je zó veel dingen gedaan hebt – omdat je geen ‘nee’ kunt zeggen? Van afspreken met je vriendinnen en sociale contacten krijg je ontzettend veel energie, maar het is allemaal bij elkaar ook vermoeiend. Soms heb je gewoon tijd voor jezelf nodig, maar als je iedereen altijd wilt pleasen is dat zo makkelijk nog niet.

‘Nee’ zeggen staat gelijk aan meer tijd voor jezelf. Hoog tijd om vaker ‘nee’ te zeggen dus.

Besef dat je niet altijd iedereen tevreden kunt stellen

Niemand kan altijd iedereen tevreden stellen. Jij ook niet. Om te proberen om de eerste persoon ever te zijn die iedereen tevreden stelt, lijkt ons doodvermoeiend – dus besef je dat het nooit gaat lukken. Soms moet je iemand teleurstellen, op welk gebied dan ook. Of dat ‘nee’ zeggen tegen een drankje in de stad is, of vertellen dat je eigenlijk helemaal niet met iemand samen wilt wonen.

Het is belangrijk om je keuzes niet altijd af te laten hangen van wat ánderen er van vinden. Luister naar jezelf. Je kunt namelijk wel luisteren naar de dingen die jíj belangrijk vindt.

Jouw werk moet óók gedaan worden

Ben jij die collega waar al jouw collega’s naar toe komen met vragen? Dat is een mooi compliment, maar vergeet niet dat jouw werk ook af moet. Als je geen tijd hebt om “even naar dit dossier te kijken”, zeg dat dan ook. Wees assertief, en zeg dat je met liefde een andere keer helpt, maar nu even niet.

Je bent niet egoïstisch als je ‘nee’ zegt

Laten we het omdraaien: vind jij jouw vriendinnen en collega’s egoïstisch als ze een keer ‘nee’ tegen je zeggen, of begrijp je het van beide kanten? Precies. Daarbij komt: je zegt niet áltijd ‘nee’. Denk eens terug aan al die keren dat je ‘ja’ tegen iemand zei. Die zijn vast niet op één hand te tellen. We schatten de kans dat de persoon in kwestie gewoon begrijpt waarom je ‘nee’ zegt dan ook heel groot in.

WorkJuice talks: waarom je moet ophouden met ‘sorry’ zeggen

3 tips om vaker ‘nee’ te zeggen

1. Nee, nee, nee

Oefenen met nee zeggen klinkt misschien een beetje zweverig, maar hoe vaker je het woordje in je hoofd hebt, hoe makkelijker het eruit komt. Ga eens voor de spiegel staan, en zeg 30 keer ‘nee’. Is hartstikke lachwekkend, maar kan je wel helpen.

2. Wees duidelijk

Er is niets zo vervelend als iemand die maar om een afwijzing heen blijft draaien. Wees duidelijk, leg eventueel uit waarom je iets afwijst, en beschouw het onderwerp dan ook als gesloten.

3. Reageer met humor

Voel je je verplicht om naar de sportschool te gaan omdat je beste vriendin dat zo lief vraagt, maar zie je het eigenlijk niet zitten? Reageer met iets als ‘haha nope, ik zie mezelf echt niet sporten’ en blijf bij je standpunt. Het hoeft niet altijd een keiharde nee te zijn.

Reageer op artikel:
Zo zeg je vaker ‘nee’ en kies je meer voor jezelf
Sluiten