Yvet Van Der Naalt
Yvet Van Der Naalt Art 22 juni 2017

NSMBL toerist in eigen land: een geheime roze kerk in hartje Amsterdam

We delen met alle liefde de nieuwste hotspots, winkels en verrassende concepten. Maar er bestaan in ons land ook zo veel mooie locaties en gebouwen die ondanks hun bekendere naam mínstens zo leuk zijn. In ‘toerist in eigen land’ lichten we deze locaties uit. Deze week: Ons’ Lieve Heer op Solder, een indrukwekkende roze kerk verstopt in een grachtenpand in hartje Amsterdam.

Wat is het eigenlijk?

Op de Wallen in Amsterdam vind je een indrukwekkende, volledig roze kerk, die zit verscholen op de zolder van een grachtenpand uit de Gouden Eeuw. De Rooms-Katholieke schuilkerk bevindt zich aan de Oudezijds Voorburgwal en de erachter gelegen steegwoningen. In 1663 werd Ons’ Lieve Heer op Solder gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de welgestelde Katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de tijd dat het Katholieke geloof niet publiekelijk geuit mocht worden.

/>

Als je het museum betreedt, zie je een maquette van de kerk. Hierdoor krijg je een goed beeld van het pand en waar de kerk precies verstopt zit. Na het Rijksmuseum is Ons’ Lieve Heer op Solder het oudste museum van de stad! Alles is nog intact en origineel, en om het pand schoon te houden krijg je bij de entree een paar hilarische hoesjes voor om je schoenen. Naast de mooie kerk zelf zie je ook hoe er in die tijd geleefd werd. Woonkamers, biechthokjes, keukens en bedstedes; je komt alles tegen.

En vergeet ook niet de bovenste verdieping te bezoeken, met twee ramen die uitkijken over Amsterdam!

Wat kost het?

Normale tickets kosten €10; voor studenten en houders van een CJP-pas geldt een prijs van €7,50. De entree is gratis met een Museumkaart en Stadspas. Het museum is doordeweeks open van 10:00 tot 18:00; op zondagen vanaf 13:00.

Waar vinden we het?

Oudezijds Voorburgwal 38, Amsterdam. Check de website voor meer info.

Reageer op artikel:
NSMBL toerist in eigen land: een geheime roze kerk in hartje Amsterdam
Sluiten