Nieuwe baan accepteren? Stel jezelf eerst deze vragen

Het vooruitzicht van een nieuwe baan is spannend én onwijs leuk. Helaas is het ook makkelijk om jezelf in dat enthousiasme te verliezen en daardoor te vergeten jezelf een paar essentiële vragen te stellen voor het accepteren van de nieuwe baan.

Niet alleen moet jij bij het bedrijf van je nieuwe baan passen; de baan moet ook bij jou en jouw wensen passen.

1. De basisvragen

Om te beginnen zijn er een paar basisvragen die je jezelf moet stellen, volgens The Muse. Denk hierbij aan wat voor werk je precies moet doen en wat er van je verwacht wordt. Zo kun je jezelf goed voorbereiden.

Hoe zien verder de dagen en de uren eruit én niet geheel onbelangrijk: wanneer moet je beginnen? Als je het antwoord op deze vragen niet weet, is het een goed idee dit uit te zoeken voordat je aan de slag gaat.

2. Salaris

We snappen dat je niet tijdens je eerste sollicitatie gelijk begint over geld, maar toch is het salaris belangrijk om over na te denken voordat je die nieuwe baan gaat accepteren. Na die eerste ontmoeting mag je best vragen hoeveel je gaat verdienen.

Daarnaast is het ook slim om te vragen of je reiskosten vergoed worden en of het bedrijf andere voordelen heeft zoals een collectieve zorgverzekering.

3. Jouw persoonlijke doelen

Belangrijke vraag: past deze baan wel écht bij jou? Het is fijn om bij een bedrijf te werken waar je jouw kwaliteiten en talenten volledig kunt benutten. Als je enthousiast bent over de werkzaamheden die je moet uitvoeren, wordt het werk ook stukken makkelijker.

Ook is het fijn om te weten of er eventuele doorgroeimogelijkheden zijn in de toekomst. Vraag hiernaar bij je sollicitatie. Zo ziet je werkgever ook dat je ambitieus bent.

4. Het bedrijf en de collega’s

Binnen een bedrijf heerst vaak een bepaalde cultuur waar je in het begin altijd aan moet wennen. Past de cultuur van dit bedrijf wel bij jouw persoonlijkheid? Want als het niet matcht, dan is het lastig om je plekje daar te vinden.

Het is ook prettig om te weten bij wat voor team je terecht komt en wie je directe collega’s zijn.

5. De leidinggevende

Geloof ons: een fijne relatie met je leidinggevende of baas is een essentiële factor binnen je carrière. Het is dus een goed idee om na te gaan wie dit precies is en of je met deze persoon door een deur kan. De beste leidinggevende is eentje die alles uit je kan halen en waar je op een professionele manier mee om kan gaan.

Lees ook: Nieuwe baan? Doe dit maar niet op je eerste dag

Reageer op artikel:
Nieuwe baan accepteren? Stel jezelf eerst deze vragen
Sluiten