admin
admin Love & Life 13 okt 2014
Leestijd: 8 minuten

NSMBL City Guide: De leukste hotspots van Groningen

Na honderd pagina’s gelezen te hebben, besluiten we een blik te werpen op het polderlandschap dat aan ons voorbij trekt. ‘Staphorst’, lezen we vluchtig. Daar hoor je soms enge verhalen over – maar het enige wat we van achter het raam kunnen zien, is dat de inwoners van Staphorst eng goed zijn in het onderhouden van hun voortuin.

In Groningen is de herfst al begonnen. We zetten de kragen van onze jassen op en lopen richting het centrum. Het is nog vroeg, maar de eerste winkeltjes gaan al open. Het wordt al snel duidelijk dat Groningen barst van de hippe mensen die houden van eerlijk en verantwoord eten: we struikelen haast over de artisan coffee shops. Honger en behoefte aan cafeïne leiden ons uiteindelijk naar het eerste adresje van de dag: Elmer’s.

Een uitgebreid ontbijt

Elmer’s is een lunchcafé in de Nieuwe Ebbingestraat 62, op vijf minuten lopen van de Grote Markt van Groningen. Het lunchcafé is vernoemd naar de jongste zoon van de eigenaren. Elmer heeft het syndroom van Down, maar zijn ouders hebben er altijd naar gestreefd hem zo normaal mogelijk op te voeden. Toen bleek dat Elmer enthousiast was over horecawerk, hebben zijn ouders samen met zus Lotte een restaurant gestart. Naast Elmer heeft het restaurant ook enkele andere mensen met een verstandelijke beperking in dienst.

[one_half][/one_half] [one_half_last][/one_half_last]

Binnen is het aangenaam warm. De muziek is prettig en het interieur is strak, maar toch ook huiselijk. De brunch die we voor ons neus krijgen is zo luxueus, dat we de eerste vijf minuten alleen maar lovende opmerkingen kunnen maken over hoe lekker alles eruit ziet – en ruikt. De cappuccino is zoals ‘ie moet zijn en de toast met mozzarella en tomaten is overheerlijk. Samen met de yoghurt en het broodje met geitenkaas en walnoten, is het bijna te veel om op te eten.

Woonwinkel om in te wonen

Met hernieuwde energie vervolgen we onze tocht naar ons eerste shopadres van de dag. Het is inmiddels zachtjes gaan regenen, dus we zijn blij als we op de Vismarkt 40 de elegante trap op kunnen stappen om binnen te treden bij woonwinkel Laif & Nuver. Belangrijkste vraag die we de eigenaar stellen: wat betekent de naam?

Laif & Nuver wordt fonetisch uitgesproken en is zowel Fries’ als Gronings, waarin het ‘Lief & Apart’ en ‘Lief & Mooi’ betekent. De winkel zelf is een verademing voor elk design-minnend mens. Aangename muziek op de achtergrond, hoge plafonds en bijzondere meubels. We zien turntoestellen waarover plaids gedrapeerd zijn, eindeloze wanden met tekstborden en vintage koffers die eruit zien alsof ze meer van de wereld hebben gezien dan wij.

[two_fifth][/two_fifth][three_fifth_last][/three_fifth_last]

Het creatieve duo achter de winkel is begonnen op het Groningse platteland, maar kon al snel uitbreiden. Sinds enige tijd gevestigd in dit prachtige historische pand, zijn ze een begrip geworden in Groningen en de rest van Nederland. Sinds kort hebben ze zelfs hun eigen label: de tekstborden ontwerpen en produceren ze zelf. Ook het inkoopbeleid heeft een ontwikkeling doorgemaakt. “We kopen geen harten en bloemstukken meer. Ik koop alleen nog dingen die ik ook in mijn eigen huis zou willen hebben. Nu hebben we dus een vrij industrieel en strak inkoopbeleid – mannen mogen winkelen ook leuk vinden.” Het idee aan de inrichting van hun huis maakt ons in ieder geval jaloers.

Zoetekauwen

Zoetekauwen als we zijn, maken we een korte stop bij ouderwets snoepwinkeltje Droppie, dat al meer dan 40 jaar een begrip is in Groningen. Gevestigd aan de A-straat 7, springt het meteen in het oog. In de etalage liggen bakken met drop uitgestald, en als je binnen stapt wordt dat alleen maar meer.

Enorme potten met drop staan opgesteld tot bovenin het plafond. Droppie specialiseert zich in Arabische Gom, wat in Nederland verder niet wordt verkocht. We mogen allebei proeven en ons vergapen aan het enorme assortiment. Mocht je zin hebben Oud Hollands snoep, dan weet je voortaan waar je moet zijn.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Pop-up Design

Vlak voor lunchtijd besluiten we nog even binnen te lopen bij pop-upstore Folk aan de Folkingestraat 19. We blijken een primeur te pakken te hebben: de winkel is pas net open. Folk is ontstaan uit een samenwerking tussen ontwerpers en ondernemers van GRöN Design. Hoewel allen druk bezig zijn met eigen projecten, hebben ze de tijd gevonden om hun krachten te bundelen in de nieuwe winkel. “Het loopt verbazingwekkend goed, beter dan we dachten,” zegt één van de ondernemers enthousiast. In de winkel koop je duurzaam design, fair trade eten en tijdloze sieraden. Hoe lang ze nog blijven bestaan? “In ieder geval tot oud en nieuw.” Mocht je je willen verzekeren van een uniek designstuk van Folk, wees er dan snel bij.

[two_fifth][/two_fifth][three_fifth_last][/three_fifth_last]

Toetjes als lunch? Moet kunnen!

Ongelofelijk, hoeveel honger je kunt krijgen van door een stad lopen. Gelukkig ligt ons lunchadres mooi op de route: TOET, aan het Gedempte Zuiderdiep 85, is zowel winkel als bakkerij. Het is er klein en knus, met een grote open ruimte waar al het lekkers ligt uitgestald. We verwonderen ons nog even over het plastic zeil over het tafelkleed, maar als we de thee van onze high tea compleet naast het kopje schenken, wordt het duidelijk waarom het er ligt.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

TOET specialiseert zich, zoals de naam al doet vermoeden, in toetjes. De uitgebreide high tea die we mogen verorberen begint met een hartige gang, gevolgd door overheerlijke scones met clotted cream, lemon curd en een frambozenjam. Als laatste volgt er nog een echte toetjesgang met een selectie van de lekkerste gebakjes van TOET. Helaas hebben we tegen die tijd al zo heerlijk gegeten, dat we wat moeten laten staan – we betreuren het ten zeerste.

Fashion House

Het is opgehouden met zachtjes regenen. Als we buiten staan is het gelukkig niet zo ver naar het Groninger Museum, onze volgende stop op Museumeiland 1. We vallen met onze neus in de boter, want de tentoonstelling van Marga Weimans, Fashion House, is in volle glorie te bezichtigen. (De tentoonstelling loopt nog t/m 23 november) Omdat het zo’n regenachtige woensdagmiddag is, zijn er niet veel mensen in het museum en kunnen we ons in alle rust vergapen aan de bijzondere haute couture die er tentoongesteld is.

Het museum is al bijzonder op zich. Een grote gekleurde wenteltrap leidt je naar beneden, de tentoonstellingsruimte in. Elke zaal is een fase uit de carrière van Weimans, zodat je haar ontwikkeling nauwgezet kunt volgen. Het Groninger Museum heeft een speciale focus op het tentoonstellen van de grensgebieden tussen kunst, design en mode. Aangezien het museum Weimans al volgt sinds haar afstuderen, is deze overzichtstentoonstelling een logische bekroning op dit harde werken.

Diner aan het Diep

Het voelt onwerkelijk om weer naar boven te gaan en ons onder de mensen te begeven. In het museum is zo’n rustige sfeer, dat je er bijna voor eeuwig in wil verdwalen. Gelukkig kunnen we ons alweer verheugen op het diner bij Eetcafé Schuitendiep aan Schuitendiep 70. We treffen er een vriendelijke bediening en een warm en gezellig interieur. De ideale locatie voor een romantisch diner! Wat opvalt bij het openslaan van de menukaart is dat je voor elk voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht een vaste prijs betaalt. Bovendien heb je nog de mogelijkheid je te laten verrassen met een 6-gangen menu van de chef, voor maar €38,50.

We wagen de sprong in het diepe en bestellen het 6-gangenmenu. Prompt komt een van de koks naar buiten om ons te trakteren op een amuse. De traktatie? Een bloempotje met aarde van olijven en een heuse mini-waslijn waar chipjes van vlees aan hangen. De kwaliteit en aankleding van het eten stijgen ver uit boven de noemer ‘eetcafé’, en de porties zijn perfect uitgebalanceerd. We hebben al een boel gegeten vandaag, maar dit kunnen we echt niet laten staan!

Persoonlijke cocktails

Eenmaal weer op straat is het donker geworden. Perfecte omstandigheden dus voor de afsluiter van de dag: een bezoekje aan Mofongo’s Distillery. Mr. Mofongo is een restaurant op de Oude Boteringestraat 26, pal naast het universiteitsgebouw van de RUG. Niet verwonderlijk dus, dat het beneden stampvol zit met studenten die een drankje doen op de woensdagavond. Wij worden echter naar boven geleid, waar een heel andere sfeer hangt. Het is er rustiger, en we zien de bijzondere bartafels die kenmerkend zijn voor Mofongo: onder de glasplaat liggen allerlei spullen, van speelkaarten tot buitenlands geld tot heuse tarantula’s.

We kwamen echter voor een drankje. Gelukkig zijn de bartenders van Mofongo daar ook meer dan bedreven in. “We zijn de enige cocktailbar in Europa met een eigen distilleerderij,” vertellen ze met van trots glimmende ogen. As we speak wordt er een nieuwe creatie op de bar gezet. Gin-tonic met een grapefruitsmaak. We proeven – het smaakt inderdaad bijzonder lekker. Vanaf de bar hebben we uitzicht de metershoge achterwand, waar achter de gekleurde panelen allerlei bekende en bijzondere likeuren staan opgesteld. Een grote robotarm schuift op en neer tussen de verschillende flessen en brengt ze dan keurig naar beneden, zodat de barman de inhoud kan uitserveren.

De mannen van Mofongo zijn competitief, leergierig en buitengewoon eager om hun klanten iets bijzonders voor te zetten. Terwijl we aan de bar zitten, zijn ze bezig met het mixen van nieuwe combinaties. Ze hebben wel een aantal menu’s, maar werken er liever niet mee. Eerder proberen ze erachter te komen waar je van houdt, en maken op basis daarvan een persoonlijke cocktail. “We hebben een speciale menukaart waar de favorieten van onze bartenders op staan, maar daar wordt het minste van besteld.” Wij zouden het echter wel weten: de volgende keer dat we in Groningen zijn, staat een bezoekje aan de unieke cocktailbar zeker op de lijst.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
NSMBL City Guide: De leukste hotspots van Groningen
Sluiten