Josca
Josca Love & Life 28 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Oeps! Je rommelige werkplek is niet zo goed voor je hersenen

Ben jij zo iemand die haar bureau of thuiswerkplek elke week even grondig schoonmaakt of laat je van alles en nog wat slingeren, op de rottende banaan aan toe die je vergeten was? Misschien moet je even wat veranderingen aanbrengen in je doen en laten als je in de laatste categorie valt, want een vieze en rommelige werkplek kan de gezondheid van je hersenen aantasten.

Het onderzoek dat deze theorie ondersteunt, werd uitgevoerd door researchers van de Florida State University. Zo’n 5.000 Amerikaanse werkende volwassenen deden hieraan mee. Het onderzoek ging onder andere over concentratievermogen, het afronden van projecten, tijd zo efficiënt mogelijk indelen en het vermogen om te leren en dit later toe te passen tijdens het werk. Kort gezegd: cognitief functioneren.

De researchers kwamen erachter dat er twee soorten werkplekken zijn die de gezondheid van de hersenen aantasten. De eerste is zeer positief en ook wel logisch: banen waarbij men intellectueel uitgedaagd en gestimuleerd wordt, nieuwe vaardigheden leert en uitdagingen aangaat, zorgen ervoor dat men cognitief beter functioneert. Dit verschil was voornamelijk te zien bij vrouwen.

De tweede soort werkplek verslechtert de gezondheid van de hersenen: mannen en vrouwen die een baan hebben waarbij de omgeving vies of smerig is, worden cognitief juist slechter. Hierbij werd er nog een onderscheid gemaakt: zodra men tijdens hun baan blootgesteld werd aan schimmel, lood of harde geluiden, was het negatieve effect erger. Dit kan in principe allerlei verschillende banen beslaan, want een laatste punt dat tevens zorgde voor een negatief effect, was een saaie omgeving.

Dus, werk je in een kantoor en is je werkplek een beetje een rotzooitje: een extra keertje stofzuigen of opruimen kan zeker geen kwaad. Wél staan rommelige werkplekken vaak voor creatieve geesten, dus je hoeft je er heus niet slecht over te voelen dat je steeds een rommeltje maakt.

joem

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Oeps! Je rommelige werkplek is niet zo goed voor je hersenen
Sluiten