Renée
Renée Food 8 mei 2012

NSMBL ontdekt de Marokkaanse keuken

Wanneer je voor jezelf een nieuwe cultuur ontdekt, komt daar natuurlijk ook een totaal andere keuken bij kijken. In Marrakech en omgeving kregen we genoeg kans om alles over de Marokkaanse keuken te weten te komen en dat was zeker niet mis. Van tajines en couscous tot belangrijke kruiden en muntthee; de Marokkaanse keuken is enorm kleurrijk.

Tajines
Een tajine is de meest voorkomende maaltijd in Marokko en heeft zijn naam te danken aan de aardewerken pot waarin dit gerecht gekookt wordt. Deze pot bestaat uit een diepe schaal met hoog deksel, is gemaakt van klei en vaak geglazuurd of beschilderd. Van oorsprong werd er veel olie gebruikt om de ingrediënten hierin te garen, echter kan dit ook simpelweg met een beetje water voor een extra gezonde maaltijd. Het idee achter de tajine is dat je verse producten zonder vitamineverlies in een tijd van zo’n 45 minuten klaarstomen. De tajine prepareren is dan ook vrij makkelijk, het duurt alleen even voordat je eten klaar is. Een Marokkaanse kookcursus is absoluut aan te raden wanneer je in Marrakech op vakantie bent!
 
Ontbijt
Een standaard Marokkaans ontbijt bestaat uit enkel versgebakken brood met olijfolie en muntthee met flink veel suiker. De olijfolie is echter vaak zo lekker dat ‘echt’ broodbeleg helemaal niet wordt gemist.
 

Couscous
Een ander zeer typerend gerecht voor de Noord-Afrikaanse keuken is couscous. Deze wordt ook geserveerd in een tajine, met een stoof van groenten en eventueel vlees eroverheen. Deze bedekt de couscous vaak in zijn totaliteit, en bestaat grotendeels uit wortels, kikkererwten, raap en aardappel. Hier overheen komt meestal nog een zeer zoet prutje van gekarameliseerde ui of gemarineerde rozijnen.
 

Brood
Bij iedere maaltijd wordt standaard brood geserveerd. Dit is net vers gemaakt, zo’n anderhalf a twee centimeter dik en heeft een diameter van ongeveer 20 centimeter. Het brood wordt vaak in vier stukken gesneden en komt altijd met een schoteltje olijfolie.
 

Oliën
Voor de bereiding van gerechten wordt olijfolie en arganolie gebruikt. Deze laatste voornamelijk in kleine hoeveelheden voor salades, in verband met de nootachtige smaak en hoge prijs. De olijfolie is ook heel anders dan die wij uit de supermarkt kennen. De smaak is een stuk aardser, natuurlijker en vaak dunner van struktuur. Helaas wordt olie vaak aangelengd om zo een goedkoper product te genereren. Ben je van plan veel in te slaan? Test dan eerst of je arganolie puur is door de fles in een vriezer te leggen gedurende zo’n drie uur. Indien de olie zich opdeelt is hij gemengd met bijvoorbeeld olijfolie of een andere plantaardige olie. Bij olijfolie test je dit hetzelfde, echter mag deze in de koelkast.
 

Salades
De bekendste Marokkaanse salades zijn een auberginesalade (zaalouk) en een frisse salade van onder andere tomaat, komkommer en ui. Deze laatste klinkt misschien heel simpel, maar heeft een eigenzinnige smaak door onder andere de toevoeging van citroensap en arganolie. Deze salades zijn het meest voorkomende voorgerecht en eigenlijk al een heerlijk hapje op zich.
 

Vlees
Vleesgerechten komen vaak in de vorm van kebab aan een stokje of draad. Ze worden op een pure manier gekruid, eventueel met wat citroensap. Voor de kebab wordt vooral lam en kip gebruikt. Ook een stuk mooier om naar te kijken dan onze lappen vlees!
 

Kruiden
Gemalen kurkuma en gember zijn de meest gebruikte kruiden in de Marokkaanse keuken. Ook wordt er veel paprika, komijn, nootmuskaat, saffraan, kaneel en witte peper gebruikt. Dit zijn allen kruiden de goed in wat zoetere gerechten te verwerken zijn, waar de keuken centraal voor staat.
 
Saffraan
Saffraan staat ook wel bekend als het ‘rode goud’. Het is afkomstig van een bloem, die per stuk enkel 2 draadjes saffraan produceert. Er is dan een hele hectare van deze bloemen nodig voor zo’n 2 tot 3 kilogram van dit product. Om dit proces nog intensiever te maken, is saffraan slechts anderhalf uur per dag te plukken en zijn de bloemen na drie dagen open staan simpelweg dood. Geen wonder dat het zo duur is dus! Neppe saffraan wordt vaak gemaakt van de pezen van dieren. Om de echtheid te controleren kan je de verkoper vragen om een glas warm water. Doe hier 2 a 3 sticks saffraan in, en wacht tot het water geel kleurt. Indien dit gebeurt terwijl de sticks dezelfde kleur behouden, is de saffraan echt. Indien de winkeleigenaar zegt geen warm water voor je te hebben, ga dan naar een andere zaak. Koop ook vooral geen poeder! Een goed Marokkaans restaurant zal in zo’n 60% van de gerechten saffraan gebruiken.
 

Desserts
Een echt dessert zoals wij het kennen is er meestal niet na een maaltijd. Vaak komt er enkel een grote schaal met fruit als appels, sinaasappel en bananen tevoorschijn waar je een keuze uit kan maken. Qua zoetigheden zijn er wel overal bovenstaande kleine gebakjes te koop. Deze kosten amper iets, bevatten veel amandel en zijn elk weer een verrassing op zich.
 

Thee
Muntthee wordt geserveerd op elk moment van de dag en in tegenstelling tot onze zakjes thee heb je hier echte skills voor nodig. In de thee gaan zwarte zaadjes, verse munt en vooral héél veel suiker. Je eerste kopje is zeker even wennen! Maar ook erg lekker.
 

Markt
Op de markt, bijvoorbeeld in de medina, zijn alle mogelijke ingrediënten voor je maaltijd te halen. Van de puurste kruiden en zoet – niet gemanipuleerd – fruit tot verse slakken en de delicatesse geitenhoofden. De lokale bevolking doet hier ook zelf inkopen voor de hele familie en zet zo elke dag 100% verse gerechten op tafel. Voor slechts €0,40 drink je een glas jus d’orange dat recht voor je neus vers geperst wordt. En die warme zon zorgt ook nog eens voor een veel lekkerdere sinaasappel!
 

Bezoek voor meer informatie over Marrakech Visit Morocco.

Reageer op artikel:
NSMBL ontdekt de Marokkaanse keuken
Sluiten