Anne-Margreet
Anne-Margreet Food 25 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

NSMBL Dining Hotspots: groentenomisch dineren bij Le Jardin in Utrecht

De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in de rubriek Dining Hotspots de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Deze week: restaurant en bloemenwinkel Le Jardin in Utrecht.

Wie, wat, waar?
Het woord zegt het al: bij groentenomie – een verbastering van gastronomie – spelen groenten de hoofdrol. Groentenomisch restaurant Le Jardin wil hiermee laten zien dat het eten van groenten ook lekker en leuk kan zijn. Eigenaar Lars Mooren vindt het belangrijk dat mensen buiten de deur tóch gezond kunnen eten. Daarom zet Le Jardin groenten in een spotlight. Je zult op de kaart dus ook geen tartaar van rundvlees, maar een tartaar van tomaat vinden. Die overigens net zo smaakvol is als het recept waar het gerecht op geïnspireerd is. Als je hierdoor echter denkt dat je bij Le Jardin alleen groente op je bord zult tegenkomen, dan heb je het mis.

Als je het fraaie pand aan de Mariaplaats binnenkomt word je begroet door een weelde van groen. Het restaurant biedt namelijk niet alleen een onderkomen aan tientallen cacti, bij de bijbehorende bloemist kun je ook een plantje aanschaffen om mee naar huis te nemen. En kun je niet wachten tot na het eten, dan mag je in de kas midden in het restaurant – die gevuld is met verse kruiden en perenbomen – alvast een peertje plukken. Op de lange termijn wil het Franse restaurant zelfs zijn eigen groenten gaan verbouwen.

De keuken
Groentenomie staat voor ‘de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt’. Waar je in veel restaurants een stukje vlees of vis bestelt en hier een garnituur van groenten bij geserveerd krijgt, worden bij Le Jardin de rollen juist omgedraaid. Dit sluit goed aan bij een bewuste levensstijl. Bij Le Jardin eet je overigens niet helemaal vegetarisch, tenzij je dat wenst, maar wel ambachtelijk, biologisch en verantwoord.

De kaart bevat gerechten met toegankelijke groenten die op een creatieve manier bereid zijn. Er is dus voor ieder wat wils: van maïs met polenta, popcorn en balsamico tot pompoen met kwartel, macadamia en bataat. Naast bestellen van de kaart kun je overigens ook kiezen voor een drie-, vier of vijfgerechtenmenu én zijn alle gerechten vegetarisch te bestellen. En het is ook nog eens betaalbaar.

Onze tips
+ De tartaar van tomaat met mosterd, basilicum, zuurdesem en piccalilly moet je echt geprobeerd hebben. Hoewel het uiteraard niet smaakt als vlees, heeft het alle elementen van een perfecte steak tartaar.
+ Als je een visliefhebber bent, is het voorgerecht met venkel, coquille, vanille en tomaat echt een feestje voor je smaakpapillen. Of ga voor de roodlof met granaatappel, tonijn en mandarijn.
+ Eén van onze favorieten is het gerechtje met maïs, polenta, popcorn en balsamico, waarin maïs op drie verschillende manieren is verwerkt.
+ Als je nog ruimte over hebt, mag je het dessert zeker niet overslaan. De ananas met cognac, kardemom en crème suisse of appel met amandel en vanille kunnen we zeker aanraden.
+ We zijn zelf erg enthousiast over het perfect aansluitende wijnarrangement. Lars Mooren loopt overigens zelf in het restaurant rond en kan goed advies geven.

[full_width][/full_width]

Eindoordeel
Le Jardin is een heel fijn restaurant dat lekker en gezond eten feilloos met elkaar combineert. De fijne sfeer en culinaire gerechtjes maken dit tot een restaurant dat zeker tot onze favorieten behoort. Of dat je er nu komt omdat je geen zin hebt om te koken of écht iets te vieren hebt, het wordt vast en zeker een avond om nooit te vergeten. Dus mocht je Le Jardin nog niet op je culinaire bucket list hebben staan, dan is het hoog tijd om hem toe te voegen.

[full_width][/full_width]

Website // Facebook

Mariaplaats 42
3511LL Utrecht

030 400 4242
[email protected]

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag: 17:00 – 01:00

Foto’s: Eric Kleinberg EBK Photography

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
NSMBL Dining Hotspots: groentenomisch dineren bij Le Jardin in Utrecht
Sluiten