Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 19 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Stay calm – Deze 5 hacks in de ochtend zorgen ervoor dat je dag minder stressvol verloopt

Als er een ding is waar we het over eens kunnen zijn, is het wel dat dit echt een gekke en stressvolle periode is. Je leven (en ochtendroutine) ziet er iets anders uit dan voorheen en dat kan best van invloed zijn op je mentale gezondheid. Misschien merk je het aan het feit dat je minder goed slaapt, of dat je af en toe last hebt van stress en angst.

Vervelend, maar je zou kunnen kijken of je iets kunt aanpassen aan je ochtendroutine zodat je dag minder stressvol verloopt.

Ochtendroutine om een stressvolle dag te vermijden

Heb je ooit een ideale ochtendroutine gehad? Zo eentje waar je ‘s ochtends wakker wordt gemaakt door een warme zon, je nog even twintig minuten kunt dutten voor je er écht uit moet en je vervolgens uitgebreid de tijd kunt nemen voor self-care. Dacht het niet, hè. En dat is helemaal niet erg. Wat wél belangrijk is, is dat je je realiseert dat hoe je ochtend verloopt, van invloed is op de rest van de dag. Met deze tien ochtendroutine-hacks zorgt je ervoor dat je dag minder stressvol verloopt.

1. Leg alles wat je nodig hebt de avond ervoor klaar

De key voor een stressvrije ochtendroutine is een korte to-dolijst. Wat daarbij kan helpen is alles wat je de volgende ochtend of dag nodig hebt, alvast de avond van tevoren klaar te leggen. Dat kunnen kleren zijn, of alles wat je voor een thuisworkout nodig hebt. Je zou ook beneden of aan je bureau alles al klaar kunnen zetten voor je thuiswerkdag. Wil je helemaal next level gaan? Dan zou je ook alvast je ontbijt klaar kunnen maken de avond van tevoren.

2. Kijk de eerste dertig minuten niet op je telefoon

We begrijpen natuurlijk allemaal hoe fijn het is om ‘s ochtends in bed je Instagram bij langs te gaan. Toch kun je dat beter niet in je ochtendroutine opnemen, in ieder geval niet voor de eerste dertig minuten nadat je wakker bent geworden. Doe je dat wel, dan springt je brein direct over in de werk- of to-dolijstmodus. Neem die eerste dertig minuten even voor jezelf en geniet ervan.

3. Calculeer selfish-time in

Voelt je ochtend altijd als racen, ook nu je zoveel thuis bent? Zet je wekker dan vijftien minuten eerder om wat rustiger wakker te worden. Begin je dag rustig. Of je die tijd nou gebruikt om nog even te dutten, te mediteren of te lezen: die vijftien minuten extra slaap kun je best missen.

4. Begin je dag dankbaar

Dit klinkt misschien heel zweverig, maar geloof ons: je dag dankbaar beginnen zal ervoor zorgen dat je de hele dag met een lach op je gezicht rondloopt. Dat kun je doen door iedere ochtend drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

5. Laat je snooze-functie voor wat het is tijdens je ochtendroutine

Is de snooze-functie net zo’n groot onderdeel van je ochtendroutine als koffie? Stop ermee, want het kan een negatieve impact hebben op de rest van je dag. Constant op de snooze-knop drukken kan met je ritme gaan knoeien en dat kan er weer voor zorgen dat je dag stressvol verloopt. En daar komt bij dat dat extra beetje slaapt wat je krijgt door nog een paar minuten te snoozen, het écht niet waard is.

Je kunt ook wat veranderingen aanbrengen in je avondroutine om te zorgen dat je ochtend rustiger verloopt. Hier lees je er alles over.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Stay calm – Deze 5 hacks in de ochtend zorgen ervoor dat je dag minder stressvol verloopt
Sluiten