NSMBL toerist in eigen land: de Hollandsche Manege in hartje Amsterdam

De Hollandsche Manege, ook wel ‘Het Levend Paardenmuseum’, zit verstopt in hartje Amsterdam. Al wandelend door de Vondelstraat zou je niet snel verwachten hier een enorme manage te vinden is. Een onopvallende poort in de straat geeft toegang tot deze bijzondere plek.

Wie en wat?

De Hollandsche Manege is de oudste rijschool van Nederland. De geschiedenis van deze stadsmanege gaat terug tot maar liefst 1744. De manege, nu een Rijksmonument, werd gebouwd in 1882 naar voorbeeld van de Spaanse Rijschool in Wenen. Het gebouw is ontworpen door Adolf Leonard van Gendt. Dezelfde ontwerper als die van het Concertgebouw, het Centraal Station én de Stadsschouwburg! Niet mis, dus.

De rijschool beschikt over ongeveer 35 paarden en 17 pony’s. In de Hollandsche Manege worden ook wedstrijden gehouden. Er is een foyer en het gebouw wordt verhuurd voor recepties, trouwerijen en andere evenementen.

Begin jaren zeventig dreigde het gebouw echter te worden gesloopt. De voorzitter van de manege-vereniging wilde het gebouw afbreken en een nieuwe manege in het Amsterdamse Bos bouwen. De sloop werd afgeblazen na heftige protesten en maar goed ook, want nu kunnen we dit pareltje nog altijd dagelijks bezoeken.

Waar is het te vinden?

Vondelstraat 140 in Amsterdam – makkelijk te bereiken met tram 1 (halte Eerste Constantijn Huygenstraat).

Hoeveel kost het?

Tickets kosten €8 voor volwassenen. Meer info vind je hier. De manege is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00.

Reageer op artikel:
NSMBL toerist in eigen land: de Hollandsche Manege in hartje Amsterdam
Sluiten