Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 6 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe baan? Doe dit maar niet op je eerste dag

Goed, je bent aangenomen. Top, maar nu krijg je nog met je nieuwe collega’s te maken. De eerste dag op je nieuwe baan kan daarom retespannend zijn. Waarschijnlijk is er niets om je druk om te maken, maar toch hebben we hier één dingetje dat je beter kunt laten op je eerste dag.

Nieuwe baan? Doe dit niet

Je hebt je natuurlijk goed voorbereid op je eerste dag, maar totdat je er eenmaal bent weet je eigenlijk nooit precies wat je kunt verwachten. Om het iets relaxter voor jezelf te maken, kun je jezelf één ding voornemen: probeer niet te veel over jezelf te praten.

Veel mensen krijgen last van woordenkots als ze zenuwachtig zijn, waardoor ze veel over zichzelf gaan praten. Weet dat dit echt nergens voor nodig is. Je kunt de eerste dag op je nieuwe baan juist heel goed gebruiken om zo veel mogelijk te leren over je collega’s.

Durf vragen te stellen

Het is heel makkelijk om over je werkervaring of toekomstplannen te vertellen als je ergens nieuw begint, Jammer, want je collega’s weten verder eigenlijk nog helemaal niets over je, waardoor zij je geratel kunnen ervaren als irritant. Probeer in plaats daarvan je collega’s te vragen naar hun rol binnen het bedrijf. Belangrijk om te onthouden is dat je vragen stelt met het doel te luisteren, niet met als doel te antwoorden. Natuurlijk betekent dit niet dat je helemaal niet over jezelf mag praten, maar probeer een balans te vinden.

cosmopolitan

Reageer op artikel:
Nieuwe baan? Doe dit maar niet op je eerste dag
Sluiten