Sharon
Sharon Love & Life 19 nov 2015
Leestijd: 6 minuten

NSMBL City Guide: De leukste hotspots van Enschede

Enschede heeft de charme van een klein dorp, maar de mogelijkheden van een grote stad en dat is wat deze stad zo mooi maakt. Als we samen over de Oude Markt lopen, voel ik stiekem een beetje heimwee naar deze plek. In de zomermaanden is dit één van de gezelligste plekken van Enschede: mensen zitten hier dan massaal met een drankje op het terras. We lopen verder naar onze eerste adresje: NOVI.

Ontbijten op de Oude Markt
Het Italiaanse gran caffé NOVI zit er pas sinds december vorig jaar, maar kan zich nu al een echte hotspot van Enschede noemen. Vol trots vertelt eigenaresse Maxime over hun allereerste erkenning: ze wonnen tijdens foodfestival Proef-Eet de stylingsprijs. Wat NOVI zo bijzonder maakt is niet alleen het lekkere eten, maar ook de bijzondere sfeer. Het personeel mag compleet zichzelf zijn en zorgt ervoor dat je je helemaal thuisvoelt. Ook niet geheel onbelangrijk: ze draaien de fijnste playlists.

Speciaal voor onze komst organiseerde NOVI een geweldig ontbijt met drie verschillende broodjes: eentje met zalm, prosciutto en frittata en elk op verschillende broodsoorten. Daar kunnen we wel even op vooruit!
NOVI, Oude Markt 2

De mooiste hebbedingetjes bij Huis & Meer
Een klein stukje verder lopen we de winkel Huis & Meer binnen: een walhalla voor de liefhebber van woonspulletjes. Huis & Meer is een grote winkel met overal interieurhoekjes in uiteenlopende stijlen. Onze ogen vallen al snel op het hoekje van Bloomingville dat er als een soort levend Pinterest-bord uitziet: we zien schaaltjes met humoristische tekstjes en minimalistische prints.

Midden in de winkel vinden we Monique: de eigenaresse van deze winkel. Ze runt de winkel samen met haar dochter en is daar eigenlijk wel blij mee. Zo bezoeken ze samen beurzen (een stuk gezelliger!) en beslissen ze ook samen wat er in de winkel komt. Naast woonaccessoires vind je bij Huis & Meer ook leuke hebbedingetjes zoals thee in alle smaken die je maar kunt bedenken en tassen. Ligt Enschede net iets te ver? Je kunt de spulletjes van Huis & Meer ook online vinden.
Huis & Meer, Van Loenshof 5

Thee, versgemaakte lekkernijen en een gouden randje
Onze buikjes zitten eigenlijk nog vol, maar het is alweer tijd voor onze high tea bij Het Gouden Randje. Als we naar binnen lopen kunnen we meteen merken dat eigenaresse Jonny haar best heeft gedaan om van de ruimte een echte huiskamer van te maken. Je kunt zelfs in haar keukentje kijken waar ze elke dag verschillende lekkernijen maakt.

Ook Jonny’s passie voor thee is goed terug te zien in haar stulpje. Er staat wand vol met potjes thee en ze heeft haar eigen theesmaken die ze ook in pakjes verkoopt. We worden verrast met haar zelfgemaakte thee, een biscuitrol, koekjes en heerlijke appeltaart. Al dit lekkers wordt geserveerd in het mooiste servies met natuurlijk een gouden randje.
Het Gouden Randje, Zuiderhagen 21

Van hobby tot winkel
Een paar deuren verder stappen we de winkel Vintage 479 binnen, dé plek in Enschede voor vintage liefhebbers. Het was altijd al Sander’s passie om vintage items te verzamelen en dit groeide uit van webshop, naar een plekje in de winkel The Upperside, tot zijn eigen winkel. Nog steeds verkoopt hij ook vintage items online.

Waar Sander eerst vooral keek naar wat hij zelf mooi vond, vindt hij het ook belangrijk nieuwe dingen te proberen om zo ook zijn collectie aan vintage items te verbreden. Zowel voor mannen als voor vrouwen zitten er toffe, unieke items bij. Na een kopje koffie verlaten we de winkel en lopen we verder naar Concordia.
Vintage 479, Zuiderhagen 37

Forever young
Eenmaal aangekomen in Concordia, het centrum voor kunst in Enschede, verbazen we ons over dit verstopte plekje met onwijs mooie ruimtes. Er is een expositie van documentairefotografie waarbij de serie ‘Forever Young’ te zien is. De serie benadrukt dat jongeren, waar ook ter wereld en van welke generatie dan ook, bezig zijn met dezelfde issues. Het laat zaken zien als uiterlijk, relaties, seksualiteit en het ontdekken van een eigen identiteit met alle onzekerheden die daarbij komen kijken.

Het is bijzonder om te zien dat de jongeren dezelfde kwetsbaarheid uitstralen in de foto’s terwijl de foto’s in allerlei delen van de wereld geschoten zijn. De entree van de exposities bij Concordia is gratis. Wel heeft Concordia een ‘Pay What You Want’-box, mocht je iets kwijt kunnen.
Concordia, Langestraat 56

Vers belegde broodjes en heerlijke smoothies
Na Concordia is het alweer tijd voor de lunch bij de Broodbode. De Broodbode is onderdeel van The Upperside: een heel tof concept waarbij jonge ondernemers in één pand bij elkaar komen en de huurkosten delen. Zo kun je lunchen bij de Broodbode, maar ook ook een bezoekje brengen aan Kapsalon Nivo of rondkijken tussen de items van Skateshop Shifty. In dit pand heeft ieder zijn eigen plekje.

Het brood van de Broodbode komt van hun eigen bakker en worden ook vers voor je belegd. We bestellen een zalmsalade, meergranen ciabatta met beenham en ieder een verse smoothie. Er hangt een relaxte sfeer en je hebt tijdens de lunch genoeg om naar te kijken. Is het niet de gezellige winkelstraat, dan is het wel de winkel die zich in dezelfde ruimte bevindt. Een heerlijke plek om te lunchen.
De Broodbode, Haverstraatpassage 70

Goods 4 Home
Nadat we de Broodbode verlaten, lopen we een stukje verder de straat in naar de winkel Goods 4 Home. De winkel wordt gerund door de twee vriendinnen Petra en Astrid die beide dol zijn op interieurspullen. De winkel staat dan ook vol met de mooiste meubelstukken, woonaccessoires en hebbedingetjes die ze zelf hebben verzameld.

Om de huurkosten zo laag te houden zit de winkel in een pop-up pand. Erg vinden ze het niet om zo af en toe te moeten verhuizen: “een nieuwe ruimte kun je het weer compleet opnieuw inrichten en dat vinden we heel leuk.” Ook bieden de twee hun interieurspulletjes online aan via hun webshop.
Goods 4 Home, Haverstraatpassage 42-A

Kies, proef en geniet samen
‘s Avonds lopen we naar ons laatste adresje om te dineren en we worden al snel verwelkomd door Evelien. Het concept ‘kies, proef en geniet samen’ van Appeltjes van Oranje vinden we meteen al heel erg leuk. De menukaart bestaat namelijk uit kleine gerechtjes en het is de bedoeling dat je per persoon zo’n twee gerechtjes uitkiest. Deze gerechtjes kun je vervolgens met elkaar delen en op die manier kun je van alles een beetje proeven!

Heel handig is dat op de kaart goed aangegeven staat welke gerechten vegetarisch, lactose- en glutenvrij zijn. Aan iedereen is gedacht! Wij gaan voor een Bordje Vega (met onder andere aubergine rolletjes met hummus), garnalenkroketjes, gamba’s in tempura, sateetjes en een puntzak friet. Als nagerecht krijgen we verschillende desserts op een bordje met bolletjes ijs, crème brûlée en cheesecake. Eten bij Appeltjes van Oranje voelt als een hele beleving. Een echte aanrader!
Appeltjes van Oranje, Walstraat 15-17

Benieuwd naar de hotspots van Den Bosch? Check dit artikel:

Reageer op artikel:
NSMBL City Guide: De leukste hotspots van Enschede
Sluiten