Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Entertainment 19 mrt 2018

De 15 beste Netflix-documentaires die je écht een keer gezien moet hebben

Begrijp ons niet verkeerd: je maakt ons altijd blij met een romantische comedy, maar soms willen we gewoon iets anders. Als we iets meer de serieuze kant op willen, komen we al snel bij documentaires terecht.

De een is een echte eyeopener, de ander een interessante geschiedenisles: deze Netflix-documentaires moet je écht een keer in je leven gezien hebben.

1. Flint Town

Filmmakers volgden twee jaar lang een politiekorps in Flint, een Amerikaanse stad in Michigan. In de jaren ’60 was Flint een redelijk welvarende stad, maar daar is nu nog vrij weinig van over. Sterker nog: drugs, criminaliteit en armoede maken het nu de gevaarlijkste stad van het land. Je begrijpt: de politie heeft genoeg werk te verrichten!

Netflix, 1 seizoen

2. Girls Incarceratered

‘Girls Incarcerated: Young and Locked Up’ is nog vrij nieuw op Netflix (sinds deze maand te bekijken), maar zeker het kijken waard. De documentatieserie bestaat uit acht afleveringen, die verschillende tieners in een jeugdgevangenis in Madison (Indiana) volgen.

Netflix, 1 seizoen

3. Jim & Andy: The Great Beyond

‘Jim & Andy: The Great Beyond’ is een portret van twee van de meest inspirerende en originele komieken van de laatste vijftig jaar. Vanuit het perspectief van zijn buitengewoon indringende rol als Andy Kaufman praat Jim Carrey over de betekenis van het leven, werkelijkheid, identiteit en carrière.

Netflix, 1.5 uur

4. Icarus

Icarus vertelt het verhaal van Grigory Rodchenkov, oud-directeur van het Russische anti-dopingcentrum en een belangrijk figuur in het dopingschandaal. Hij was verantwoordelijk voor het omwisselen van de met doping vervuilde urinemonsters voor schone potjes via een luikje in het laboratorium. Dit gebeurde met de dopingtesten van de Russische sporters die gekwalificeerd waren voor de Olympische Spelen in Londen van 2012 en de Winterspelen in Sotsji in 2014.

Netflix, 2 uur

5. Twinsters

Op 21 februari 2013 krijgt de Amerikaanse Samantha een Facebook-berichtje van de Franse studente Anaïs. Anaïs zag Samantha in een YouTube-video en was verbijsterd door de overeenkomsten. Als ook nog eens blijkt dat ze op dezelfde dag geboren zijn, bestaat er de mogelijkheid dat ze tweelingzussen zijn…

Netflix, 1.5 uur

6. Chef’s Table

We zijn al helemaal fan van Nailed It – de serie voor alle falende thuisbakkers, maar Chef’s Table is ook zeker een must-see serie. In deze documentatieserie geven zes chefs van wereldklasse je een uniek inzicht in hun baanbrekende ideeën en grensverleggende visies. Ultiem genieten!

Netflix, 3 seizoenen

7. Amanda Knox

We schatten de kans erg klein dat je nog nooit van de naam Amanda Knox hebt gehoord. Ze werd tweemaal veroordeeld en vrijgesproken voor de moord op Meredith Kercher. Amanda doet, samen met de mensen die het meest betrokken bij de zaak waren, haar verhaal in deze verhelderende documentaire.

Netflix, 1.5 uur

8. Heroin(e)

In het Amerikaanse plaatsje Huntington in West Virginia speelt zich een drugsepidemie af. Het sterftecijfer van mensen die overlijden aan een overdosis, is tien keer hoger dan het landelijke gemiddelde. De Netflix-documentaire Heroin(e) volgt drie vastberaden vrouwen – een missionaris, een rechter en een brandweercommandant – die deze drugsepidemie proberen te bestrijden.

Netflix, 40 minuten

9. Meet the Patels

De Indiaas-Amerikaanse man Ravi Patel is bijna dertig jaar oud. Hij schakelt zijn familie in om hem te helpen de perfecte echtgenote te vinden. Zijn zus Geeta documenteerde dit proces, wat resulteerde in Meet the Patels.

Netflix, 1.5 uur

10. The Mortified Guide

Eerlijk is eerlijk: we hebben allemaal gênante jeugdherinneringen die we liever willen vergeten. Maar hé: soms is het ook heel leuk en bevrijdend om ze wél te delen. Dat kan met je vrienden, maar in The Mortified Guide delen dappere mensen hun (beschamende) verhalen op een groot podium.

Netflix, 1 seizoen

11. The World’s Most Extraordinary Homes

In de BBC-serie The World’s Most Extraordinary Homes reist de bekroonde architect Piers Taylor met actrice en huizenliefhebber Caroline Quentin de wereld over om bijzondere huizen op extreme locaties te bezichtigen.

Netflix, 1 seizoen

12. The Keepers

De zuster Catherine Cesnik gaat de confrontatie aan met een van misbruik beschuldigde priester. Twee maanden later wordt ze dood gevonden. In de docuserie The Keepers wordt de moord onderzocht.

Netflix, 1 seizoen

13. The Confession Tapes

The Confession Tapes bestaat uit zeven waargebeurde verhalen, die elk in één aflevering worden verteld. In elke aflevering wordt een moordzaak onderzocht, waarbij veroordeelden beweren dat hun bekentenis onvrijwillig of vals werd afgedwongen. Als je van de hitserie Making a Murderer houdt, dan ga je deze serie sowieso interessant vinden.

Netflix, 1 seizoen

14. Last Chance U

Last Chance U volgt een aantal jongens die trainen om een ster te worden binnen de ‘National Football League’. De American Football-spelers van de ‘EMCC Lions’ trainen om de allerbesten te worden. Ondertussen hebben alle jongens ieder hun eigen gevecht, zowel op het veld als daarbuiten.

Netflix, 2 seizoenen

15. 13th

De titel 13th verwijst naar het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. In dit amendement worden slavernij en onvrijwillige arbeid per wet verboden. Drie keer raden dus waar deze documentaire over gaat: de geschiedenis van het racisme in de Verenigde Staten en de massale criminalisering van Afro-Amerikanen. Regisseur Ava DuVernay interviewde hiervoor activisten, politici en historici en combineert dit met archiefbeelden.

Netflix, 1 uur en 40 minuten

Meer Netflix

Binge-avondje? Kijk deze oude series op Netflix

5 ijzingwekkende Netflix horror- series en films die je de stuipen op het lijf jagen

Feministische series op Netflix voor een bingewatch-avondje

Deze psychologische thrillers op Netflix mag je niet missen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Buzzfeed

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
De 15 beste Netflix-documentaires die je écht een keer gezien moet hebben
Sluiten