Renée
Renée Food 4 jan 2016

NSMBL Dining Hotspots: het eigenzinnige ArtDeli in hartje Amsterdam

De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in de rubriek Dining Hotspots de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Deze week: ArtDeli culture bites, aan het Rokin.

Foto’s boven: Team Peter Stigter, Bart van Lotringen (via ArtDeli)

Wie, wat, waar?
De naam ArtDeli laat al vrijwel direct blijken waar deze hotspot voor staat, maar om het goed duidelijk te maken hierbij enige uitleg: bij ArtDeli culture bites kun je terecht voor een uitgebreid diner, conceptuele kunst, een borrel aan de bar en gezien de locatie aan het Rokin is het ook een ideale spot om tussen het shoppen door een drankje te drinken of te lunchen. In dit vernieuwende concept komen eten en kunst samen, niet alleen als zijnde een galerij met eettafels, maar ook op je bord probeert het restaurant je kunstwerkjes voor te schotelen. Zo kwamen wij er terecht voor een bijzondere ontmoeting tussen de keuken van ArtDeli en Onno Kokmeijer, Executive Chef van tweesterrenrestaurant Ciel Blue. De hotspot staat momenteel in het teken van het thema NACHT, waar de sterrenchef ook zijn menu door heeft laten inspireren.

Exposities duren gemiddeld drie maanden en bestaan uit wisselende thema’s, gecureerd door bekende namen uit de culturele wereld. Alle kunst is ter plekke te koop en ook heeft ArtDeli een eigen stichting om het publiek te kunnen inspireren en vormen.

De keuken
Net als de kunst, wisselt ook de kaart per expositie. Tijdens de lunch kun je er terecht voor sandwiches en soepen, maar ook kleine gerechten als steak tartare en croque monsieur. De avondkaart doet tevens Frans aan, met voor vrijwel ieder wat wils; denk aan gerookte eendenborst, coquilles, kalfssukade en quiche, maar natuurlijk ook hét (tijdelijke) menu van Onno Kokmeijer, bestaande uit vijf gangen die vooral gericht zijn op liefhebbers van vis, Aziatische smaken en streetfood. De prijs van het NACHT menu ligt op €45 inclusief een glas champagne.

Het NACHT menu
+ De ‘Oreo of Madness’ is een mooie amuse met zeer sterke, verfijnde smaken. Het ziet eruit als een Oreo, maar is in tegenstelling tot de klassieker niet zoet maar hartig, op basis van een sterke ‘Triple-Crème cheese’ en perenmosterd. Geserveerd met een glaasje Veuve Clicquot is het de ideale start van je avond.
+ Het voorgerecht bestaat uit stevige glasnoedels met zalm tataki en aubergine: een lichte gang met subtiele smaken om je palet weer in balans te krijgen na de sterke kaas-Oreo.
+ Voor wie toch de kaas toch al weer mist is daar het tussengerecht: pasta carbonara met mooie Iberische Jabugo ham en de Pecorino kaas. Misschien een behoorlijke verrassing binnen een verder vrij Aziatisch ogend menu, maar wie zegt er nou ‘nee’ tegen pasta? Wij in ieder geval niet. De pasta werd overigens geheel eigen geserveerd in een klein zwart (bonbon?) doosje en draagt dan ook de naam ‘Black Box’.
+ Op naar de ster van de show: de Black Burger! Deze visburger is op smaak gebracht met Tom Yam kruiden en ligt op een volledig zwart broodje met sesamzaad, gegarneerd met frisse crudités. De burger zelf is overigens ook los te bestellen in het restaurant, als enige van de vijf gangen. Na deze flinke burger zul je in ieder geval al flink vol zitten! Toch resteert er nog een laatste gang…
+ Het dessert bestaat uit een net zo comforting rijstepap, echter niet zoals die van je oma, maar met wederom Aziatische touches. Zo komt hier frisse mango bij en is het ijs dat erbij geserveerd wordt op smaak gebracht met Szechuan peper.

Eindoordeel
ArtDeli maakt zich er sterk voor om je een compleet en uniek avondje uit te bieden, op een eigenzinnige, gezellige plek omringd door kunst, volle tafels en veel borrels. Hoewel we van het speciale menu van Onno Kokmeijer genoten hebben, met name de Oreo (mag die standaard op de kaart, please?) zijn we ook erg benieuwd de rest van de keuken te proberen. Deze Amsterdamse hotspot maakt je nieuwsgierig naar wat er op dat moment is en laat je ook direct benieuwd worden naar wat komen gaat. Buiten een diner is het dan ook zeker een aanrader om hier even een borreltje te drinken met wat hapjes van de borrelkaart.

Take note: de expositie NACHT en het bijbehorende menu zijn nog maar tot 24 januari 2016 te ervaren! Echter niet getreurd, hierna zal er uiteraard weer een geheel nieuwe expositie en menu om je aandacht vragen.

Website // Facebook // Instagram
Rokin 93
1012KM Amsterdam

020 3705 624
[email protected]

Openingstijden:
Dinsdag: 10:00 – 24:00
Woensdag: 10:00 – 23:00
Donderdag: 10:00 – 01:00
Vrijdag: 10:00 – 01:00
Zaterdag: 10:00 – 01:00
Zondag: 10:00 – 23:00

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
NSMBL Dining Hotspots: het eigenzinnige ArtDeli in hartje Amsterdam
Sluiten