Renée
Renée Love & Life 21 okt 2017

Nog altijd bang in het donker? Dan heb je gewoon een super goede verbeelding

Wanneer je als volwassene nog altijd een beetje bang bent in het donker, en misschien zelfs rare wezens voor kunt stellen in de schaduwen, wordt dat maar al te vaak als ‘onvolwassenheid’ bestempeld. Toch is het juist een positief iets: jouw fantasie en inlevingsvermogen zijn simpelweg sterker dan bij vele anderen. En misschien maakt dat jou zélfs wel een stukje slimmer.

Bang zijn in het donker en logisch nadenken hebben namelijk weinig met elkaar te maken: ook al weet je heus wel dat er niet écht iemand (of een monster) achter je aan zit, je fantasie is nou eenmaal zo levendig dat je rekening houdt met alle soorten situaties en mogelijke reacties hierop.

Nyctofobie, angst voor het donker, is iets dat veel mensen niet kwijtraken na hun kindertijd en dat is totaal niet iets om je voor te schamen. Uit een onderzoek in Groot Brittannië uit 2012 bleek zelfs dat 40% liever niet door het huis loopt met de lichten uit en dat 10% eigenlijk niet eens het bed uit wil komen voor bijvoorbeeld een nachtelijk bezoekje aan het toilet.

De afwezigheid van licht heeft er weinig mee te maken dat we niet van het donker houden; het is meer de mogelijkheid van wat er zich in het donker kan verschuilen. Om precies deze reden vinden creatieve en fantasierijke mensen het donker over het algemeen enger: ze zijn simpelweg heel goed in het verzinnen van ‘enge dingen’ of mensen die in het duister zouden kunnen verblijven.

Psycholoog Thomas Ollendick geeft zijn eigen verklaring hierover: “What always amazes us are the thoughts or beliefs that kids have. Kids believe everything imaginable, that in the dark, robbers might come or they could get kidnapped, or someone might come and take their toys away. Essentially, their fears stem from ‘the unexpected.’
So yeah, long story short, your mind simply associate darkness with an infinite amount of pant-shittingly scary possibilities.”

Ook is er natuurlijk een evolutionaire verklaring voor deze angst. Zo zijn we van nature geprogrammeerd om het duister aan gevaar te linken, omdat roofdieren graag in het donker aanvallen om zo beter van het verrassingseffect gebruik te kunnen maken. Ons instinct vertelt ons dus het donker te vermijden.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

LiveScience

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nog altijd bang in het donker? Dan heb je gewoon een super goede verbeelding
Sluiten