Yvet Van Der Naalt
Yvet Van Der Naalt Art 20/04/2017

NSMBL toerist in eigen land: Paleis op de Dam in Amsterdam

We delen met alle liefde de nieuwste hotspots, winkels en verrassende concepten. Maar naast alle hippe plekken, bestaan er in ons land ook zo veel mooie locaties en gebouwen die ondanks hun bekendere naam mínstens zo leuk zijn. In ‘toerist in eigen land’ lichten we deze locaties uit, beginnend met het Paleis op de Dam.

Wanneer het op het Paleis op de Dam aankomt, zijn de meeste mensen in drie categorieën te verdelen: je woont of komt al jaren in Amsterdam maar bent er nooit geweest, je weet niet eens dat het überhaupt open is voor publiek en een enkeling bezoekt het als allereerst na aankomst in onze hoofdstad. Waar wij toe behoorden? Ja, excuus, die eerste groep dus.

Wat is het eigenlijk?

Iedereen kent het Paleis op de Dam wel, maar wat achtergrondinformatie is natuurlijk wel zo fijn. Het Paleis is open voor publiek en er worden tentoonstellingen gehouden, maar wordt ook nog altijd door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis gebruikt. Tussen 1648 en 1665 werd het Paleis gebouwd als stadhuis, naar ontwerp van Jacob van Campen. De bouwkosten bedroegen toentertijd 8,5 miljoen gulden; zo’n 4 miljoen euro. Het Paleis is gebouwd in de stijl van het Hollands Classicisme en wordt gezien als Nederlands belangrijkste historische en culturele monument van de Gouden Eeuw.

Waar vinden we het?

Zoeken hoeft niet: het Paleis ligt recht op de Dam van Amsterdam, op zo’n vijf minuten lopen van het Centraal Station.

Wat kost het?

Reguliere tickets zijn €10, voor studenten geldt een prijs van €9. Voor Museumkaart-houders en kinderen tot 18 jaar is het gratis! Interesse om te gaan? Check dan ook zeker even de agenda; het Paleis is niet dagelijks open.

NSMBL neemt exclusief kijkje bij Martin Creed’s ‘SAY CHEESE!’

Reageer op artikel:
NSMBL toerist in eigen land: Paleis op de Dam in Amsterdam
Sluiten