Love & Life 11 mei 2016
Leestijd: 4 minuten

Tips van een relatiepsycholoog: is het lust of liefde? (+ win Roos’ boek voor meer advies!)

Jaren geleden was ik deskundige in het tv-programma ‘Man/Vrouw’. In één van de afleveringen werd het publiek gevraagd hun seksleven te beoordelen. Met name veel mannen, maar ook nogal wat vrouwen, bleken daar niet erg tevreden over te zijn. Bij stellen die wat langer bij elkaar zijn, vinden vrouwen vaak dat de romantiek verdwenen is; mannen klagen over de frequentie. Beiden missen de hartstocht van het begin.

Je zou denken: als je dat allebei graag wil dan dóe je daar toch wat aan? Maar zo eenvoudig is dat kennelijk niet. Dat heeft te maken met het eeuwige dilemma tussen spanning en veiligheid. Als je elkaar net kent, is het spannend. Je tobt of de ander je wel leuk genoeg vindt, wat je aan doet, wat je kookt, wanneer je elkaar weer ziet. En in bed vliegen de vonken er vanaf. Maar die onzekerheid is slopend, dus je doet alles om zekerheid te krijgen. Intieme gesprekken voeren zodat je beter weet wat je aan elkaar hebt. Je toiletspullen bij de ander laten liggen, zodat je daar je plekje krijgt. Met kerstmis mee naar de schoonfamilie, zodat het officieel wordt. Elkaar trouw beloven. Alles waardoor je je veiliger voelt.

Maar juist die zekerheid helpt de knallende seks om zeep. Als de veiligheid en intimiteit in een relatie op een hoogtepunt zijn, gaat geleidelijk de passie omlaag. Een paar jaar later komen er vaak kinderen. Ook funest. Zwangere vrouwen hebben vaak minder zin en als de kinderen er eenmaal zijn, eisen die alle aandacht op. De seksdrive van vrouwen is ook gevoeliger, het hangt namelijk van allerlei factoren af: stemming, cyclus, kinderen, stress, hoe verliefd ze is en hoe leuk manlief doet. Is er ruzie, dan heeft ze geen zin. Maar is de relatie veilig en de man veroverd, dan ook niet.

Hoeveel seks is dan eigenlijk ‘normaal’? Lang was twee keer per week het gemiddelde, maar bij het invullen van vragenlijsten wordt de werkelijkheid vaak net iets overdreven. Als het wat minder is, is dat helemaal niet erg, want onlangs bleek uit een onderzoek dat méér dan één keer per week weinig toevoegt aan je relatiegeluk. Tot één keer per week geldt dat mensen gelukkiger zijn naarmate ze meer seks hebben, maar bij hogere frequenties verdwijnt dit verband. Er is dus wél verschil tussen stellen die één keer per maand en stellen die 3 keer per maand seks hebben (de laatsten zijn gemiddeld gelukkiger, en dat komt door hun hogere tevredenheid over hun relatie), maar niet tussen stellen die het één keer per week en stellen die het drie keer per week doen.
 Er is nog een beperking: het geldt alleen voor seks binnen je relatie; van seks buiten je relatie word je dus niet gelukkiger, althans dat is niet aangetoond.

In een beginnende relatie, als je knetterverliefd bent, neem je natuurlijk geen genoegen met één keer per week. Maar in gevorderde relaties worden geluk en tevredenheid door andere factoren beïnvloed, zoals intimiteit en vertrouwen. Als je toch echt per se die passie en zinderende seks wilt hebben, dan is de affaire met een ‘foute man’ – bijvoorbeeld getrouwd, narcistisch of bindingsangstig – het makkelijkste antwoord. Of je er gelukkig van wordt en of het je veilige relatie niet om zeep zal helpen, dat is de vraag, maar je zult dan waarschijnlijk wel veel daverende seks hebben.

Kortom, je kunt niet alles hebben. Meestal is het ofwel knus en intiem, ofwel spannend en hartstochtelijk. Dus het oude verhaal van het glas dat halfvol is: geniet van wat je hebt, dan ben je sowieso gelukkiger dan wanneer je je focust op wat je niet hebt.

Wil je meer tips van Roos Vonk lezen? We mogen 10 exemplaren van haar boek ‘Liefde, Lust en Ellende’ weggeven! Stuur om kans te maken een e-mail met je naam en je adresgegevens naar [email protected] onder vermelding van ‘Liefde, Lust en Ellende’. Winnaars ontvangen op vrijdag 13 mei persoonlijk bericht.

[one_third][/one_third][two_third_last]Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, columnist en heeft ook gewerkt als relatiecoach. In haar nieuwe boek Liefde, Lust en Ellende en op Facebook geeft ze tips en deelt ze eigen ervaringen voor een innig en spetterend liefdesleven. Ze bespreekt hierin herkenbare onderwerpen zoals hard to get spelen, scheve relaties, bindingsangst, seksdrive, verliefdheid en foute mannen.[/two_third_last]

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tips van een relatiepsycholoog: is het lust of liefde? (+ win Roos’ boek voor meer advies!)
Sluiten