Renée
Renée Love & Life 19 januari 2017

New year, new you? 13 dingen om vandáág nog weg te gooien

Grote kans dat je als voornemen voor 2017 had om je huis of kamer wat beter in orde te houden. Grote kans dat je nog niet eens een eerste stap hebt gezet. Omdat beginnen het moeilijkste gedeelte van deze klus is, hebben we dertien items opgesomd om als allereerste weg te gooien. Vandaag nog.

1. Sauzen die al ruim een jaar in je koelkast liggen
Iedereen heeft wel een aantal potjes met toppings, smaakmakers en sauzen in de koelkast staan die maximaal twee keer per jaar gebruikt worden. Deze potjes nemen niet alleen ruimte in, maar zijn met grote kans ook niet meer goed. Gewoon eens weggooien dus.

2. Medicijnen en supplementen die over de datum zijn
Veel medicijnen die je thuis hebt liggen, heb je waarschijnlijk enkele jaren geleden gekocht voor een of ander probleempje waar je toen last van had. Surprise: die zijn wellicht niet meer slim om te gebruiken. Buiten het feit dat de werking sterk kan verminderen, kan het ook zijn dat je er juist klachten van krijgt. Nee, ze waren niet goedkoop, maar beter koop je ze opnieuw, mocht je weer van hetzelfde probleempje last krijgen. Hetzelfde geldt voor de potjes met vitaminen in die ene hoek van je badkamerkastje: de werking hiervan is niet wat het ooit geweest is.

3. Je afgeragde handdoeken
Think about it: handdoeken gebruik je dagelijks, maar toch doe je al tien jaar met je favoriete exemplaren. Die gedachte is niet zo fijn als je erover nadenkt, laat staan om deze aan een logé aan te bieden. Een goede handdoek hoeft echt niet duur te zijn; probeer vandaag nog ergens een nieuwe set te scoren, of dit nou bij de huis-tuin-keuken-zaak om de hoek is, je favoriete warenhuis of bij een online discounter. You’ll thank us later.

4. Sponsjes en schoonmaakdoekjes
Met de prijs die een spons per stuk kost, is het echt geen absurde gedachte hier wekelijks of tweewekelijks een nieuwe voor in de plaats te leggen. Sponsjes zijn vrijwel onmogelijk weer helemaal droog te krijgen, dus iedere keer dat je ‘m gebruikt, smeer je eigenlijk weer bacteriën in het rond. Nee, daar wil je niet je borden mee schoonmaken.

5. Je douchegordijn
Mocht je gezegend zijn met een douchecabine dan is deze niet voor jou, maar voor velen van ons is een douchegordijn de werkelijkheid. Kijkend naar het feit dat je deze vrijwel dagelijks natmaakt en weer uit zichzelf op laat drogen, kan je je bedenken dat het niet het schoonste product in je huis is. En toch sta je er elke keer naast (of zelfs tegen) als je jezelf reinigt. Waar douchegordijnen tegenwoordig vaak als ‘schimmelwerend’ staan bestempeld, zijn ze bijna onmogelijk écht schoon te houden. Voldoende in de was dus, mocht dit een optie zijn, en anders na maximaal een half jaar vernieuwen (het liefst zelfs na een paar maanden al). Ook een douchegordijn scoor je al makkelijk voor een tientje.

6. (Bijna) al je geopende en ongeopende post
If you’re like us, dan heb je verspreid over je hele kamer mini-stapeltjes post liggen. Sommige enveloppen zijn al geopend en andere nog niet omdat je ze 1) niet nodig hebt of 2) weet wat erin zit. Tijd om al deze kleine troepjes te verwijderen en de belangrijke zaken (zoals brieven van de overheid of je verhuurder) samen te bundelen op één plek. Ook zou je er voor kunnen kiezen alles digitaal te maken en hierover navraag te doen bij de verzender van je post.

7. Alle halflege flessen alcohol en souvenirdrankjes
Je voorkeur voor alcohol werkt net als die voor kleding: het gaat met fases. Het ene jaar ben je into gin, het andere jaar drink je het liefst wodka en dan zijn er ook nog al die leuke flesjes raki, limoncello en huisgemaakte likeuren die ooit zo’n ideale souvenirs leken. De realiteit? Ze staan alleen maar ruimte in te nemen. Stick to your faves en gooi de rest weg (of organiseer een cocktail-avond met vriendinnen, natuurlijk).

8. Kabels voor je allereerste laptop en Nokia 3310
Over deze hoeven we niet zo veel te zeggen: het is compleet onlogisch om kabels te houden voor producten die je niet eens meer hebt (of werken) en het zorgt enkel maar voor een rotzooi in je lades. Zoek eens al je kabels bij elkaar en houd alleen de dingen die je daadwerkelijk gebruikt, zoals USB-opladers.

9. Nu je toch bezig bent: verouderde technische snufjes
Van je eerste digitale camera tot die volledige Gossip Girl DVD-box: je gaat er écht niets meer mee doen. Check wat je nog kunt verkopen, gooi wat spullen weg en geef de rest af aan je lokale tweedehandswinkel. Voelt gegarandeerd goed.

10. Het zwaardere werk: kleding die je al een jaar niet aan hebt gehad
Voor deze zul je wat meer tijd moeten inplannen, maar wanneer je met bovenstaande klaar bent, zou nu een ideale tijd zijn om dit aan te pakken. Jij en je nepleren hotpants hebben misschien een innige relatie gehad, maar jullie breuk duurt inmiddels al drie jaar. Tijd voor de kledingbak. Waardevolle items stuur je naar een reseller of zet je op een tweedehands verkoopwebsite als Marktplaats of eBay. Neem een aparte doos voor je resale spullen en plan een moment (met daglicht) in om alles te fotograferen.

11. Oude make-up en halflege flessen bodylotion
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ook beauty producten hebben een houdbaarheidsdatum. Het is niet hygiënisch om producten gedurende meerdere jaren te blijven gebruiken en daarnaast kan de inhoud veranderen door langere tijd stil te hebben gelegen. Pak je stash er eens bij en gooi alles dat je al één tot maximaal twee jaar niet hebt gebruikt weg.

12. Je onsamenhangende servies
Hoewel we niet per se iets hebben tegen mismatched servies, zijn we minder fan van borden en kommetjes met stukjes eruit of zelfs scheuren. Dun je servies uit en hou enkel de items die je echt gebruikt én nog in een prima staat zijn.

13. Omdat het óóit moet gebeuren: je oude tijdschriften
Ook al ben je zo enorm fan van Vogue Paris of vond je die ene shoot in ELLE UK echt fantastisch: de kans is zo’n 95% groot dat je hier vervolgens helemaal niets meer mee doet. Tenzij je voor je modeopleiding veel materiaal nodig hebt voor collages, mag het wel eens klaar zijn met al die stapels tijdschriften. And you know it. Kan je die ene foto echt niet uit je leven verbannen? Plak alles dan in een groot plakboek voor later of maak er een foto of scan van.

Reageer op artikel:
New year, new you? 13 dingen om vandáág nog weg te gooien
Sluiten