Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Fashion 23 aug 2019

Nederland is dé hoofdstad van Nike Air Max en dat verbaast ons helemaal niks

De kans is groot dat je minimaal één paar Nike Air Max in je kast hebt liggen. De schoenen zijn al jarenlang populair onder menig sneaker fan. Maar wist je al dat de schoenen van Nike nergens zó populair zijn als in Nederland?

We zien vaak mensen op straat rondlopen in Nike Air Max, maar blijkbaar zijn er nergens ter wereld zoveel mensen met Air Maxjes als in dit kikkerlandje.

Nederland als Air Max hoofdstad van de wereld

Nike komt keer op keer met de vetste sneaker releases, dat is geen geheim. Toch is er één legendarisch model dat niet mag ontbreken in je garderobe en dat is uiteraard te Nike Air Max sneaker. Meer dan een derde van de Nederlandsers heeft minimaal één paar van deze klassiekers.

Dat zijn mega veel mensen en dat heeft er dan dus ook voor gezorgd dat ons land is benoemd tot Air Max hoofdstad van de wereld. Het thuisland van de Nike Air Max is natuurlijk de Verenigde Staten, maar de populariteit van de sneakers is daar niet zo groot als hier.

Waarom de Air Max?

In Nederland was natuurlijk tijdens de jaren ’80 en ’90 de zogeheten gabbercultuur heel populair. Deze periode heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de sneakers populair werden. Sneakerliefhebbern Hieu Nguyen legt uit: “In Nederland is de Air Max populair geworden dankzij de heersende ‘gabber subcultuur’ in de jaren ‘80 en ‘90. Tegen de tijd dat de gabbercultuur later in de jaren ‘90 verdween werd de Air Max meer algemeen geaccepteerd. Sindsdien is de populariteit van de sneakers alleen maar toegenomen omdat de sneakers zo lekker zitten én vanwege het trendy uiterlijk.”

Ook sneakerfan Chanica Kist is het hier helemaal mee eens. “Voor mij is de Air Max 1 echt een classic. Het model bestaat inmiddels al 32 jaar en voor mij is het nog steeds de schoen die het lekkerste loopt. Een air max is een piece of history, de eerste schoen met een visible air unit! Al helemaal in die tijd was dat revolutionair en dat dit model nog steeds zo populair is zegt eigenlijk genoeg,” vertelt ze. BRB, wij gaan even naar de stad om nog een nieuw paar sneakers aan te schaffen.

Reageer op artikel:
Nederland is dé hoofdstad van Nike Air Max en dat verbaast ons helemaal niks
Sluiten