Josca
Josca Liefde & Sex 28 apr 2018

Om deze 3 redenen is knuffelen zo goed voor je

Wist je dat de meeste redenen waarom je knuffelen zo fijn vindt te maken hebben met overlevingsdrang en oerinstincten? Het lijkt allemaal zo normaal voor ons, maar eigenlijk zit overal een logische oorzaak achter.

knuffelen1

1. Elkaar knuffelen of alleen al aanraken laat je veilig voelen.
Wanneer je iemand knuffelt of aanraakt, komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en dat komt omdat het je een gelukzalig en fijn gevoel bezorgt, zonder dat je daar iets heel speciaals voor hoeft te doen. Bij dieren maakte dit stofje een deel uit van natuurlijke selectie, waarbij gazelles bijvoorbeeld ‘beloond’ werden met oxytocine zodra hun kuddes veilig waren en aapjes wanneer ze de vacht van een troepsgenootje schoonmaakten. Het heeft dus te maken met vertrouwen en veiligheid.

2. Knuffelen zorgt voor een betere nachtrust.
Oxytocine lijkt een echt wondermiddel, want het kan er ook voor zorgen dat je beter gaat slapen. Het stofje is in principe een seintje van de hersenen dat je veilig bent en je niet meer op je hoede hoeft te zijn voor iets terwijl je slaapt (vergelijk dit bijvoorbeeld met situaties als mens in de oertijd of dieren in het wild). Een natuurlijk slaapmiddel dus.

3. Knuffelen vergroot je vertrouwensvermogen.
Het aanraken van iemand en vertrouwen gaan van nature samen, dit heeft van oudsher te maken met je overlevingsdrang. Als iemand op aanraakafstand is, zou deze je ook pijn kunnen doen. Daarnaast zou iedereen blindelings vertrouwen niet goed zijn om te kunnen overleven.

Lekker blijven knuffelen dus.

Wil je ook altijd een knuffelsessie houden met je trouwe viervoeter? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Blijkbaar houden honden namelijk helemaal niet van knuffelen:hondenknuffelne
Reageer op artikel:
Om deze 3 redenen is knuffelen zo goed voor je
Sluiten