NSMBL toerist in eigen land: anatomiemuseum Vrolik in Amsterdam

We delen met alle liefde de nieuwste hotspots, winkels en verrassende concepten. Maar naast alle hippe plekken, bestaan er in ons land ook zo veel mooie locaties en gebouwen die ondanks hun bekendere naam mínstens zo leuk zijn. In ‘toerist in eigen land’ lichten we deze locaties uit. Deze week: Museum Vrolik.

Een van de meest ongewone musea in Amsterdam is toch wel Museum Vrolik. Een keer wat anders dan opgezette vlinders en zeker niet aangeraden voor mensen met een zwakke maag. Vrolik is een verzameling van skeletten, anatomische modellen en reconstructies.

Wat is het eigenlijk?

Museum Vrolik is vernoemd naar Gerard Vrolik (1775-1859) en zoon Willem Vrolik (1801-1863), beide hoogleraar in Amsterdam. Sinds 1984 is Museum Vrolik gevestigd in het AMC. Het is een bijzondere privécollectie en deze bevat normale anatomie, maar er zitten ook mensen en dieren tussen met aangeboren afwijkingen of ziektes.

Tijdens een bezoekje aan Vrolik kom je er onder andere achter hoe we er vanbinnen uitzien, zie je hoe onze spieren en bloedvaten lopen, de ontwikkeling van baby’s maar ook aangeboren afwijkingen zoals siamese tweelingen, éénogigheid en open ruggetjes.

Het museum gaat dus om echte mensen en een bezoek brengen wordt dan ook gedaan met gepast respect. Fotografie is overigens daardoor ook niet mogelijk, maar gelukkig kregen wij een uitzondering.

Waar vinden we het?

Museum Vrolik, Meibergdreef 9 Amsterdam (in het AMC Ziekenhuis).

Wat kost het?

Een bezoek is gratis, maar een vrijwillige bijdrage word zeer op prijs gesteld. Het museum is maandag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 17:00. Ook doet het team aan betaalde rondleidingen voor groepen én hebben ze meegewerkt aan een nieuw interactief boek, genaamd Human Anatomy door Jim Naughten, die je er kunt kopen.

NSMBL toerist in eigen land: Paleis op de Dam in Amsterdam

Reageer op artikel:
NSMBL toerist in eigen land: anatomiemuseum Vrolik in Amsterdam
Sluiten