Anna
Anna Food 21 aug 2015

NSMBL Dining Hotspots: The Duchess

De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom test NSMBL in de rubriek ‘Dining Hotspots’ de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. Deze week: The Duchess.

Laten we deze week alvast beginnen met een spoiler: The Duchess is hoogstwaarschijnlijk onze nieuwe favoriete plek op aarde, of in ieder geval in Amsterdam. Het kan liggen aan het eten (spoiler 2: echt waanzinnig lekker), het kan liggen aan de sfeer (super sexy), aan het interieur (heel Alice in Wonderland-esque door de dessert bar) of gewoon aan een combinatie van dit alles. Hoe dan ook, wij weten nu al waar we naartoe willen op onze verjaardag.

Wie, wat, waar?
The Duchess is sinds 25 juni geopend in hartje Amsterdam en is onderdeel van het nog te openen W Hotel. Het grote brein achter het culinaire concept van The Duchess is eigenaar Yossi Eliyahoo. Zijn idee: “De race voor kwaliteit heeft geen finish en The Duchess verhoogt hierin de standaard.”

Het interieur is geïnspireerd door de pracht en praal uit het tijdperk van de Belle Époque. Het pand (de voormalige KAS Bank) leent zich hier perfect voor en je voelt ook meteen een bepaalde luxe als je binnenwandelt. Van de originele ornamenten tot de hoge plafonds en de accenten van goud en marmer: wij hadden echt even het gevoel terug te stappen in de tijd.

De keuken
De kaart is gebaseerd op de Zuid-Franse en Italiaanse keuken, beter bekend als de ‘Nouveau-Niçoise Cuisine’. Alle producten zijn vers en lokaal, van de artisjokken tot aan de courgettes en citroenen, maar ook de truffel en het vlees. De open keuken, overigens een handgemaakte Molteni, is ideaal om vanuit je tafel te gluren naar de chefs die uiterst gedisciplineerd aan het werk zijn. Extra leuk detail: je kunt met een kleine groep dineren in de keuken aan de exclusieve The Duchess tafel, waar je spreekwoordelijk met je neus in de boter valt en alles van heel dichtbij meemaakt.

Voor de ladies die dol zijn op lekker lang tafelen en thee drinken: de afternoon tea speelt een grote rol bij The Duchess. Het Alice in Wonderland thema wordt daadwerkelijk overal doorgevoerd, van de theekopjes en theepotten tot aan de taartjes, koekjes en gebakjes. Alles is huisgemaakt en natuurlijk kun je ook van je thee genieten in combinatie met een bijzondere champagne. Ook de cocktailkaart is niet te missen met een focus op cocktails uit de roerige jaren twintig en dertig. Op de wijnkaart vind je een selectie van de meest exclusieve wijnen en champagnes van over de hele wereld.

Onze tips
+ Eigenlijk is alles op de kaart aan te raden en dat is niet overdreven. Op de kaart staan veel kleine gerechten (die je eventueel kunt delen) en een aantal hoofdgerechten die heel erg de moeite waard zijn. De crunchy zucchini met verse truffel is echt voortreffelijk als voorgerecht. Een van onze favorieten was de spaghetti met Osceitra Caviar. Zo lekker zacht en creamy! Zeker niet delen, maar gewoon alleen opeten zouden we zeggen.
+ Een absolute must is de Baked King Crab, een combinatie van krab en gesmolten kaas. Echt niet te beschrijven zo lekker. Als je slechts één ding van de kaart gaat proeven, laat het deze zijn.

+ Als hoofdgerecht zijn zowel de Beef Wellington als de gemarineerde Whole Roast Spring Chicken een aanrader. De porties zijn groot dus als je een kleine eter bent zouden we je aanraden om te kiezen voor meer voorgerechten zodat je nog meer lekkers kunt proeven.
+ Dan de desserts, want boy oh boy, wat is dat een feestje. Alleen al om hoe dit gerecht wordt geserveerd móet je de Chocolate Explosion Chocolate candy and caramel twist bestellen. Dit is een bizar groot dessert geserveerd in een reusachtige chocolade ei. Hier gaat een soort stikstof in waardoor het ei ontploft en dan vind je binnen in het ei een verzameling aan de lekkerste soorten chocolade, koekjes, caramel en brownies. Zo extreem lekker en zo mooi dat je het eigenlijk niet wilt aanraken.
+ Wie van kleinere desserts houdt kan gaan voor de Wild Peach Dream Champagne sorbet met geroosterde amandelen. Een stuk subtieler dan het chocolade dessert en lekker zacht voor wanneer je net iets teveel hebt gegeten.

Ons oordeel
De kaart en de ambiance mogen luxe zijn: we willen vooral even benadrukken hoe hartelijk je wordt ontvangen door het personeel en hoe geweldig de service is. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een ‘stijve’ setting, het draait bij The Duchess allemaal om entertainment en echt ultiem genieten van je avond, de wijnen, de sfeer en natuurlijk het eten. De ultieme aanrader voor als je iets te vieren hebt, hoe klein of groot ook.

Website // Facebook
Spuistraat 172
1012 VT Amsterdam
020 811 3322
[email protected]

Huidige openingstijden
Zondag – Woensdag
18:00 – 23:00
Donderdag – Zaterdag
18:00 – 23:30

Reageer op artikel:
NSMBL Dining Hotspots: The Duchess
Sluiten