Bente De Bruin
Bente De Bruin Food 21 okt 2016

NSMBL Dining Hotspots: Kantien in Utrecht

Culinaire liefhebbers weten er alles van: zoveel restaurants om uit te proberen, en zo weinig tijd.

De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in de rubriek Dining Hotspots de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Deze week: Kantien in Utrecht.

Wie, wat, waar?
Kantien ligt aan de Ravellaan in de Utrechtse wijk Oog in Al. Een stukje uit de binnenstad verwijderd, maar vanaf de snelweg makkelijk bereikbaar. Passend bij de naam van deze hotspot eet je bij Kantien smakelijk Hollands eten, maar wél met een culinair tintje. Verwacht dus geen stamppot boerenkool, maar juist maaltijden die een echte lust zijn voor het oog, met smaakcombinaties die je waarschijnlijk nooit eerder hebt geproefd. De mooi opgemaakte borden staan op een prettige manier tegenover de relaxte sfeer en het toegankelijke interieur bij Kantien. Zo kun je op deze unieke plek niet alleen terecht voor ‘mooi’ eten, maar zit je ook voor een gezellige vrijmibo op de juiste plek.

De keuken
Bij Kantien maak je de keuze uit een drie tot vijf gangen menu of een ‘bord’. Dit is een gerecht dat per dag wisselt en dus maar uit één gang bestaat – ideaal als je niet de hele avond wilt tafelen. Wil je dat wel, kun je per gang keuze maken uit een vegetarische optie, een visgerecht of een gerecht met vlees. Hou je ervan je culinair te laten verrassen en deins je niet terug voor een ingrediënt waar je nog nooit van hebt gehoord? Dan zit je bij Kantien goed. Geroosterde radicchio, anyone?

Wij hebben voor jullie de vis– en vegetarische gerechten geproefd. Nogmaals: wat een prachtige borden kregen we voorgeschoteld. Color-coordinated en afgemaakt met een eetbaar bloemetje hier en daar, genoten wij van een bord tomatenbouillon met geroosterde watermeloen, verse kaas met venkelzaad, gepofte tomaten, basilicumolie en lijnzaad.

Het visgerecht – zacht gegaarde heek in wortelmarinade met bleekselderij remoulade, gefrituurde prei, gemarineerde meiraap en garnalenolie – was een ideale balans tussen de zachte vis en de crunchy groenten.

Het hoofdgerecht zag er misschien nog wel mooier uit. Op het moment dat wij er waren stond er voor de vega-liefhebbers geroosterde radicchio met gele rozijnen, bloemkoolcrème met lavas, gefrituurde bloemkool, pecannoot met honing en cayenne, gepofte druiven en paarse worteldressing op de kaart. Een hele mond én een heel bord vol.

Visliefhebbers kunnen kiezen voor zeewolf uit de oven met een marinade van mosterdzaad, koriander en komijnzaad met gebakken spatzle, paddestoelen met dragon, gestoofde koolrabi en mosterdschuim. Zoveel verschillende en vooral bijzondere texturen en smaken, die toch op een prachtige manier samenkomen.

Last but not least, het toetje: gemarineerde zure kersen, chocoladecake, vanilleroom, chocoladeschotsen, kersengranita, witte chocolade en kersenganache. Wederom een kunstwerk; qua looks én smaak.

Onze tips
+ De menu’s zijn uitstekend te combineren met wijnen van een kaart samengesteld door Vindependant. Deze bestaat voornamelijk uit biologische en biodynamische wijnen.
+ Ga er niet vanuit dat bovenstaande nog allemaal op de kaart staat. De menukaart wisselt om de twee weken en is waarschijnlijk ook bij de volgende editie weer gevuld met gerechten waar je nog nooit van hebt gehoord. Laat je verrassen; er is gegarandeerd goed over nagedacht.
+ Naast een lekker wijntje ook zonder schuldgevoel eten? Ga dan eens op zondag bij Kantien dineren! Op deze dag wordt er gegeten wat de pot schaft, omdat er bij Kantien gedurende de week met verse producten wordt gekookt en op zondag ‘restjes’ van de week worden opgemaakt. Natuurlijk wordt er wel rekening gehouden met speciale wensen.
+ Kom je inderdaad vanaf de snelweg naar Kantien gereden? Bestel dan een glas homemade lemonade. Een heerlijk groot glas gevuld met huisgemaakte limonade, vers fruit en ijs.

Ons oordeel
Schrik jij niet van een paar onbekende ingrediënten, vernieuwende smaakcombinaties en een bloemetje hier en daar op je bord? Dan zit je bij Kantien op je plek. Mocht je niet zo van het avontuurlijke eten zijn, zit je ook voor een borrel met bijbehorende hapjes goed, want gewoon chillen kan bij Kantien ook uitstekend. De relaxte sfeer geeft het idee dat alles kan: van hard lachen na een paar drankjes op het terras tot het echte chique fijnproeven. Alles kan, alles mag – daar houden we van.

Reageer op artikel:
NSMBL Dining Hotspots: Kantien in Utrecht
Sluiten