Renée
Renée Food 1 jul 2016

NSMBL Dining Hotspots: Terpentijn op het Rokin (nieuwe kaart!)

De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in de rubriek Dining Hotspots de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Deze week: Terpentijn, in hartje centrum Amsterdam!

Wie, wat, waar?
Terpentijn is al langere tijd favoriet bij de NSMBL redactie – zo waren we er ook kort na de opening – maar omdat het restaurant van kaart gewisseld heeft, wilden we ook de nieuwe gerechtjes graag even proberen! Je vindt Terpentijn op het Rokin, parallel aan de Kalverstraat – ook ideaal als einde van je shopmiddagje dus. De inrichting is verfijnd maar toegankelijk, met veel authentieke en antieke details verzameld over de hele wereld. Je kunt er prima terecht voor een zakelijke lunch, maar deze hotspot is net zo ideaal voor een dinertje met vriendinnen. Bonus: er is ook een terras!

De keuken
De gerechten van Terpentijn zijn een mix tussen Aziatisch en Frans: twee keukens die zeker een goede combinatie zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld ‘lady boy’ oesters bestellen, maar ook teriyaki zalm tataki en surf & turf in de vorm van steak tartare en een gefrituurde oester. De hoofdgerechten zijn zeker vullend en bestaan uit onder andere ‘vis van de dag’ met noedels en groene groenten, bief met gele rijst en groene asperge en ‘crispy tofu’ met knolselderij voor de vegetariërs. De desserts zijn over het algemeen vrij klassieke smaken, maar dan in een modern jasje gegoten. Denk aan pure chocolade met bloedsinaasappel, maar ook yoghurt-kersenijs met meringue en crumble.

Onze tips
+ Ga vooraf voor een cocktail! Op de kaart staan een aantal eigenzinnige maar toch klassiek smakende cocktails die je smaakpapillen een opkikker geven. Geen mierzoete drankjes, maar fijne en verfrissende combinaties die je met grote kans in één keer uit wilt drinken. Onze favoriet was de L’oie Blue met Grey Goose en lavendel.
+ Ga je liever voor iets non-alcoholisch? Kies dan een huisgemaakte iced tea.
+ Mocht je van steak tartare houden, dan raden we zeker aan met de surf & turf te beginnen! Dit bestaat uit een mooie bief tartaar afgemaakt met een gefrituurde oester, frisse komkommer en kreeftmayonaise.
+ De teriyaki zalm is dan weer een aanrader voor de viseters. Deze bestaat uit kort gegaarde zalm op een bedje van noedels met zeewier. Een goede, frisse start dus! Let wel: de portie is zeker niet klein – zorg dus wel voor een gezonde dosis honger.
+ Als hoofdgerecht gingen wij voor de eend en de vis van de dag. De eend wordt goed op smaak gebracht met een zoutige jus van sinaasappel in combinatie met gestoofde kool met kerrie, wortelcrème en fondant aardappel. De vis, in ons geval een witvis, werd geserveerd met een frisse combinatie van dunne noedels, edamame en lente-ui.
+ Hét dessert voor de liefhebbers van Aziatische smaken: kokos met mango! Niet in de vorm van de bekende ‘mango sticky rice’, maar met een grote kokosmakroon, verse mango, mango gel en erg lekker kokosijs. Aanrader!
+ Ook gingen we voor het dessert van de dag: in dit geval verse Hollandse aarbeien in combinatie met frisse roomkaas. Een soort deconstructed cheese cake, zonder de koekjes. Een goed en fris einde.

Eindoordeel
Terpentijn is eigenlijk altijd wel een goede keuze. Zoals hierboven al gezegd kun je er met ieder soort gezelschap terecht en is er altijd wel iets op de kaart te vinden, of je nu liever voor vis, vlees of vegetarisch gaat. De kaart is enigszins compact maar alsnog veelomvattend. Hoewel er voldoende lekkere wijnen worden geschonken, houden ook de cocktails een mooie balans aan met de gerechten – iets wat je niet vaak tegenkomt. Een mooie aanrader voor iedereen die van de Aziatische keuken houdt, maar toch een keer nét iets ander wil proberen!

Website // Facebook
Rokin 103
1012 KM Amsterdam

020 333 0014
[email protected]

Openingstijden – hele week:
Lunch: 11:00 – 16:00
Diner: 18:00 – 01:00 (keuken sluit om 23:00)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
NSMBL Dining Hotspots: Terpentijn op het Rokin (nieuwe kaart!)
Sluiten