NSMBL neemt een kijkje bij de eerste solotentoonstelling van Chiharu Shiota in Den Bosch

In 2005 was de Japanse kunstenares Chiharu Shiota (Osaka, 1972) de sensatie van de 56ste Biënnale van Venetië. Het Japanse paviljoen met haar installatie ‘The Key In The Hand’ stond dat jaar in de top vijf tentoonstellingen van The Guardian én op de cover van The New York Times. Wij namen een kijkje bij haar allereerste solotentoonstelling ‘Between The Lines’; voor het eerst te zien in Nederland in het Noordbrabants Museum.

Wat is het?

Chiharu Shiota staat bekend om haar grote web-achtige installaties. Door een wirwar aan wollen draden kom je terecht in een droomachtige wereld. De installaties die Shiota maakt ziet ze als beeldtaal, waarmee ze boodschappen universeel wil vertalen. Het zijn reflecties van haar eigen gevoelens, thema’s zoals een herinnering, identiteit en het onvatbare. Eerder stelde ze al tentoon in onder andere MoMA in New York (2003), The National Museum of Art in Osaka (2008), La Maison Rouge in Parijs (2011) en The Museum of Art in Kochi (2013).

‘Between The Lines’ bestaat uit 10.000 nietjes en de draden van zo’n 2.000 bollen wol, die in een ruimte van 130 vierkante meter zijn vastgezet. Met tien assistenten werd de gigantische installatie in twaalf dagen tijd gecreëerd.

Naast de indrukwekkende installatie worden er 24 werken geëxposeerd: werken van 1994 tot 2017, waaronder video’s, foto’s, tekeningen, draadsculpturen en een bronzen beeld. Met de foto ‘The Key In The Hand’ en de video ‘How Did You Come Into This World?’ toont Het Noordbrabants Museum twee werken uit de Venetië-show van 2005.

Waar is het?

Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41. Geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00. De tentoonstelling van Chiharu Shiota is zien tot en met 15 oktober 2017.

Hoeveel kost het?

Tickets kosten €12 voor volwassenen, studenten betalen €6 en Museumkaart-houders hebben gratis toegang, evenals kinderen tot en met 17 jaar.

Reageer op artikel:
NSMBL neemt een kijkje bij de eerste solotentoonstelling van Chiharu Shiota in Den Bosch
Sluiten