Yvet Van Der Naalt
Yvet Van Der Naalt Fashion 6 februari 2017

NSMBL interview: Eigenaresse tweedehands designersalon Heleen Hülsmann

Altijd op zoek naar mooie designerstuks, maar liever niet voor de volledige prijs? Salon Heleen Hülsmann zal een waar walhalla voor je zijn. Dit pareltje, gevestigd in Amsterdam-Zuid, verkoopt (op afspraak) de mooiste tweedehands designerkleding, -schoenen en -accessoires.

Je vindt er merken van Balmain, Gucci en Prada tot Yves Saint Laurent – met collecties tot 3 jaar oud. Er komen dagelijks stylistes en klanten over de vloer. Sla een Nederlands tijdschrift open en je vind altijd wel een kledingstuk van de salon in een shoot terug.

De salon is een waar modeparadijs. Niet alleen is het super mooi ingericht, ook de sfeer is er fijn en wordt er een heerlijke playlist gedraaid. Eigenaresse Heleen maakt een sterke maar warme indruk: een echte power vrouw. We spraken met Heleen over hoe dit allemaal begon.

Hoe ben je gestart met de salon en waarom?
Heleen: ‘Ik heb altijd al passie gehad voor mode, al mijn verdiende geld besteed ik al van jongs af aan kleding. Na een carriere als agent voor creatieven in de reclame ontstond 6 jaar geleden de salon. Ik miste een winkel in Amsterdam waar schone en met zorg uitgekozen tweedehands designerkleding te vinden is, en een plek waar er aandacht voor de persoon is. Ik begon met kleding te verkopen vanuit huis met één rek kleding, maar dat werden er uiteindelijk te veel. Daarom ben ik dit pand gaan huren.’

Je kunt alleen langskomen door een afspraak te maken, waarom heb je hiervoor gekozen?
‘Omdat ik merk dat een grote groep vrouwen miskopen doet door niet goed te worden geholpen en geen eerlijk advies krijgen. Ook al kom je drie keer langs en ga je weg met lege handen, we willen dat je een aankoop doet die echt bij je past en waar je tevreden mee bent. Dat je bij ons langs bent geweest en weggaat met het gevoel dat je goed en eerlijk geholpen bent. We weten van onze klanten hoe ze leven, of ze een moeder is, of ze het bijvoorbeeld vaak koud heeft, dat soort kleine maar belangrijke dingen. Als we een kledingstuk binnenkrijgen waarvan we denken dat het past bij een van onze klanten, gaan er een aantal appjes uit.’

Wie of wat geeft je inspiratie?
‘Op dit moment vind ik Evangelie Smyrniotaki (@styleheroine) erg inspirerend. En Veronika Heilbrunner van Harpers Bazaar Duitsland.’

Heleen is zelf ook erg actief op Instagram en zeker de moeite waard om te volgen voor je dagelijkse dosis inspiratie. Volg de salon hier!

Heb je tips voor iemand die in een (tweedehands) designer item wil investeren?
‘Ik probeer het onbetaalbare haalbaar te maken, maar alsnog is het niet goedkoop. Ik zou zeggen, sla een maand of twee de Zara, H&M of Primark over. Dan bespaar je zo minimaal 100 euro. Ook hecht ik mij niet aan kledingstukken, zo kan ik oude kledingstukken eruit gooien om ruimte te maken voor nieuwe stukken. Ik heb geen ruimte om veel op te slaan en doe dit werk niet om rijk te worden, maar uit pure passie. Op deze manier kan ik blijven vernieuwen. Het enige waar ik geen rem op heb zijn winterjassen en schoenen. Mijn kledingrek thuis wordt qua ruimte overgenomen door de winterjassen op dit moment. Maar niet alleen zou ik mensen willen motiveren om designer kleding te halen, ga vooral naar de IJ-hallen of haal stukken van eBay, dit alles maakt de planeet een stukje beter.’

Hoe bedenk je dagelijks een nieuwe outfit?
‘Op basis van hoe ik me voel die dag! Een verhaal bij kleding vind ik van groot belang, emotie bij kleding is niet vluchtig maar ook niet bloedserieus. Je straalt uit hoe je je voelt en daar past een bepaalde outfit bij. Ik heb weleens gehad dat ik mijn oudste kloffie aantrok, omdat ik die dag ging verkopen in een oude loods maar ben toen naar huis gegaan om wat anders aan te trekken, ik voelde mij totaal niet mezelf.’

Je bent 24/7 aan het werk en hebt drie kinderen, hoe houdt je dit vol?
‘Omdat ik doe wat ik het allerleukste vind. Mijn werk is een uit de hand gelopen hobby. Ik werk vanuit pure passie en dat is echt een cadeau!’

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
‘Ik start de dag met een post op Instagram, dan bedenk ik welke schoenen ik aan zal trekken afhankelijk van de afspraken in de Salon. Ik ruim kasten uit voor inbrengers, ga naar de studio voor het fotograferen van alle nieuwe items of ontvang een paar klanten en stylistes. De dag sluit ik altijd af met wederom een Instagram post.’

Wat zou je graag willen doen in de toekomst?
‘Een tweedehands hands warenhuis runnen gevuld met kleding, accessoires, meubels en met een lunchplek, lijkt mij fantastisch!’

Welk advies zou je een startende ondernemer willen meegeven?
‘Neem een administratiekantoor voor de rompslomp, en doe uitsluitend dat waar je gepassioneerd over bent.’

Wat is op dit moment je meest geliefde item?
‘Mijn zilveren Balenciaga boots, (NSMBL’s) Anna heeft ze ook!’

Heb je een tip voor mensen die een designer item willen verkopen?
‘Zorg dat het schoon is en bekijk bij welke doelgroep het past: van de IJ-hallen tot de Salon…’

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd?
‘Luister naar je stemmetje; jouw intuïtie heeft meestal gelijk. En het werken met vrouwen blijkt heel erg leuk te zijn!’

Wil je ook een keer een bezoek brengen aan de salon? maak dan hier en afspraak!

deLairessestraat 13b Amsterdam // website // instagram

 

Reageer op artikel:
NSMBL interview: Eigenaresse tweedehands designersalon Heleen Hülsmann
Sluiten