NSMBL City Guide: De leukste hotspots van Leiden

We zijn in Leiden om de nieuwe NSMBL City Guide te schieten. Om de ochtend goed te beginnen – we zijn allebei nogal vroeg opgestaan – duiken we meteen ons eerste adresje in: BetterBagels op de Lange Mare 96.

Zelfgemaakte bagels

Het is er nog rustig als we de deur opendoen. Meteen worden we uiterst vriendelijk begroet door Frank, de eigenaar. In mandjes die aan de muur bevestigd zijn liggen talloze verse bagels op ons te wachten. Op de muur is een schildering gemaakt van het bakproces. Frank heeft zich hiervoor jarenlang bezighouden met het automatiseren met geneesmiddelen, maar was toe aan iets nieuws. “Ik wilde iets gaan doen waarbij het resultaat meteen duidelijk zou zijn. Ik heb veel gereisd en in Amerika de bagels ontdekt. Hier in Nederland werden die nog helemaal niet goed zelf gebakken.”

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]De grote open keuken achterin de zaak geeft een direct kijkje in de keuken. “Het bakproces van een bagel duurt 12 uur. Je ziet vaak mensen allerlei shortcuts nemen om dat proces te verkorten, maar daardoor gaat er van alles fout en wordt het geen echte bagel.” We nemen meteen de proef op de som en bestellen een bagel – eens kijken of het echt zo goed smaakt! En jawel hoor, de bagels – de een belegd met geitenkaas, walnoten en bacon en de ander met kip en olijventapenade – zijn bijzonder lekker en knapperig. Eén van de bagels is glutenvrij, en we kunnen met plezier melden dat deze haast ‘gewoon’ smaakt. Ook de verse jus en de iced chai mogen er meer dan wezen. Perfecte manier om de dag te beginnen, dus![full_width][/full_width]

“Als het PLUUM is, dan komt het erin”

We vervolgen onze weg naar het ‘lekkers en leuks’ winkeltje PLUUM, in de Burgsteeg 2. Terwijl we door het steegje lopen, bekijken we alle leuke etalages. “Oh kijk, dit is een leuk winkeltje!” – Toevallig precies waar we moeten zijn. Binnen kunnen we meteen onze ogen uitkijken. Netjes gesorteerd op kleur staan verschillende producten uitgestald op tafels en tegen de muren. PLUUM verkoopt zowel bijzondere etenswaren als leuke hebbedingetjes voor in huis: er zijn mooie peper- en zoutmolens, kaarten met quotes, kussens en allerlei andere snuisterijen die we zo wel mee naar huis willen nemen.

[full_width][/full_width]Hoe al deze dingen in de winkel komen? “Nathalie, de eigenaresse, is altijd vol passie met de winkel bezig. Als zij iets tegenkomt en het straalt PLUUM uit, dan komt het in de winkel.” PLUUM biedt een snel wisselende collectie aan, zodat klanten altijd weer wat nieuws zien als ze in de winkel komen. “Soms zijn dat maar drie of vier dingetjes, soms gooien we de hele winkel overhoop. Dat houdt het voor ons ook spannend.” De meeste spullen zijn strak, basic en met een Scandinavische look – perfect ingespeeld op de huidige trends.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Bijzondere merken

Heel dichtbij – op nog geen twee minuten lopen afstand – zit de kleding- en woonwinkel Antraciet, aan Nieuwe Rijn 29. Binnen vallen meteen de prachtige zwart-witkaarten op. “Het leuke aan deze kaarten is dat je ze ook aan mannen kan geven.” Als we wat verder de winkel in lopen, zien we netjes gesorteerde rekken met prachtige, luxe ogende kleding.[full_width][/full_width]

“We vinden vooral materiaal heel belangrijk.” Tanja, één van de eigenaressen van de winkel, vertelt met enthousiasme over hun collectie. “De focus ligt bij ons op bijzondere merken, die je niet overal in Leiden al kan kopen.” Zo verkopen ze merken als Ruby Tuesday, Aaiko en Amator. Ook de collectie shawls uit Ecuador van het merk Bufandy doet het goed. “Achter zulke kleding zit een verhaal, dat vinden we mooi.”

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Antraciet trekt allerlei verschillende mensen aan. “We hebben een klantenkring van 18 tot 80 jaar,” lacht Tanja. “Dat is best bijzonder.” Bij Antraciet staat klantenservice als hoogste prioriteit op het lijstje. “De persoonlijke aandacht, dat is waar mensen voor terugkomen. Als iemand ergens naar op zoek is, maar alleen ‘s avonds langs kan komen, dan maken we daar ook tijd voor.”

Klein maar fijn

Zowel bij PLUUM als bij Antraciet zijn we getipt over espressobar Borgman & Borgman, even verderop aan Nieuwe Rijn 41. En wat kun je nou beter doen dan tips van locals opvolgen? We stappen dus binnen bij het kleine zaakje. Borgman & Borgman heeft overduidelijk een buurfunctie. Er komen veel locals – Eigenaar Tom spreekt iedereen persoonlijk aan en voert heel wat gesprekjes. Doordat het zaakje niet heel groot is, is het er al gauw gezellig druk. “Het was nog een heel gedoe om alles goed op te bergen in deze ruimte.” Dat is goed gelukt: de banken waar we op zitten doen, zo blijkt, ook dient als opbergkisten. Superhandig![one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]Bij Borgman & Borgman hebben ze verstand van koffie. Naast de gebruikelijke lattes en espresso’s bieden ze ook diverse slow coffees aan: van aeropress tot chemex. Verder verkopen ze hun eigen huisblend: een prettige mix van Zuid-Amerikaanse bonen. “Leiden is nog niet zo’n enorme koffiestad. Eerst probeerden we wat radicaler te experimenteren met verschillende bonen, maar dat sloeg niet aan.” Wel hebben ze twee heerlijk zoete koffies uit Afrika (een Yirgacheffe uit Ethiopië, bijvoorbeeld) voor op de filter.

 

Lunchen aan het water

Nu al één van de prettigste dingen aan Leiden is de kleine afstand tussen alle leuke zaakjes die we bezoeken. Ook restaurant Dende is gelegen aan de Nieuwe Rijn (nummer 5) en ligt dus prachtig aan het water. Omdat het wat koud is op het terras, zoeken we binnen een plekje: direct naast de deur is een gezellige zithoek waar we eveneens een mooi uitzicht hebben.

[full_width][/full_width]Dende is een lunch- en dinergelegenheid, maar biedt daarnaast ook ruimte aan verschillende kunstexposities. Momenteel hangen er indringende foto’s aan de muur, die we met interesse bekijken. De lunchkaart is uitgebreid, en we hebben moeite met kiezen. Uiteindelijk gaan we voor de zelfgemaakte taart van de dag (monchoutaart) en een clubsandwich met rosbief, rucola, parmezaanse kaas en bieslookmayonaise.

Opgezette beesten

Ook op cultureel gebied is er in Leiden meer dan genoeg te doen. Wij kiezen er vandaag voor om de opgezette beesten in Naturalis te bekijken. De wandeltocht erheen is misschien wat verwarrend op het eerste gezicht, maar als we de bordjes goed volgen, is er niets aan de hand.

Naturalis is een belevenis voor iedereen: jong en oud kunnen zich vermaken met het bekijken van de dinoskeletten, de gigantisch draaiende aarde, de interactieve spelletjes en natuurlijk alle opgezette dieren – sommige mag je zelfs aaien. We staan een tijd lang stil voor een gigantisch skelet van een mammoet en ontdekken op elke verdieping weer wat nieuws.

[full_width][/full_width]

Als we denken dat we het hele museum gehad hebben, vinden we op de weg terug nog een zijkamertje, waar allerlei in Nederland voorkomende vogels zijn opgezet. Achter glas bekijken we de mooie ransuil, de gigantische raaf, de schattige musjes en de indrukwekkende zwaan. “Met zo’n beest wil je geen ruzie hebben,” besluiten we als ze naar de snavels kijken. Naturalis biedt bezoekers de gelegenheid om gewone en minder gewone dieren van heel dichtbij te bekijken, zonder dat ze ons aanvallen of weglopen. Op die manier leer je elke keer dat je hier komt, weer wat bij.

Foodshots en big bites

In het centrum van Leiden komen we aan bij restaurant Kitch& in een oase van rust en knusheid. De bediening is vriendelijk. We kijken snel in de menukaarten. De voorgerechten die beginnen vanaf €2,25, de zogeheten bites en foodshots, zijn klein zodat je er twee of drie kunt kiezen. Ook is er uitgebreide keuze voor een hoofdgerecht uit de Franse en Italiaanse keuken. Voor het nagerecht is er de keuze zoet of kaas.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Een heerlijk zoete crème brûlée krijgen we geserveerd als nagerecht.

Drankje voor onderweg

Op de terugweg naar het station doen we onze laatste stop aan: Stadscafé van der Werff. Gelegen aan Steenstraat 2 vinden we het grote en ruim opgezette café. De hoge plafonds, donkere lambrisering en lichte serre maken het café tot een ideale plek om te ontspannen. Er worden tal van verschillende dranken geschonken en zelfs wat hapjes geserveerd.

Elke vrijdag is het café organisator van ‘de beste borrel van Leiden’. Hoewel wij er niet op een vrijdag zijn en dus de borrel niet mee kunnen maken, doet de aankondiging vermoeden dat het de moeite waard is. Ook op zondag is er wat te beleven in het café: op deze dag is er namelijk altijd livemuziek. En met oud & nieuw wordt er dit jaar ook een geweldig feest georganiseerd: Van der Werff is duidelijk van alle markten thuis. Ideaal als afsluiter van een gezellig dagje uit in Leiden!

[full_width][/full_width]

Reageer op artikel:
NSMBL City Guide: De leukste hotspots van Leiden
Sluiten