Jaime Andreas
Jaime Andreas Love & Life 28 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

4 tips als je net bent afgestudeerd en door de crisis geen baan kunt vinden

Ben je werkloos na het afstuderen en is het door de crisis nog moeilijker een baan te vinden? Wees niet getreurd, want de situatie is echt niet zo hopeloos als je denkt. Ook in deze situatie zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

De coronacrisis is voor veel mensen slecht nieuws. Naast de gezondheidsrisico’s zijn er veel mensen die door de crisis hun baan verliezen, geen werk meer hebben of niet aan een baan komen. Knap lastig als je net afgestudeerd bent en klaar om eindelijk een baan te vinden die bij je opleiding past.

Geen reden tot wanhoop

Belangrijk: realiseer je dat er geen reden is tot wanhoop is nu je werkloos bent na het afstuderen. Het is even vervelend, maar de baankansen komen wel weer. Als net afgestudeerde ben je een populaire optie voor een werkgever. Je hebt namelijk nieuwe kennis en bent niet zo duur. Zodra de crisis afneemt, komen de banen weer. Probeer je hoofd koel te houden en besteedt de tijd aan iets anders.

Investeer in jezelf

Dit is namelijk een geweldige tijd om in jezelf te investeren. Je bent net afgestudeerd en hebt minder zin om te leren, maar toch valt er altijd wel iets bij te leren. Bijvoorbeeld huidige eigenschappen waar je nog aan kunt schroeven. Dat hoeft overigens niet meteen een dure cursus te zijn. Spreek je bijvoorbeeld gebrekkig Engels? Meld je aan voor Duolingo en krijg de taal beter onder de knie.

Grijp deze kans om meer te leren

Grijp deze kans aan om echt iets heel nieuws bij te leren. Iets wat je graag naast je opleiding had willen doen, maar de kans niet voor kreeg. Kijk waar nu de kansen liggen op carrièregebied. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar mensen die goed zijn met data; kijk of jij daar iets mee kan in combinatie met je afgeronde opleiding.

Blijf netwerken en sta niet stil

Het is vooral niet de tijd om stil te staan! Blijf bezig met het zoeken naar een nieuwe baan en neem deze tijd om je netwerk uit te breiden. Ga lekker aan de slag op LinkedIn, neem contact op met mensen van je opleiding en zoek mensen op die ook een bepaalde cursus volgen.

Lees ook: Dit is het gemiddelde startsalaris van mensen met een mbo, hbo en wo-opleiding

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
4 tips als je net bent afgestudeerd en door de crisis geen baan kunt vinden
Sluiten