Vanaf 1 april stream je in heel Europa je Nederlandse Netflix en Spotify-aanbod

Je kent het wel: je bent in het buitenland en hebt zin om even lekker te Netflixen. Je bent excited om de allernieuwste aflevering van je favoriete serie te zien – maar je komt er ineens achter dat deze op de buitenlandse Netflix helemaal niet te zien is. Zó vervelend.

Gelukkig maakt een Europese wetgeving, die vanaf 1 april (komende zondag dus) ingaat, daar een einde aan. Yes!

Netflixen in heel Europa

Voorheen was het niet mogelijk om bepaalde content bij verblijf in een ander EU-land te bekijken. Dit had alles te maken met rechtenkwesties en andere juridische constructies. Die barrières worden aankomende zondag opgeheven. Providers hebben dan namelijk geen aparte vergunningen meer nodig voor andere EU-landen.

Netflix streamen

Spotify en Netflix streamen

Leuk en aardig, maar voor welke streamingdiensten geldt het eigenlijk? De wetgeving geldt voor alle online diensten waarvoor in eigen land een abonnement is afgesloten. Diensten zoals Netflix, HBO, Spotify, Videoland, NLziet, Ziggo GO en de KPN Interactie tv-app vallen daar allemaal onder.

Voor bepaalde programma’s van publieke omroepen geldt de nieuwe wet helaas (nog) niet. Het blijft dus nog steeds niet mogelijk om NPO-programma’s in het buitenland te kijken.

Piraterij tegengaan

Met de opheffing neem je dus je Nederlandse aanbod lekker mee de grens over. Jean-Marie Cavada, de persoon die verantwoordelijk is voor het doorvoeren van de regels door het Parlement, legt uit:
“Als je bijvoorbeeld in Duitsland woont, maar naar Spanje gaat voor familie of werk, heb je toegang tot de diensten die je in Duitsland of een ander land in de Unie had.”

Volgens het Parlement zou deze nieuwe wetgeving niet alleen mensen de mogelijkheid geven gebruik te maken van de services waar zij voor betalen, maar er ook voor zorgen dat piraterij wordt tegengegaan.

Europees Parlement

Reageer op artikel:
Vanaf 1 april stream je in heel Europa je Nederlandse Netflix en Spotify-aanbod
Sluiten