Yvet Van Der Naalt
Yvet Van Der Naalt Art 8 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

NSMBL Thursday Talks: Marije is 26, beeldend kunstenaar en leeft voor de kunst

De 26-jarige Marije Gertenbach is beeldend kunstenaar en woont in hartje Amsterdam in een prachtige atelierwoning. Ze leeft voor de kunst en woont en werkt hierdoor op één plek. Marije maakt veelal schilderijen, maar ook tijdelijke muurschilderingen over de hele wereld. Naast dat ze beeldend kunstenaar is, geeft ze ook les. We mochten een kijkje nemen in haar prachtige atelierwoning.

Benieuwd naar Marije’s verhaal, werk én wil je meer zien van haar atelierwoning? Kijk en lees dan snel verder!

We gaan op de koffie bij Marije in haar inspirerende atelierwoning in het hart van onze hoofdstad. Ze is elke dag bezig met haar werk. Geld verdienen staat niet heel hoog op haar lijstje, Marije wordt vooral gelukkig van nieuw werk kunnen en blijven maken. Naast haar prachtige schilderijen bekijken, mogen we ook een kijkje nemen in haar inspirerende woning.

In het kort voor de lezers: wie ben je, hoe oud ben je, waar kom je vandaan en wat is je opleiding?
Marije: ‘Ik ben Marije Gertenbach, 26 jaar, beeldend kunstenaar en docent. Ik woon en werk in een atelierwoning in Amsterdam. Van 2008 tot 2012 heb ik de opleiding tot docent Beeldende Vakken gevolgd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2015 en 2016 was ik Artist in Residence bij de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.’

Hoe ben je gestart met ondernemen en schilderijen maken?
‘Na mijn opleiding tot docent kwam ik erachter dat schilderen en het maken van dingen mij heel erg veel energie geeft. Zo langzamerhand veranderde de verhouding lesgeven en dingen maken in bijna full time werken als beeldend kunstenaar. Het is echter nooit een bewuste keuze geweest, maar geleidelijk gebeurd.’

Wat maakt jouw werk uniek?
‘Dat vind ik een moeilijke vraag en misschien is het raar om over jezelf te zeggen. Ik werk graag vanuit het materiaal en durf me over te geven aan een uitkomst die door het materiaal wordt gestuurd. Ik denk dat mijn handschrift duidelijk te zien is in zowel kleur, materiaal en de kwaststreek.’

Waar kunnen we jouw werk vinden?
‘Ik word vertegenwoordigd door Galerie Dudok de Groot in Amsterdam. Verder staan op mijn website actuele tentoonstellingen. Daarnaast kunnen geïnteresseerden altijd langskomen in mijn studio, dat vind ik altijd erg leuk!’

Reis je ook voor je werk?
‘Reizen, of misschien beter gezegd: werken op locatie, is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Mijn werk gaat over ruimte zoals een afgekaderde plek, maar ook over ruimte in je hoofd. De constante beweging en verandering van ruimte. Dus werken op locatie is voor mij erg belangrijk. Het zijn veelal tentoonstellingsruimtes waar ik dan een tijdelijke muurschildering maak. Tijdelijkheid en het uit handen geven van die tijdelijkheid vind ik een van de mooiste dingen van kunst. Afgelopen jaar heb ik tentoonstellingen gedaan in IJsland, Parijs en China.’

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
‘Ik begin mijn dag soms met zwemmen, yoga of anders al koffie drinkend- en ontbijtend met werken. Werken kan zijn: testjes doen met nieuwe materialen, lezen, schrijven, studio bezoeken, tekenen en schilderen. Tussendoor houd ik mijn e-mails bij. Vaak begin ik de dag met het maken van tekeningen of schrijven omdat ik in het begin met werken even ‘los’ moet komen. Ik kan dagen tot heel laat doorwerken, maar ook dagen vroeg stoppen. Ik werk vaak wel zeven dagen in de week, afhankelijk van hoe het gaat. Soms maak je heel lang gewoon heel erg slecht werk, moet je soms eerder stoppen of juist heel hard doorwerken als je voelt dat je op een goede lijn zit.’

Wij vinden je huisje en atelier een droom! In hoeverre beïnvloedt de combinatie van een atelier en woning in één jouw creatieve proces?
‘De scheidingslijn is al erg dun als kunstenaar tussen werk en privé. Ik denk dat iedere kunstenaar werkt vanuit ervaringen, momenten en inspiratie uit zijn of haar leven. Nu ik op dezelfde plek woon en werk kan ik heel erg opgaan in mijn werk en dat is heel fijn! Alleen vrije tijd is iets ingewikkelder, omdat je werk je altijd aankijkt. Maar mijn werk voelt als een verlengstuk van mezelf, dus samen in een woon-werkplek voelt dat goed.’

Welke playlist staat aan wanneer je aan het werk bent?
‘Vaak toch iets klassiek, soms tegen het repetitieve en meditatieve aan. Van Steve Reich tot Gregoriaans en van Satie tot Bach. Maar soms ook wat meer minimal. Vaak kan ik niet luisteren naar muziek met tekst, dan raak ik afgeleid.’

Hoe zit het met je vrije tijd?
‘Ik probeer wel veel de deur uit te gaan om niet altijd hier te zijn, dus even wandelen of zwemmen. Verder af en toe naar openingen en tentoonstellingen en vooral veel studiobezoekjes met andere kunstenaars. Daarnaast is lezen ook altijd fijn!’

Hoe blijf je jezelf stimuleren om nieuwe werken te maken, wat inspireert je?
‘Ik denk dat ik (net als de meeste kunstenaars) een obsessie heb voor één bepaald onderwerp. Voor mij is dat de fysieke uiting van de aanwezigheid van mensen. Bijvoorbeeld het bouwen van ruimtes die een specifieke functie hebben in een bepaalde samenleving. Dit kunnen uitingen zijn in de vorm van kerken, regeringsgebouwen, theaters et cetera, maar ook de veranderende functies van die ruimtes zijn voor mij interessant. Dingen als de muurschildering die we nu in een museum zien, die vroeger in een klein Italiaans kerkje hing, zijn voor mij inspiratiebronnen. Veel ruimtes veranderen met een samenleving mee, laag over laag, tijd na tijd. De menselijke aanwezigheid in ruimte veranderd ook. Dat fascineert me eindeloos. Door veel te lezen, schrijven, kijken en maken blijf ik eigenlijk altijd bezig.’

Heb je een favoriet plekje in je huis?
‘Op de vide, uitkijkend over de tennisvelden achter mijn huis. Daar kan ik lekker lezen, zitten en kijken naar alle gekke lijnen en kleuren van buiten maar ook naar de kleine mini-samenleving van de tennisvereniging.’

Tot slot: vaak is geld verdienen in de kunstwereld heel moeilijk, heb je tips voor mensen die net beginnen?
‘Voor mij is het ook erg ingewikkeld! Geld verdienen staat niet heel hoog op mijn lijstje, als ik genoeg verdien om nieuw werk te kunnen maken ben ik al heel erg blij. Voor mij is het het belangrijkste om te maken wat ik wil, en soms betekent dat dat je niet alles kunt doen en laten wat je wilt. Maar dat heb ik er dan graag voor over. Geloof in wat je wilt doen!’

Reageer op artikel:
NSMBL Thursday Talks: Marije is 26, beeldend kunstenaar en leeft voor de kunst
Sluiten