Anne-Flore Muller
Anne-Flore Muller Love & Life 23 nov 2018

Waarom het oké is om niet te gaan studeren als dat niet jouw ding is

Het is voor de meeste mensen een logische stap: een studie zoeken waarmee je klaargestoomd wordt voor een volwassen baan in de grotemensenwereld. Dit is in de meest gevallen ook een slimme zet, want een papiertje geeft enige zekerheid. Maar wat doe je als het jouw grootste nachtmerrie is om jarenlang in de studiebanken te zitten?

De kans is groot dat in dit geval het geijkte pad niets voor jou is. En de kans is dan ook erg groot dat dit je met flink wat kopzorgen opzadelt, want vanuit de maatschappij gezien is studeren een stap in de richting naar een succesvol leven. Maar toch kun je ook zónder studeren een prima – heel prima – leventje leiden. En dít zijn de redenen.

Persoonlijke groei

Studeren wordt gezien als belangrijk, maar werken aan jezelf wordt vaak vergeten. Terwijl dit minstens zo belangrijk is. Door op reis te gaan in plaats van te gaan studeren, leer je jezelf van allerlei verschillende kanten kennen. Zowel op sociaal gebied als op mentaal gebied word je veel uitgedaagd op reis, met persoonlijke groei én persoonlijke bewustwording als gevolg. En deze (zelf)kennis kun je ontzettend goed inzetten in het verdere leven.

Je spaarrekening spekken

Studeren kost geld. En niet studeren? Jep: dat kost geen geld. Integendeel: je kunt gewoon lekker gaan werken. Jij hebt geen zin om met een flinke schuld de volwassen wereld in te stappen en bent een doener. Jouw plan? Om door hard werken via via op een hele chille werkplek terecht te komen. Terwijl al je vrienden broke zijn, heb jij al een flink gevulde spaarrekening. Winning in life.

Werkervaring is minstens zo belangrijk

Hoe vaak roepen mensen niet dat ze nergens aangenomen worden, omdat ze geen werkervaring hebben? Het is bijna overal een vereiste – wat knap lastig is als je vers uit de studiebanken komt rollen. Door niet te leren uit boeken maar te leren door te werken, sla je dus eigenlijk twee vliegen in een klap.

Je hebt ondernemersbloed

Als jouw haren rechtovereind gaan staan bij het horen van vier (!) jaar stilzitten om een vak te leren, kan het goed zijn dat er ondernemersbloed door je aderen stroomt. Als doener vol briljante ideeën hoef je niet per definitie een papiertje te bemachtigen om succes te boeken. Integendeel. Binnen de tijd dat anderen studeren, pomp jij zonder pardon een eigen bedrijf uit de grond. En daar heb je geen opleiding voor nodig. Doorzettingsvermogen, dat wel.

Kots-opruimer en meer gekke banen waarvan je nog nooit gehoord hebt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom het oké is om niet te gaan studeren als dat niet jouw ding is
Sluiten