Renée
Renée Food 11 sep 2015

NSMBL Dining Hotspots: Ron Gastrobar

De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in de rubriek ‘Dining Hotspots’ de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Deze week: Ron Gastrobar in Amsterdam Zuid.

Wie, wat, waar?
Ruim twee jaar geleden, in de lente van 2013, sloot Ron Blaauw zijn tweesterrenrestaurant aan de Sophialaan in Amsterdam om op deze locatie slechts vijf dagen later te heropenen als Ron Gastrobar. Blaauw wilde af van het idee van onnodig veel gangen en te ingewikkelde amuses, om in plaats van dit vaak onbereikbare concept een toegankelijke plek te creëren waar mensen op de bonnefooi kunnen binnenlopen en niet een heel weeksalaris armer het pand te hoeven verlaten. Het interieur straalt nog altijd luxe uit, maar dan wel op een gezellige, evenwichtige manier. Bijna alle gerechten hebben een prijs van €15 en het formaat van een tussengerecht, waardoor je net zoveel kunt proberen als je wil. Geen minuscule bites waardoor je eigenlijk alleen maar meer honger krijgt, maar porties waar je wel echt iets aan hebt.

De keuken
De keuken is vrij internationaal, met een focus op Franse gerechten. Ongeveer de helft van het menu is vis, en de andere helft vlees – waaronder ook orgaangerechten. Er is tevens een kaart voor vegetariërs, met daarop voldoende gerechten voor een leuke avond, maar het zijn absoluut de carnivoren en piscivoren die hier de meeste lol zullen beleven. Denk aan: crème van ganzenlever, tartaar van coquille, vers gebrande langoustine, Duitse Wagyu biefstuk, BBQ spare ribs (zonder bot!) en frietjes van de Frietboutique als bijgerecht. Buiten kleine gerechten staan er ook een aantal bijzondere soorten dry-aged rundvlees op het menu, om met z’n tweeën van te genieten. Uiteraard is er een selectie borrelhapjes voor de vroege starters of laatblijvers en een mooie selectie desserts.

Onze tips
+ Ga voor 3 gangen per persoon, plus dessert. Begin met een koude gang en eindig met warm!
+ Geen enorme wijnconnaisseur, maar hou je wel van een verfijnd glaasje? Laat je adviseren over bijpassende wijnen; bij ons was elke combinatie van gerecht en wijn raak! Goede, makkelijk drinkbare wijnen.
+ Onze aanraders: tartaar van coquille met oude kaas, rode poon met chorizo (een must!), BBQ spareribs en als dessert het surprise ei. Sla het brood (dat erg origineel in een broodzak wordt geserveerd) ook zeker niet af! Heerlijk vers.

Ons oordeel
We werden erg vriendelijk ontvangen, het personeel zorgt er absoluut voor dat je een fijne avond tegemoet gaat. Geen gestresste studenten (no offense, maar ja, we hebben het nou eenmaal over Amsterdam), maar ware horeca professionals staan in en buiten de keuken. Direct nadat we plaatsnamen stond er heerlijk brood voor onze neus, kregen we uitleg over de kaart en werd het eerste drankje genoteerd. Aan de ene kant van het pand zijn er grote ramen waardoor je fijn naar buiten kunt staren en aan de andere kant bevindt zich de keuken, tevens achter een glazen wand. Omdat het interieur alles behalve stijf is (en er een bank over de vrijwel volledige lengte geplaatst is) voelden we ons direct thuis. De gangen volgden elkaar ideaal op, voor aanraders konden we bij de gastheer terecht die alles goed in de gaten hield en binnen de kortste keren waren we drie uur verder. Leuk detail: op de toiletten werden er geluidsfragmenten van films afgespeeld, wat ook een bezoekje aan het kleinste kamertje een unieke ervaring maakte.

Website // Facebook
Sophialaan 55 hs
1075 BP Amsterdam
020 496 1943
[email protected]

Openingstijden keuken
Lunch: maandag t/m zondag van 12:00 tot 14:30
Diner: maandag t/m zondag van 17:30 tot 22:30 (zaterdag vanaf 17:00)

Reageer op artikel:
NSMBL Dining Hotspots: Ron Gastrobar
Sluiten