Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Food 21 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

NSMBL Dining Hotspot: ZA Amsterdam

Culinaire liefhebbers weten er alles van: zoveel restaurants om uit te proberen en zo weinig tijd. De selectie kan nogal eens lastig zijn en daarom test NSMBL in de rubriek Dining Hotspots de nieuwste, lekkerste, maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Deze week: ZA Amsterdam.

Wie, wat, waar?

Ik mocht deze week langsgaan voor een heerlijk diner bij ZA Amsterdam. Het relatief nieuwe restaurant is gevestigd aan de Danzigerkade, een heerlijk rustige plek aan het water in de buurt van de Houthavens in Amsterdam. In de zomer zit je hier dus heerlijk in het zonnetje aan het water te eten, hoe chill.

Het is niet zomaar een restaurant, maar eentje met een unieke visie en stijl. Medeoprichter Stefano Francolini heeft al van jongs af aan een enorme passie voor kwalitatief goed eten. Zijn Zuid-Italiaanse familie liet hem namelijk al als kind de waarde van goed eten zien. Zo vormt bijvoorbeeld het perfecte deeg de basis van de Mediterrane cuisine. Dankzij Stefano’s fijne herinneringen aan de versgebakken pizza’s en handgemaakte pasta’s van zijn moeder, implementeert hij het perfecte deeg ook binnen ZA Amsterdam.

Zijn liefde voor goed eten heeft hem er namelijk toe geleid zijn eigen restaurant te beginnen waar hij zijn recept kon perfectioneren. Ondanks dat ZA Amsterdam als basis traditie heeft, is het een enorm modern restaurant. Het restaurant biedt de smaken van de Mediterrane keuken aan door middel van het geheime deegrecept van de pizzaiolo’s uit Rome. Sounds interesting, right?

De keuken

De keuken is dus Mediterraans, dat moge duidelijk zijn. Toch zijn de traditionele recepten van Stefano niet saai, maar juist mega modern en internationaal. Daar zorgt de chef van ZA Amsterdam, Vincent Foppen, wel voor. De gerechten met het Mediterrane hart worden door hem vertaald naar het moderne karakter van het restaurant. Daar betaal je wel wat voor, maar dan heb je ook wel echt wat.

Wat bestelde ik bij ZA Amsterdam?

We zijn bij ZA Amsterdam het diner goed begonnen: met overheerlijke cocktails. Want ook bij de cocktailbar in het restaurant staat alles in het teken van de bijzondere reis. Het cocktailmenu is geïnspireerd op de vier belangrijkste invloeden op de Mediterrane keuken: Italië, Griekenland, Marokko en Spanje. Kijk, zo leer je ook nog eens wat tijdens je diner.

Het personeel achter de cocktailbar maakt de interessante cocktails voor je neus en leggen maar wat graag de verhalen achter de drankjes aan je uit. Ik heb gemerkt dat weten wat de gedachte achter je drankje is, zorgt voor een veel leukere beleving.

dining hotspot za amsterdam

Het diner

Toen we overgingen op het daadwerkelijke diner was het eerlijk gezegd best lastig om een keuze te maken. Zowel voor vleeseters als voor vegetariërs is er namelijk meer dan genoeg keuze.

Als voorgerecht nam ik de tabouleh met couscous, gemarineerde pompoen, beuken paddestoel, appel en aardappel. Dit vegetarische gerecht zit vol met smaak, is lekker fris en de perfecte grootte. Het gerecht zat vol met super lekkere kruiden en viel niet te zwaar op de maag.

za amsterdam dining hotspot

Als hoofdgerecht ging ik voor een pasta, want hé, in Italië liggen ten slotte de roots van een van de oprichters van het restaurant. De pasta bestond uit fregola met maitake-paddenstoel, ingemaakte cantharellen en een 64 graden ei. Eerlijk is eerlijk, dit gerecht is misschien wel een van de lekkerste dingen die ik ooit heb geproefd.

De pasta is heerlijk romig, maar bestaat niet uit teveel saus. Daarnaast maakt de combinatie van verschillende paddenstoelen het gerecht origineel en zit het vol met verschillende smaken.

Za amsterdam dining hotspot

Uiteraard ging ik ook nog voor een toetje: de citrus curd met Bergamot Merengue, Saffron, Aperol Gelee en citroentijmijs. Een hele mond vol, maar super lekkere smaken. Als je niet zo van mega zoete chocoladebommen als toetje bent, dan is dit echt een aanrader. Ondanks dat het zoet is, is het ook fris. De perfecte afsluiter van je diner als je het mij vraagt.

Pluspunten van ZA Amsterdam

+ Heerlijk, origineel Mediterraans eten
+ De porties van alle gangen zijn perfect waardoor een 3-gangen-diner goed te doen is.
+ Het personeel is mega vriendelijk en vertelt je graag alle verhalen achter de cocktails en gerechten.
+ Originele locatie. Zeker in de zomer is het heerlijk vertoeven aan het water.
+ Voor vegetariërs is er ook genoeg keuze.
+ Perfecte locatie voor een bijzondere gelegenheid.
+ Goede date plek vanwege het gedimde licht en knusse hoekjes.
+ Interessante smaken die je misschien nooit eerder hebt geproefd.

Website
Instagram
Facebook

ZA Amsterdam
Danzigerkade 4
1013 AP Amsterdam

Openingstijden:
Lunch:
Dinsdag – vrijdag 12:00-14:30
Diner:
Zondag – woensdag 18:00-22:30
Donderdag – zaterdag 18:00-23:00
Bar:
Dinsdag – zondag 18:00-1:00

Dit vind je ook leuk om te lezen.

NSMBL Lunch Hotspot: Sugo in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Reageer op artikel:
NSMBL Dining Hotspot: ZA Amsterdam
Sluiten