5x waarom het oké is dat je niet van je passie je werk maakt

Elke dag doen wat je het allerliefste doet en daar ook nog eens geld mee verdienen. Dat klinkt als de droom, toch? Helaas is het niet zo simpel. Je werk en je ‘passie’ combineren maakt niet altijd het meest gelukkig. Goed nieuws als je geen idee hebt wat je passie is. Of als je geen geld met je hobby wil verdienen.

Van je passie je werk maken, heeft namelijk ook nadelen. Om deze vijf redenen is het helemaal oké om niet ‘je passie te volgen’.

Saaie of vervelende taken zijn er altijd

Als jij van je passie je werk maakt, verwacht je dat je elke dag fluitend uit bed stapt en altijd plezier in je werk hebt. De Universiteit van Stanford deed onderzoek naar dit onderwerp en kwam erachter dat een obsessieve zoektocht naar je passie je juist ook enorm in de weg kan zitten.

De onderzoekers vergelijken het met de ‘ware’ vinden, de perfecte partner. In het begin van een relatie is alles koek en ei, maar uiteindelijk komen er ruzies. Dit is hetzelfde verhaal bij mensen die obsessief op zoek zijn naar hun passie en er bij elke baan achter komen dat ze niet honderd procent happy zijn. Dat is namelijk onmogelijk.

Passies en interesses staan niet vast

Denk aan de versie van jezelf vijf jaar geleden. Er is veel veranderd, toch? Dat jij nu gepassioneerd bent over advocatuur, planten of social media, hoeft niet te betekenen dat jij dit over vijf of tien jaar nog steeds bent. Passies en interesses staan niet vast.

In plaats van te focussen op die ene passie, kan je je veel beter richten op het ontwikkelen van verschillende passies.

Jij bent niet je baan

Als we onszelf voorstellen aan anderen, is de kans groot dat het al snel over werk gaat. In onze samenleving hebben we geen werk, we zíjn ons werk. Het is niet meer genoeg om een baan te hebben die je rekeningen betaalt, je moet verliefd zijn op je werk. Zeggen dat je danser bent, is daarom veel toffer dan zeggen dat je human resource administrator bent.

Het is goed om te onthouden dat jij niet je 9 tot 5 baan, jij bent veel meer dan dat. Een baan zou niet je hele identiteit moeten definiëren.

Je kan ook een passie hebben zonder er geld aan te verdienen

Niet alle passies hoeven geld op te leveren. Als je een leuke baan hebt en schilderen je passie is, kan dat ook gewoon een hobby zijn. Een manier om even aan iets anders te denken. Maak je wel van schilderen je werk? Dan heb je geen manier meer om stoom af te blazen.

Je kan het plezier kwijtraken

De kans is groot dat je het plezier kwijtraakt in je passie. Misschien omdat je er zoveel mee bezig bent, dat je het in je vrije tijd niet meer wil doen. Of omdat jij je constant zorgen maakt of je wel goed genoeg bent in je passie om er je boterham mee te verdienen.

Natuurlijk kan je beter niet blijven bij een baan waar je doodongelukkig bent. Werkgeluk is enorm belangrijk. Maar dat kan je ook ervaren bij een baan waar je niet gepassioneerd over bent, maar waar je een aantal leuke werkzaamheden en fijne collega’s hebt. Het is helemaal oké om een beetje op te kijken tegen maandagen en bepaalde aspecten van je werk niet leuk te vinden.

Reageer op artikel:
5x waarom het oké is dat je niet van je passie je werk maakt
Sluiten