Yvet Van Der Naalt
Yvet Van Der Naalt Art 24 aug 2017

NSMBL toerist in eigen land: de elite van de Gouden Eeuw in het Cromhouthuis

We delen met alle liefde de nieuwste hotspots, winkels en verrassende concepten. Maar er bestaan in ons land ook zo veel mooie locaties en gebouwen die ondanks hun bekendere naam mínstens zo leuk zijn. In ‘toerist in eigen land’ lichten we deze locaties uit. Deze week: het pompeuze Cromhouthuis aan de Amsterdamse grachten.

Altijd al benieuwd geweest naar hoe elite in de Gouden Eeuw leefde in Amsterdam? In één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen stap je in de wereld van familie Cromhout. Twee eeuwen lang woonde de familie in vier bijzondere panden aan de Herengracht.

Wie en wat?

Verzamelingen en kunst: het Cromhouthuis is het huis van verzamelaars. De familie Cromhout bewoonde in de 17de en 18de eeuw de panden aan Herengracht 366-368. Alleen de panden zelf zijn al een bezoek waard. Denk aan een enorme wenteltrap, marmeren gangen en opmerkelijke stijlkamers met beschilderde plafonds.

Verder zie je veel portretten, meubels, zilver, schelpen en andere curiosa die de familie zeven generaties lang verzameld heeft. Ook zorgt The Wunderkammer voor bloemdecoraties door heel het Cromhouthuis. De panden hebben tevens een mooie grote stadstuin met genoeg bankjes; heerlijk om te lunchen, een koffie te doen of een boek te lezen. Op de bovenste verdieping zit sinds 1975 het Bijbels Museum gevestigd.

Waar is het te vinden?

Op Herengracht 366-368, makkelijk te bereiken met tram 1, 2 en 5 (halte Spui) of in vijftien minuten loopafstand vanaf Amsterdam Centraal. Open van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 en gesloten op maandag.

Hoeveel kost het?

Tickets kosten €8,50 voor volwassenen, studenten betalen €6,50, tot en met 18 jaar kost het €4,25 en Museumkaart-houders hebben gratis toegang.

Reageer op artikel:
NSMBL toerist in eigen land: de elite van de Gouden Eeuw in het Cromhouthuis
Sluiten