’s Ochtends of ’s avonds douchen? Alle voor- en nadelen op een rij

Eerder schreven we al over hoelang je eigenlijk moet douchen, vier minuten de max of beter een half uur? Goed om te weten natuurlijk, maar misschien nog wel belangrijker: kun je je douchebeurt beter in de avond plannen, óf zodra je wakker wordt?

De een zweert bij wakker worden onder de douche, terwijl de ander liever schoon in bed gaat. Maar wat is nou “beter”? Time to dive in.

’s Ochtends of ’s avonds douchen?

In principe is het natuurlijk aan jezelf wanneer je het fijnst vindt om te douchen. Toch is het goed om stil te staan bij de voor- en nadelen die het kan hebben.

Een ochtenddouche: pros en cons

Ben jij over het algemeen team ochtenddouche? Dan zijn deze pros en cons voor jou.

1. Pro: wast vuil en zweet weg (de vuiligheid na je slaap)

Grote kans dat je in de ochtend altijd even een plens water in je gezicht gooit, óf onder de douche springt. Een ochtenddouche heeft hetzelfde effect als even je gezicht wassen. Het zorgt voor een fris en evenwichtig gevoel. Niets mis mee. Houd je het liever bij je gezicht wassen? Check dan wel even of je deze dingen (die iedereen fout doet) niet doet.

2. Con: vies naar bed

Je huid verzamelt gedurende de dag veel vuil (om nog maar te zwijgen over zweet en resten van huidverzorgingsproducten). Douche je dus alleen in de ochtend, betekent dat dat je met dat vuil op je huid naar bed gaat. Yiiiikes.

3. Pro: wakker binnen no-time

Moeite met wakker worden? Dan is een ochtenddouche hetgeen wat je nodig hebt. Het beste is dan om je af te spoelen met koud water. Sterker nog, verschillende studies hebben aangetoond dat een koude douche in de ochtend je productiviteit gedurende de dag verhoogd. Winning.

’s Avonds douchen: pros en cons

Ben je niet van de ochtenddouche en sta jij liever voor het slapengaan nog even onder een warme straal? Wie weet verander je na het lezen van de voor- en nadelen wel van team.

1. Pro: ultieme ontspanning

Waar een ochtenddouche kan zorgen voor een oppepper, zorgt een avonddouche ervoor dat je lichaam zich voorbereid op slaap. ’s Avonds douchen is rustgevend en kan alle drukte van de dag even doen vergeten.

2. Con: de volgende dag wakker worden met een vies gevoel

Feeling oily zodra je wakker wordt, terwijl je de avond ervoor nog hebt gedoucht? Dat kan een nadeel zijn van ’s avonds douchen. Even snel afspoelen kan dan wel fijn zijn.

3. Pro: wast alle vuil van de dag weg

Ook als je niks doet op een dag, kan vuil zich ophopen op je huid. Je raadt het al, de avondreiniging is essentieel om van dat dagelijks vuil af te komen.

Reageer op artikel:
’s Ochtends of ’s avonds douchen? Alle voor- en nadelen op een rij
Sluiten